Vårliga våffeldag…

Hej alla bloggläsare! Jag hoppas att ni haft en riktigt trivsam och aptitlig våffeldag! Själv ligger jag just nu däckad i vårens första allergiattack, och kämpar med allergitabletter, nässpray och inhalator för att hålla mig ifrån sjukhusets akutavdelning. Än så länge ser det ut att fungera, så håll ett par tummar för mig så ses vi snart – på andra sidan pollenallergin…


Fredagsmys med grönsaksdip

Fredagsmys behöver inte bara vara chips och ostbågar. Att dippa krispiga grönsaker är minst lika gott och dessutom nyttigt. Gör några goda dipsåser, köp hem dina favoritgrönsaker – morötter, gurka, blomkål, selleri, paprika eller vad det nu kan vara – skär i stavar och strimlor eller bryt i buketter och dippa. Såååå gott!

Fetaost-dip

200 g fetaost
2 dl crème fraiche
1 kruka basilika
2 msk olivolja
saften av en halv citron
1-2 pressade vitlöksklyftor
salt och peppar

Gör så här: Smula sönder fetaosten och mixa den med övriga ingredienser. Klart!

Tips: Har du ingen mixer så går det lika bra att röra ihop ingredienserna för hand. Mosa då fetaosten och finklipp eller hacka basilikan.

Guacamole

4 avokado
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk pressad lime eller citron
1 tsk malen koriander
1/2 tsk spiskummin
1 kryddmått cayennepeppar
salt, peppar
1 tsk raps- eller olivolja

Gör så här: Dela avokadon i två delar, skrapa ur innehållet med en sked och mosa med en gaffel. Blanda mosad avokado med den pressade vitlöken och citrussaft och smaka av med kryddor och lite olja.

Tips! Om du lämnar en kärna i röran behåller den sin gröna färg bättre och blir inte lika snabbt gråbrun.

Ädelostdip

100 g ädelost, gärna Kvibille
1 dl färskost 
1 dl mjölk
2 krossade vitlöksklyftor
1 tsk ättika eller vitvinsvinäger
salt och peppar

Gör så här: Mosa ädelosten med en gaffel och blanda med färskost, krossad vitlök och mjölk. Vill du ha en helt slät dip kan du köra med mixer, annars är det gott när den är lite mer rustik. Tillsätt en liten sked ättika när dipen är så slät som du vill ha den och salta och peppra efter smak.

Godaste desserten på Saint Patrick’s Day

Det är klart man vill ha en god dessert efter middagen på Saint Patrick’s Day. Den här är riktigt läcker!

Irish Mist Cream

Irish Mist är en whiskylikör som sägs ha funnits i landet i mer än 1000 år. Den brukar finnas på välsorterade systembolag, men kan ersättas med Baileys. Tänk då på att öka mängden något eftersom Irish Mist har starkare smak. Receptet är anpassat för 8 portioner, men går enkelt att halvera för den som så önskar.

5 1/2 dl mjölk
4 ägg, delade i vitor och gulor
4 msk strösocker
2 msk gelatinpulver
1/2 dl kokande vatten
3/4 dl Irish Mist
1 1/2 dl vispgrädde
Extra vispgrädde till garnering samt choklad eller hackade nötter

Gör så här: Koka upp mjölken och blanda den med äggulorna och 2 msk strösocker. Lös upp gelatinet i kokande vatten och blanda det med den varma mjölken. Rör noga. Tillsätt Irish Mist och låt blandningen stå i kyl tills blandningen börjar stelna, det brukar ta ca 40 minuter.

Vispa äggvitorna hårt, tillsätt resten av sockret och vispa tills det lösts upp. När mjölkblandningen börjar stelna skedar man i äggvitorna och vispgrädde. Rör om och häll upp i 8 dessertskålar och ställ kallt tills innehållet stelnat. Garnera med choklad eller nötter vid servering.

Saint Patrick’s Day – en fest för alla

På söndag är det Saint Patrick’s Day, en dag som numera firas av betydligt fler än irländarna. Dels alla irländska emigrantättlingar runt om i världen förstås, och alla katoliker, men också här i Sverige. Många är de barer och pubar som numera erbjuder särskilda Saint Patricksmenyer med Irish Stew eller Guinness Beef Stew.

Själv ordnar jag gärna Saint Patricksfesten hemma, så även i år. I år bjuder jag på en härlig kassler med whiskysås.

Kassler med whiskysås

4 skivor kassler, ca 1 1/2 cm tjocka
en klick smör + 20 g extra
1 gul lök, tunt skivad
2 gröna äpplen, skalade och urkärnade och skurna i tunna skivor
1 msk farinsocker eller råsocker
2 msk irländsk whisky
1 msk maizenamjöl
Knappt 1 1/2 dl grönsaksbuljong
Salt och peppar
2 msk vispgrädde

Gör så här: Ansa kasslerskivorna och snitta kanterna lite så de inte rullar upp sig. Hetta upp smör i en panna och bryn kasslerskivorna på båda sidor tills de fått färg. Ta upp dem och håll dem varma.

Bryn lök och äppelskivor i pannan tills löken blivit gyllenbrun och äppelskivorna blivit mjuka. Ta upp och håll varmt.

Häll sockret i stekskyn pannan och rör om till det smälter. Tillsätt whiskyn och rör ihop med skyn. Tillsätt buljongen och rör sedan ner maizenamjölet utrört i lite vatten och rör tills skyn tjocknar. Tillsätt grädden och smaka sedan av med salt och peppar.

Lägg kasslerskivorna på ett serveringsfat och häll över såsen. Lägg lök och äppelskivor ovanpå och servera med Colcannon och lite grönsallad.

I morgon får du receptet på en underbar dessert som passar perfekt efter den här goda middagen!

Fredagsfrid…

Äntligen fredag! Och kvällen till ära blir det förstås fredagsmys med tex mex. Men inte klassisk tacofredag utan Huevos Rancheros med tillbehör.

Huevos Rancheros betyder ungefär ”lantliga ägg” och är en traditionell mexikansk frukost- eller brunchrätt, men jag tycker den passar precis lika bra som middag. Det finns oändligt många varianter – det här är en god och lättlagad variant:

Huevos Rancheros

Receptet blir lagom för 4-6 personer och du behöver:

1 gul lök, finhackad
4 paprikor av valfri färg, grovhackade
2 chorizokorvar eller liknande, skurna i slantar
1 paket passerade tomater (400g)
3 msk tomatpuré
Salt, svartpeppar, och chilipeppar efter smak
1 msk rökt paprikapulver
1/2 tsk strösocker
1 msk färskpressad citronsaft
4-6 ägg
(2-3 dl riven ost, gärna cheddarost)

Olja till stekning

Gör så här: Fräs lök, paprika och korv i olja, och strö över sockret. Låt fräsa till löken blivit genomskinlig och häll sedan i tomater tomatpuré. Låt puttra på mellanstark värme utan lock 10-15 minuter och smaka av med salt, peppar, chilipulver, paprikapulver och citronsaft. Lägg sedan över alltsammans i en ugnsfast gratängform. Gör fyra-sex fördjupningar och knäck ett ägg i varje. Låt småputtra på svag värme några minuter tills äggvitan stelnat. Strö gärna lite riven ost över. Servera med tortillabröd och andra valfria tillbehör, såsom creme fraiche, majs och avokado.

Mariatårta på vinterns sista dag…

Den 28 februari är en speciell dag för mig. Dels är det ju – oavsett väder – den sista riktiga vinterdagen, och mars knackar på dörren. Dels är det Marias namnsdag, och det har vi alltid firat i vår familj. Min mamma hette Maria i andranamn, och jag minns från min barndom att pappa varje år kom hem från jobbet med ett fång tulpaner och en god tårta från konditoriet för att fira mammas namnsdag. Det är glada barndomsminnen som gör att Mariadagen betyder något särskilt för mig.

Själv tänker jag fira Mariadagen med Mariatårta. Gör det du också!

Mariatårta

Det här är en variant på Mariabollar, ett slags underbara bakverk som min svärmor ofta bjöd på. Du behöver:

Bottnar
4 äggvitor
1 1/4 dl strösocker
125 g mald sötmandel

Vaniljkräm
 75 g smält, avsvalnat smör
4 äggulor
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker (eller 1/2 tsk vaniljpulver)
2 dl vispgrädde
Garnering
1 dl vispgrädde
Mandelspån
ev exotiska frukter

Gör så här: Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda försiktigt i sockret och den malda mandeln. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 20-25 minuter. Låt kakan svalna medan du rör ihop ingredienserna till vaniljkrämen.

Rör ihop ingredienserna till krämen och bred krämen över den kalla kakan. Vispa grädde och bred över, och strö så över mandelspån och eventuellt också vackra exotiska frukter.

Apelsinkaka med mörk choklad

Mjuka kakor är alltid rätt. Den här smakar härligt av apelsin och mörk choklad och jag bakar den gärna just så här års, när apelsinerna är som finast. Välj gärna blodapelsiner till den här kakan!

Lättbakad apelsinkaka

Vispa 2 ägg med 2 dl strösocker. Smält 75 g smör. Pressa i 1 dl apelsinsaft i smöret, låt det hela få ett uppkok och häll det sedan i äggblandningen. Blanda 3 dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver och det rivna skalet från ½ apelsin. Blanda ner detta i smeten. Grovhacka ca 100 g mörk choklad och rör ner i smeten och häll i smord och bröad form. Grädda i 175 graders ugnsvärme ca 40 minuter. När kakan svalnat kan du med fördel pudra lite florsocker över den.

Lättbakade muffins med citron, vanilj eller bär…

Muffins är en jättebra räddningsplanka när man snabbt vill fixa något gott till kaffet. De här är lättbakade och goda, oavsett vilken smaksättning du väljer. Jag gör dem ofta med citron, och då använder jag yoghurt som är smaksatt med citron, för extra fin smak.

Jag brukar göra dem i större muffinsformar av amerikansk modell, och då blir det ungefär 12 st av satsen – men de går förstås lika bra att grädda i vanliga formar och då blir det 20-25 muffins av den här smeten.

Vispa 2 ägg och 2 dl strösocker pösigt. Tillsätt 12 msk olja och 4 dl yoghurt med citronsmak och rör om. Blanda 8 dl vetemjöl med 4 tsk bakpulver och ½ tsk salt. Tillsätt saft och rivet skal av en tvättad citron.

Rör ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda till en slät smet. Fördela smeten i muffinsformar. Grädda i 200 grader, 10-15 minuter för små muffins, omkring 20 minuter för stora.

Tips: Får du inte tag i yoghurt med citronsmak kan du använda vanlig fil eller mjölk istället, och tillsätta skal från två citroner.

Variation: Använd vaniljyoghurt istället och ersätt citronskalet/saften med vaniljsocker eller vaniljessens istället så får du härliga vaniljmuffins istället.

Bärmuffins: Tillsätt 2-3 dl bär av valfri sort. Blanda ner dem försiktigt i smeten och tänk på att om du använder frysta bär ska du inte tina dem innan.

 

Baka sockerfritt

Jag bakar gärna sockerfritt, eftersom jag har diabetiker i familjen. Min favorit bland sötningsmedel är Stevia, eftersom jag tycker den är mest ”sockrig” i smaken, men det är naturligtvis helt valfritt vilket man väljer. Däremot tror jag på att hålla nere mängden sötningsmedel i mesta möjliga mån, för annars riskerar bakverken att bli lite bittra tycker jag.

Sockerfria mördegsrutor

Mördeg är tacksamt eftersom den är god även utan särskilt mycket socker. Därför behövs bara en liten mängd sötningsmedel i degen – och man kan faktiskt helt utelämna det. 

225 g smör
7 dl vetemjöl
½ dl sötningsmedel
1½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
2 ägg

Bärkräm:

400 g frysta bär, t ex blåbär (eller blanda olika bär!)
1 msk sötningsmedel
1-2 msk potatismjöl utrört i lite vatten

Kokosflingor till garnering

Gör så här: Koka upp bären med sötningsmedlet. Rör ut potatismjölet med lite vatten och häll i under omrörning. Låt krämen få ett uppkok och dra den sedan från plattan. Låt den svalna.

Blanda alla ingredienser till själva mördegen i matberedare och kör tills du får en deg som håller ihop – eller blanda för hand i en bunke.

Tryck ut degen i smord långpanna och täck med jordgubbskrämen. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 20-25 minuter tills kakans kanter får färg. Ta ut och strö över kokosflingor och servera till nybryggt kaffe. Jättegott!

 

Goulash som i amerikanska mellanvästern

Har du ätit goulash någon gång? Nej, inte den ungerska nationalrätten utan en amerikansk variant – särskilt vanlig i mellanvästern – och som uttalas goo-losh.

Det hade inte jag heller förrän jag blev bjuden på denna traditionella rätt av en god vän med rötterna i Illinois. men numera lagar jag den ofta här hemma, för den är sagolikt god och dessutom både billig och lättlagad.

Goulash

Den här rätten har ingenting med gulasch att göra. Det är helt enkelt en pastagratäng med köttfärssås, ofta med champinjoner, och makaroner som gratineras med cheddarost. Ljuvligt gott! Du kan använda vilken kort pasta som helst, men av någon anledning är det vi ibland kallar u-makaroner – och som i USA kallas elbow macaroni – det allra godaste i den här gratängen.

Till en gratäng för fem-sex personer behöver du:

 

400 g makaroner
400 g köttfärs, bland- eller nöt
2 gula lökar
1 burk krossade tomater
1 dl tomatpuré
1 buljongtärning, kött- eller grönsaksbuljong
1-2 dl vatten
olja eller smör till stekning
salt och peppar
worcestershiresås
ev 1 tsk chiliflakes

2-3 dl cheddarost eller annan ost, riven

Gör så här: Hacka löken fint och bryn den i lite olja eller smör i en stor gryta. Tillsätt färsen lite i sänder och dela sönder den med en trägaffel. Bryn tills färsen blivit grå, och tillsätt då tomaterna och buljongtärningen. Rör om och låt puttra 5-10 minuter på mellanstark värme. Späd med vatten då och då om den blir väldigt tjock. Rör ner tomatpuré och smaka av med salt och peppar och worcestershiresås – ca 1-2 tsk – och rör om. Tillsätt också chiliflakes för lite mer sting.

Rör ner de torra makaronerna i färssåsen och låt koka i tio minuter till. Häll sedan alltsammans i en ugnsfast gratängform och häll över ost. Gratinera i mitten av ugnen på 225-250 grader i ca 10 minuter, eller tills rätten fått vacker färg. Servera med sallad.