Matminnen från Turkiet: Zucchinisoppa från Pamukkale

Här är jag förevigad i fantastiska Pamukkale där vi också bjöds på resans godaste soppa.
Här är jag förevigad i fantastiska Pamukkale där vi också bjöds på resans godaste soppa.

När vi reste på rundturen i Turkiet besökte vi bland annat Pamukkale – bomullsborgen. Och just så ser de ut, de vita formationerna som sträcker sig upp mot himlen. Som bomull… Så vackert att det tar andan ur en!

På hotellet i Pamukkale (som var ett av de allra trevligaste under resan) avnjöt vi också en underbar festbuffé och en soppa som var gudomligt god i all sin enkelhet.

Jag tjatade och tjatade och efter att ha tjatat tillräckligt fick jag receptet av hotellkocken så nu serveras den här soppan även hemma i mitt kök när suget efter den turkiska maten blir för stort…

Zucchinisoppa från Pamukkale

½ purjolök
2 stora zucchinis
1 stor potatos
2 msk smör eller olivolja (eller hälften av varje)
1,3 l kokhett vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3-4 vitlöksklyftor
1 dl grädde
1 tsk curry
1 tsk paprikapulver
200 g hackad spenat
saft från ½ citron

Gör så här: Skölj och finstrimla purjolöken. Skala och tunnskiva potatisen. Skär zucchinin i tunna skivor.

Fräs potatis, lök zucchini i matfettet i en stor soppgryta. Pressa i vitlök och tillsätt curry och paprikapulver och rör om. Fräs under omrörning på svag värme i ca 10-15 minuter.

Häll i vatten och buljongtärningar och koka upp. Låt koka på småkoka på rätt svag värme i ca en halvtimme.

Ta grytan från värmen, mixa soppan slät och tillsätt sedan grädde och hackad spenat. Pressa i citronsaft och servera med ett gott bröd. 2015-02-08 19.06.10

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus