Baka goda saffransbullar till Lucia

Nu knackar Lucia strax på dörren igen – finns det en mer stämningsfull tradition? Och vill man inte baka de traditionella luslsekatterna kanske man hellre bakar de här goda fyllda bullarna istället.

Saffransbullar med vanilj och suckat

Ljuvligt goda saffransbullar fylla med vanilj och suckat (torkat citrusskal). Ugnsvärme: ca 250 grader. För ca 20-25 stycken behövs:

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
2 kuvert saffran
1 sockerbit
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
12 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g smör
1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
100 g suckat

Gör så här: Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingerljummet). Häll degspadet över jästen och rör om tills jästen lösts upp.

Stöt saffran med sockerbiten i en mortel. Tillsätt saffran, socker och salt samt det mesta av mjölet till degspadet. Arbeta till en smidig deg som släpper bunkens kanter och låt jäsa övertäckt 30-40 minuter.

Rör under tiden i ordning smör, socker och vaniljsocker till fyllningen.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en avlång platta och fördela fyllningen på de båda plattorna. Strö också över suckaten.

Vik degplattan dubbel och skär den i remsor om 1 1/2 cm. Sno runt varje remsa till en knut och lägg på bakplåtpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter och låt svalna under bakduk.

Hej mitt vinterland!

Idag möttes jag av en ljuvlig syn när jag steg upp. Utanför fönstret bredde ett vinterland ut sig…

I år blir det engelska pepparkakor

Julen närmar sig med stormsteg och trots att snön låter vänta på sig i stora delar av landet börjar jag känna en härlig julstämning. Jag gillar faktiskt gröna, slaskiga jular, hur konstigt det än kan låta, och det beror troligen på att flera av barndomens värmländska jular var just sådana. Det hände allt som oftast att morfar krattade grusgången upp till huset på självaste julafton. Jag kommer också ihåg den jul då jag fick en efterlängtad belysning till mitt älskade dockskåp – jag var sex eller sju – och vi tog en promenad efter julklappsutdelningen. Termometern visade på 9 plusgrader och gräset var grönare än på högsommaren. Julstämning har alltså inte så mycket med vädret att göra som med minnen, känslor och upplevelser.

För några år sen tillbringade jag några dagar strax före jul hos en god vän som bor på en gård strax utanför London. Det var grönt, slaskigt och regnigt men julstämningen lät sig inte hejdas när vi lagade traditionell engelsk julmat tillsammans och njöt av mulled wine och engelska pepparkakor i skenet av kulörta ljusslingor och stearinljus. Så mysigt! Nu när det regnar och blåser drömmer jag mig tillbaka till den engelska landsbygden och minns den härliga julstämningen i gråvädret.

Engelska pepparkakor

Det finns förstås lika många recept på engelska pepparkakor som på svenska. De här har maffig smak av ingefära och cedro (citronolja) och bakas med mörk sirap. Tänk på att göra degen dagen innan du ska baka ut kakorna.

350 g smält smör
400 g strösocker
3 dl mörk sirap
3 dl vispad grädde
1 kg vetemjöl
1 msk bikarbonat
1 1/2 msk ingefära
1/2 tsk cedroolja

Gör så här: Rör samman det smälta smöret med sockret och sirapen. Låt massan svalna.

Rör i den vispade grädden och därefter mjölet, bikarbonaten, ingefäran och cedrooljan och arbeta den smidig. Förvara den svalt över natten.

Baka ut pepparkakor på vanligt sätt – kavla degen tunt och ta ut kakor med mått – och grädda mitt i ugnen i 175-200 graders värme tills kakorna är klara och fått vacker färg, ca 10 minuter.

 

 

Adventsbaket: Kejsarkronor

De här bakverken är ett slags lättbakade och mycket goda struvor. De smakar allra bäst nyfriterade, men vill du spara dem så förvara dem i en burk med tättslutande lock – eller frys dem. Värm dem sen en stund i ugnen innan du serverar.

Kejsarkronor

2 ägg
2 tsk strösocker
1 knivsudd
1½ dl vetemjöl
1½ dl vatten
frityrolja eller kokosfett
strösocker att doppa i

Gör så här: Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt saltet och vispa sedan växelvis i mjöl och vatten tills du får en jämn smet. Häll denna i en mindre skål som passar att doppa struvjärnet i.

Hetta upp olja eller kokosfett till ca 180 grader – se till att ha ett lock i närheten om olyckan skulle vara framme; upphettad olja kan i värsta fall ta eld och då måste man kväva lågorna snabbt!

Låt struvjärnet hettas upp i oljan och doppa det sedan upp till halva kanten i smet. Fritera i oljan tills kakan får vacker gyllenbrun färg och låt den rinna av på hushållspapper. Kakorna brukar lossna lätt men du kan behöva hjälpa till lite med en gaffel.

Doppa kejsarkronorna i strösocker och servera genast.

Adventsbaket: Spröda vaniljhorn

De här läckra vaniljkakorna bakades ofta i mitt föräldrahem. Fantastiskt spröda och goda!

Vaniljhorn

Dessa vaniljhorn kallas ibland också hästskor. Receptet ger ca 25-30 av dessa spröda, underbara kakor.

Garnering

strösocker och/eller kanel

Gör så här:  Sätt ugnen på 180 grader. Rör smör, florsocker, vaniljsocker och salt smidigt. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg. Låt den vila i kylen en stund, ca 15 minuter.

Rulla längder tjocka som pennor, 8–10 cm långa på ett mjölat bakbord och forma dem till hästskor. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda kakorna mitt i ugnen i 8–12 min. Strö strösocker och ev kanel över de varma kakorna direkt när
de kommer ut ur ugnen.

Tips! Ersätt vaniljsockret med 2 tsk mald kanel eller kardemumma så får du ”kryddhorn” med härlig smak av jul…

Adventsbaket: Mjuk pepparkaka på snabben

Har du svårt att få tiden att räcka till för adventsbaket? Då är den här kakan verkligen något för dig!

Mjuk pepparkaka på snabben

Det här är en enkel pepparkaka, som går snabbt att slänga ihop men som smakar alldeles ljuvligt. Gör så här:

Vispa 2 ägg med 2 dl brun farin eller socker. Smält 75 g smör och tillsätt 1 dl mjölk eller filmjölk (yoghurt går också bra – du kan t o m använda vanligt vatten).

Koka upp och häll den kokande vätskan i äggsmeten.

Blanda 3 dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver (eller 1 tsk bikarbonat om du använder fil eller yoghurt), 1 tsk malen kryddnejlika, 1 tsk kanel och 1 tsk ingefära och rör ner i smeten.

Häll i smord och bröad form och grädda längst ner i ugnen på 175 grader i ungefär 35-40 minuter. Kakan blir saftig och god utan att vara onödigt fet eller överdrivet söt.

Tjuvstarta advent med härlig mjuk pepparkaka…

Mjuk pepparkaka hör till i advent. Nu är vi visserligen inte riktigt där än, men vem har sagt att man inte kan njuta av detta underbara bakverk även i november?

Mjuk pepparkaka i långpanna

Den här kakan är härligt kryddig och god och får smak inte bara av julens härliga kryddor utan även av apelsin. Passa på att frysa in lite till 1 adventskaffet, men frys in den utan glasyren.

6 ½ dl filmjölk eller naturell yoghurt
6 ½ dl strösocker (eller lika delar av farin och strö)
9 dl vetemjöl
1 msk bikarbonat
2-3 tsk mald ingefära eller kardemumma (eller hälften av varje)
1 msk kanel
1 msk malda kryddnejlikor
skal och saft av en apelsin
250 g smör
2-3 matskedar lingonsylt och en näve russin

Gör så här: Smält smöret och låt det svalna. Rör ihop fil och socker till en jämn smet. Blanda mjöl, bikarbonat och kryddor i en annan skål och rör sedan ner mjölblandningen i filsmeten. Blanda i lingonsylten, apelsinskal och -saft och russinen och häll sist det smälta smöret.

Häll smeten i en stor långpanna (antingen smord eller klädd med bakplåtspapper) och grädda i 200 graders ugnsvärme i ungefär 35-40 minuter.

Gör glasyren medan kakan svalnar:

1 ask Philadelphiaost eller annan naturell färskost
100 g smör (rumsvarmt)
2 ½ dl florsocker
rivet skal av en apelsin

lingon eller röda vinbär

Gör så här: Rör samman smöret med florsocker och vaniljsocker. Blanda i färskosten och rör tills blandningen blir jämn och fin. Bred glasyren över kakan och garnera med djupfrysta lingon eller vinbär.

Smörgåstårtans dag 13 november

Idag firar vi Smörgåstårtans dag – en dag som är väl värd att uppmärksamma. Vid sidan av kanelbullen är kanske smörgåstårtan något av det mest svenska som finns.

Gröna smörgåstårtan

Det här är en läcker och fräsch vegetarisk smörgåstårta som lätt kan bli helt vegansk om du byter ut alla mjölkprodukter mot veganska alternativ. Den som vill kan förstås servera tunnskivad skinka eller andra charkuterier till men det är absolut inte nödvändigt – jag har aldrig träffat en ”köttätare” som inte älskat den här smörgåstårtan. Du behöver:

8 landgångsbröd eller motsvarande mängd kantskurna skivor av formfranska

Parmesanfyllning
450 g frysta gröna ärter
1 dl valnötter eller andra nötter
100 g finriven parmesan, ca 2 dl
400 g naturell färskost av Philadelphiatyp
salt och nymald svartpeppar

Tomatfyllning
1 burk kärnfria gröna oliver, ca 240 g
1 burk tomatpesto, ca 150 g

Garnering
2 dl crème fraiche
200 g naturell färskost av Philadelphiatyp
salt och peppar

Valfria dekorationer, t ex blandade späda salladsblad, paprikaringar, hyvlad gurka, hyvlad parmesan ost, druvor, physalis…

Gör så här: Först gör du parmesanfyllningen. Tina ärterna och hacka valnötterma. Lägg allt i en matberedare tillsammans med parmesan och färskost. Kör till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar och ställ kallt. Gör sedan tomatfyllningen genom att finhacka oliverna och blanda med tomatpeston. Förvara kallt. Finhacka oliverna. Rör ihop med tomatpeston. Ställ i kylskåpet.

Gör garneringen. Blanda creme fraiche med färskost, salta och peppra.  Ställ i kyl medan du monterar smörgåstårtan.

Lägg två landgångsbröd bredvid varandra på ett serveringsfat. Bred på hälften av parmesanfyllningen. Lägg på ytterligare två landgångsbröd och bred på all tomatfyllning. På med nya landgångsbröd och bred på resten av parmesanfyllningen. Täck slutligen med de två sista bröden och bred över creme fraiche-krämen – se till att den täcker kanterna också.

Garnera tårtan med grönt och frukt, täck med plastfolie och ställ kallt fram till servering.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus