Vego till vardags och fest

Den här veckan blir det mycket vego på Matbloggen. Vego passar både till vardags och fest, och många av mina favoriträtter bjuder jag även köttätare på, ofta blir de dessutom överraska de positiva. Som när jag bjuder på denna auberginegratäng.

Italiensk auberginegratäng

Receptet har jag fått från en väninna i Rom. Jag har dragit ifrån och lagt till lite och numera är den här gratängen en populär festrätt hos oss! Receptet ger 4-6 portioner.

3 auberginer
2 gula lökar
2 klyftor vitlök (kan uteslutas)
2 msk oliv- eller rapsolja
1 burk krossade tomater
1 tsk strösocker
1 tsk vinäger av valfri sort
3 msk vitt vin (kan ersättas med vatten)
salt, svartpeppar
1 lagerblad
en kruka färsk basilika
2 mozzarella-ostar (125 g styck), skurna i tärningar
1 dl riven parmesan
2 hårdkokta ägg, hackat
2 dl keso eller kvarg

Gör så här: Skiva auberginerna och strö salt över dem. Låt dem stå ca 30 minuter.

Hacka lök och ev vitlök och fräs i oljan, tillsammans med sockret och vinägern, tills löken blir genomskinlig. Häll på tomater och rör om. Tillsätt lagerblad, vin och salt och peppar och låt puttra på svag värme tills såsen tjocknat, ca 30 minuter.

Skölj och torka aubergineskivorna och stek dem mjuka i olja.

Varva i en smord ugnsfast form aubergine med tomatsås, ägg, mozzarella, basilika och keso. Häll den rivna parmesanen över det översta lagret. Gratinera i 220 grader, i mitten av ugnen, i ca 30-35 minuter och servera med en god sallad, sprödvärmd baguette samt ett gott vitt vin. 

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus