Äntligen fredag!

Äntligen är det fredag, och denna fredag bjuder på strålande sol här i huvudstaden. Trots att det fortfarande bara är februari känns det som om det är lite vår i luften och det är välkommet. Även om vintern inte varit mycket till vinter så känner jag verkligen att ljuset ger nytt liv och ny energi, och jag njuter av att titta ut genom fönstret den här morgonen. Jag ska gå till blomsterhandeln och köpa mig en bukett tulpaner också, det ger lite extra mysig inramning till helgen.

Eftersom det är fredag blir det lite festlig middag ikväll, med en färsrätt som jag ofta återkommer till och som alltid gör succé.

Festlig fredagsgratäng

Den här rätten går att laga med vilken färs du vill. Du kan också ersätta mjölkprodukterna med veganska alternativ. Till 4 personer blir detta lagom:

Fräs 400 g färs i lite smör eller olja en stor stekpanna eller gryta. Salta och peppra. Tillsätt en burk färdiglagad pastasås, t ex Dolmio (eller gör en egen tomatsås med vitlök och örtkryddor – scrolla ner för recept). Låt puttra en kvart eller så tills köttfärsen tjocknat.

Lägg färsröran i en ugnsfast form. Hacka 4-5 tomater och 1 röd lök och fördela över köttfärsen. Lägg på 10-20 halverade svarta oliver. Häll av en burk kronärtskockshjärtan, hacka dem grovt och fördela även dessa över köttfärsen. Häll över bechamelsås och laga i mitten av ugnen på ca 200 graders värme i ungefär 20-30 minuter.

Bechamelsås

50 g smör
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk 
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm strösocker
2 dl riven ost, gärna lagrad

Gör så här: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölet och fräs på låg värme och rör om så att du får en slät smet.

Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning med visp på medelvärme. Rör eller vispa ut klumpar efter hand tills all mjölk är tillsatt. Koka upp under omrörning.

Låt såsen koka på medelvärme under omrörning då och då i 50-10 minuter. Smaka av med salt, peppar och socker och ta från plattan. Rör ner den rivna osten och häll såsen över färsen.

 

Tomatsås

3 hackade vitlöksklyftor
1-2 msk olja, helst raps eller oliv
1 burk passerade tomater
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk torkad timjan eller oregano

Gör så här: Fräs den hackade vitlöken i olja på svag värme. Tillsätt saffran, tomater och kryddor och låt såsen koka på svag värme i ca 10 minuter. Klart!

Baka en underbar kaka till Alla hjärtans dag!

Nu är Valentindagen här igen – Alla Hjärtans Dag – denna härliga dag mitt i februari då vi får lov att festa lite extra. I år är det särskilt mysigt, eftersom den infaller på en fredag tycker jag. Okej, visst är det kommersiellt – och visst är det hutlöst att en liten plastask med geléhjärtan kostar nästan 40 spänn på matbutiken – men man behöver varken köpa Alla Hjärtanspresent eller handla särskilt godis. Varför inte istället baka en god kaka att bjuda hjärtevännen på? Har du ingen hjärtevän så avnjut den själv – eller bjud in några grannar på fika!

Torta de Cielo

Denna himmelska mexikanska mandelkaka smakar verkligen underbart! Du behöver:

225 g rumstempererat smör (plus lite extra till kakformen)
175 g mandlar (hela med skal)
225 g socker
3 lättvispade ägg
1 tsk mandelessens (kan uteslutas)
1 tsk vaniljessens (eller 2 tsk vaniljsocker)
9 msk vetemjöl

Till dekoration:
Florsocker och flagad mandel, alternativt frosting (se recept nedan!)

Gör så här: Smörj en rund form (ca 20 cm i diameter) eller välj en hjärtformad dagen till ära. Lägg mandlarna i en matberedare och kör dem till mjöl – eller mal dem i gammaldags mandelkvarn. Ställ mandelmjölet åt sidan så länge.

Vispa smör och socker luftigt i en stor skål. Blanda i ägg, mandel och mandel- och vaniljessens. Blanda ordentligt och rör sedan i mjölet. Arbeta snabbt samman tills mjölet är nätt och jämnt inarbetat.

Häll eller skeda upp smeten i formen och jämna till den på ytan. Grädda den på näst nedersta falsen i 175-180 grader i ca 40-50 minuter eller tills den släpper från kanterna. Ta ut och låt svalna lite i formen innan du stjälper upp den. Garnera den kalla kakan med florsocker och flagad mandel och servera till kaffe eller te.

Tips! Vill du så kan du byta ut florsockret och den flagade mandeln mot en söt och god frosting. Här är ett bra recept:

Frosting

75 g smör
1 dl florsocker
150 g färskost, t ex Philadelphia
75 g vit choklad
½ tsk vaniljessens (eller 1 tsk vaniljsocker)
(ev några droppar röd karamellfärg)

Gör så här: Rör smör och florsocker poröst och tillsätt färskosten. Smält chokladen i vattenbad och blanda ner, tillsammans med vaniljessens. Tillsätt ett par droppar röd karamellfärg och rör samman. Låt frostingen vila kallt i kylen en liten stund innan du brer den över den kalla kakan.

Citrus på längden och tvären…

Jag älskar citrusfrukter! Att äta som de är, använda i bakning, i matlagning… Att sätta tänderna i en saftig apelsin är som att smaka lite på paradiset, tycker jag. Och vad är väl godare till kaffet än en sockerkaka som doftar citron?

Här kommer lite fakta om de vanligaste citrusfrukterna:

Apelsin betyder ”äpple från Kina”. Det är också i Kina den har sitt ursprung och till Europa kom den i mitten av 1500-talet. I slutet av 1700-talet började man till sist odla apelsiner i Medelhavsländerna, och det får vi moderna människor sannerligen tacka för.

Blodapelsin är en speciell apelsinsort som bara kan odlas i vissa regioner. Den röda färgen kan nämligen bara utvecklas vid låga temperaturer, och därför är odlingsområdena begränsade. Den absoluta majoriteten av blodapelsinerna odlas på Sicilien.

Citron är en ljuvlig smaksättare – dessutom lika god till en god fiskrätt eller i sås till kyckling och annan fågel som till söta efterrätter och bakverk. Kan det blir bättre? Det finns en massa olika sorters citroner, bland annat söta citroner, men den är inte helt lätt att få tag i i Sverige.

Lime är släkt med citronen men smakmässigt skiljer den sig en hel del. Den är syrlig och aromatisk, och är underbar i kakor, dessertpajer men också i olika slags matlagning. Asiatisk mat klarar sig knappt utan lime men även i Sydamerika är limefrukten en populär smaksättare.

Pomelo – som egentligen heter Pompelmus (underbart namn!) – är en mycket stor citrusfrukt, omkring 20-25 cm i diameter och ofta päronformad. Ljusgult och sött fruktkött, men med kraftiga och sega hinnor som man inte äter. Smaken påminner lite om grapefrukt, men är inte alls lika besk.

Grapefrukt är sannolikt en korsning mellan vanliga apelsiner och pomelo. Det är troligt att korsningen uppkommit på naturlig väg, via apelsin- och pomeloodlingar. Grapefrukten kommer både som blond och röd – blodgrape. Den sistnämnda har mindre beska och en större sötma.

Småcitrus, som ibland går under namnet mandariner, omfattar mindre citrusfrukter som satsumas, clementiner och tangeriner. Den är lättskalad och har söt smak och lär komma från Kina eller Mauritius.

Mer frukost – len silkegröt som på mormors vis

Silkegröt, har du hört talas om det någon gång? Det lagades då och då i mitt barndomshem, och traditionen hade mamma tagit med sig från sitt föräldrahem. Det är en len och mild gröt som kokas på vetemjöl och som smakar alldeles ljuvligt.

Silkegröt

Smakar underbart med en klick äppelmos, en god sylt eller kanel. Vill man göra den vegansk så byter man bara ut mjölk och smör mot veganska motsvarigheter. 

2 dl vetemjöl
8 dl mjölk
1-2 msk smör
1/2 – 1 tsk salt
ev 1 msk strösocker

Gör så här: Vispa mjölet med lite (kanske 3 dl) av mjölken i en liten skål, tills du har en tjock men klimpfri redning. Värm resten av mjölken i en kastrull. Låt koka upp och tillsätt redningen under kraftig vispning. Låt puttra på svag värme i ca 5 minuter – rör eller vispa helst hela tiden för att undvika att gröten bränner fast i botten. Ta kastrullen av värmen, smaka av med socker och salt och häll i smöret och låt det smälta ner. Servera med mjölk och mos, sylt eller kanel.

Goda frukostgröten

Jag återkommer ofta till gröt. Det är bland det godaste och nyttigaste man kan äta till frukost – dessutom är det ju så gott. Finns det något som är så uppiggande som en portion havregrynsgröt när man är morgontrött och lite ruggig? Oftast kokar jag gröten som vanligt och äter med äppelmos eller lingon (ibland med rivet äpple som ju är ännu lite nyttigare). Ibland blandar jag bär direkt i gröten.

Havregrynsgröt på vanligt vis

Till 2 portioner behöver du:

2 dl havregryn
4 dl vatten
1 krm salt

Gör så här: Blanda gryn, vatten och salt i en kastrull. Koka upp och låt sedan puttra på svag värme 3-4 minuter. Rör om då och då och servera gröten med mjölk och sylt eller mos.

Havregrynsgröt med bär

Välj de bär du tycker bäst om. Hallon, blåbär eller båda delar – eller varölr inte björnbär? Receptet blir lagom för 2 portioner.

2 dl havregryn
4 dl vatten
1 krm salt
1 dl blåbär och hallon

Gör så här: Blanda gryn, vatten och salt i en kastrull och koka upp. Låt puttra på svag värme och rör om då och då. Efter ett par minuter rör du ner bären och fortsätter småkoka gröten ytterligare 2-3 minuter. Servera med mjölk och eventuellt lite färska bär.

 

Bruna bönor med fläsk är klassisk husman

Bruna bönor med fläsk är något av det godaste det svenska köket har att erbjuda. I mitt föräldrahem fanns det alltid med bland varmrätterna på julbordet, men vi åt det även under resten av året.

Jag har dock inte alltid gillat bruna bönor. Som barn var jag ytterst tveksam. När jag sedan började skolan och blev tvingad att äta en stor portion av det blev jag ännu mer tveksam. Jag åt det inte igen förrän – hör och häpna – för några år sedan. Men nu äter jag det med desto större aptit. Ibland köper jag färdiga bruna bönor på rulle, men oftast lagar jag bönorna från grunden. Inte så komplicerat som man kan tro och det ger ju en så härlig känsla att följa processen från de torkade bönorna till det färdiga resultatet!

Bruna bönor från grunden

Bönorna ska blötläggas över natten, så tänk på att börja med detta dagen innan bönorna ska serveras!

1/2 paket torkade bruna bönor (à 500 g)
7 1/2 dl vatten
1 tsk salt
1 1/2-2 msk ljus sirap
ca 1 msk ättiksprit (12%)
ev 3/4 msk potatismjöl

750 g rimmat sidfläsk i skivor

Gör så här: Skölj bönorna väl under rinnande vatten. Lägg dem i rikligt med kallt vatten över natten eller ca 10 timmar.

Häll bort blötläggningsvattnet och lägg bönorna i en kastrull. Häll på vattnet och koka upp. Tillsätt salt. Låt bönorna koka under lock ca 1 1/2 timme tills de är mjuka och smaka av med sirap och ättiksprit. Red eventuellt med potatismjöl utrett i lite kallt vatten. Servera bönorna med knaperstekt fläsk.

Härliga apelsintider med saft och marmelad

Nu är det tid för apelsiner och andra goda citrusfrukter, och jag frossar så mycket jag kan i dessa läckerheter. Jag älskar verkligen apelsiner, blodapelsiner, clementiner och grapefrukt – jag får inte nog. Jag äter dem mest som det är, men jag kokar alltid lite saft och marmelad också, det är så härligt att ta fram vid speciella tillfällen. Och hemgjord apelsinsaft, det är alldeles enastående gott. Min mamma brukade göra det så här års och jag minns fortfarande första gången jag smakade den där underbara saften – det är ett smakminne som dröjt sig kvar ända sedan dess och som alltid ger mig en lyckokänsla.

Apelsinsaft

Till 2 flaskor behövs:

2 kg apelsiner, blonda eller blodapelsiner
1, 8 l strösocker
2 1/2 msk citronsyra
1 l vatten

Gör så här: Borsta apelsinerna noga i varmt vatten. Skala av yttersta, gula skalet tunt med en potatisskalare. Varva skal, socker och citronsyra i en bunke.

Koka upp vattnet och häll det över skal- och sockerblandningen till en lag. Låt stå tills lagen kallnat och rör om så att sockret löser sig.

Dela och pressa apelsinerna och tillsätt saften till lagen. Sila genom en fin sil eller silduk och häll upp på varma, väl rengjorda flaskor. Förslut och förvara svalt.

Apelsinmarmelad

Den här är barnsligt lättgjord, helt enkelt för att jag använder syltsocker. Jag gör den ibland också med ingefära, i så fall blir det lagom med ca 1/2 dl färskriven. 

1 kg apelsiner
1 kg syltsocker 

Gör så här: Tvätta apelsinerna noga och skär bort det yttersta av skalet på frukterna. Om du vill ha skalet med i marmeladen ska du strimla det mycket tunt.

Skala frukterna noga, så att allt det vita kommer bort (det kan ge beska åt marmeladen) och skär i mindre bitar – mixa gärna om du tycker bitarna blir för stora. Häll fruktkött och saften (och ev skalstrimlor) i en stor syltgryta och häll i 3-4 dl vatten. Koka i  5 minuter. Tillsätt sedan syltsockret och koka ytterligare en stund, ungefär 30 minuter. Skumma noga. När du tycker marmeladen borde vara klar kan du göra marmeladprovet:

Häll ca 1 msk av marmeladen på en flat kall tallrik. Låt det svalna någon minut, dra sedan med baksidan av en kaffesked genom massan. Om marmeladen inte flyter samman igen är den färdigkokt.

Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar, förslut och förvara svalt.

Vitvinssås

Fisk serverad med en härlig vitvinssås – kan man tänka sig något godare och festligare? Prova själv – det här receptet är både välbeprövat och pålitligt. En riktig klassiker!

Vitvinssås

2 schalottenlökar
25 g smör
3 dl vitt vin
1 msk fisk- eller skaldjursfond
3 dl grädde
2 tsk majsstärkelse
salt och vitpeppar
ev lite hackad persilja eller gräslök

Gör så här: Skala och finhacka löken och fräs den i smöret på medelvärme i en kastrull utan att den tar färg.  Tillsätt vitt vin och fiskfond och låt såsen koka upp. Låt sjuda tills hälften av vätskan återstår.

Rör ut majsstärkelsen i lite vattnet och häll redningen i såsen. Låt puttra på svag värme någon minut under omrörning. Sila såsen, eller mixa den med stavmixer, och smaka av med salt och peppar och ev gräslök eller persilja.

Rödvinssås

Rödvinssås är svårslaget till en god köttbit. Det här receptet är lätt att följa och ger en god och smakrik sås.

Rödvinssås

2 schalottenlökar
några kvistar timjan
3 dl rött vin
2 dl vatten
1 msk kalv- eller oxfond
1 msk kinesisk soja
1 msk strösocker
1 msk vatten
1 1/2 msk majsstärkelse
salt och peppar

Gör så här: Blanda lök, timjan, vin, vatten, fond, soja och socker i en kastrull. Koka upp och låt sedan småkoka på svag värme ca 15 min. Rör ut majsstärkelsen i vattnet och häll redningen i såsen. Sjud ett par minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar och sila såsen innan du serverar.

Bechamelsås

Bechamelsås är en vit sås lagad med mjölk, smör, grädde och vetemjöl. Bechamelsås används till många såser och rätter – i lasagne, till gratänger (blandad med riven ost) och till julbordets lutfisk, smaksatt med kryddpeppar eller senap.

Bechamelsås – grundrecept för 4

50 g smör
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk (3%)
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm strösocker

Gör så här: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölet och fräs på låg värme och rör om så att du får en slät smet.

Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning med visp på medelvärme. Rör eller vispa ut klumpar efter hand tills all mjölk är tillsatt. Koka upp under omrörning.

Låt såsen koka på medelvärme under omrörning då och då i 50-10 minuter. Smaka av med salt, peppar och socker.

Variationer

Ostsås: Tillsätt 1 dl riven ost när såsen kokat färdigt
Till lasagne: Smaksätt osten med 1 dl riven parmesan

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus