Bröd utan jäst

Ibland är det trevligt att baka ett riktigt snabbt bröd, särskilt om det är gott dessutom. Det här bakar jag d och då, särskilt om vi ska ha en riktig långfrukost.

Snabba frukostbrödet

Det här brödet är godast att äta färskt, men går att frysa. Avnjutes gärna med ost eller med gammaldags prickig korv. 

9 dl mjöl av valfri sort – men gärna med större delen vetemjöl (t ex 10 dl vetemjöl och 8 dl graham)
1/2 msk bikarbonat

1 tsk salt
5 dl filmjölk eller naturell yoghurt
2 msk dl lingonsylt
2 msk mörk sirap
1 riven morot eller motsvarande mängd riven squash

Gör så här: Rör ihop de torra ingredienserna i en stor bunke. Tillsätt filmjölken och rör ner lingonsylt, sirap och de rivna grönsakerna. Blanda alltsammans riktigt ordentligt och häll  i en smord, avlång brödform.

Grädda i 175-180 graders ugn i ca en timme. Låt svalna lite i formen innan du stjälper upp den.

Bröd med anor: Ankarstock

Ankarstock är ett bröd med mycket gamla anor och nämns i skriftliga dokument redan på 1600-talet. Att det kallas just Ankarstock beror på att det hade formen av den stock som är tvärgående på ett ankare.

I mitten av 1700-talet infördes ankarstocken som det militära brödet framför andra. Till en början bakades bröden på Kronans bageri i Stockholm och recepten hölls hemliga för allmänheten, men när det blev krigssituationer hann inte Kronobageriet baka tillräckligt. Då fick stadens invånare också leverera bröd, vilket så småningom gjorde att brödet kom ut till allmänheten. Och det ska vi sannerligen vara tacksamma för! Det tar visserligen sin tid att baka men är väl värt besväret!

Ankarstock

Dag 1

50 g jäst
3 dl vatten
3 dl fint rågmjöl

Gör så här: Rör ut jästen i vattnet och rör om tills den lösts upp. Blanda därefter i mjölet och låt stå över natten.

Dag 2

50 g smör 
7 dl vatten
2 1/2 dl farinsocker
2 tsk salt
7 dl vetemjöl 
17 dl rågmjöl – eller rågsikt om du vill ha ett ljusare bröd
(1/2 dl mjölk till pensling)

Gör så här: Blanda alla ingredienserna i surdegen och arbeta samman till en smidig deg. Dela degen i 2 delar och forma dem till släta längder. Lägg i smorda formar och låt jäsa i ungefär en timme under bakduk. Värm under tiden ugnen till 175 grader. Grädda bröden på nedersta falsen i en dryg timme. Pensla ev de färdiggräddade bröden med lite mjölk medan de fortfarande är varma. Låt bröden vila under bakduk till nästa dag. Går utmärkt att frysa!

Baka gott bröd i långpanna

Jag tycker det är trevligt att baka matbröd i långpanna – det gör dessutom att allt går så smidigt. Här är ett jättebra recept som man inte kan misslyckas med.

Långpannebröd

Varken smör eller mjölkprodukter ingår i detta recept, så brödet passar perfekt att bjuda även den som är vegan. 

50 g jäst
5 dl vatten eller sojamjölk
½ dl smakneutral olja
½-1 msk salt
2 msk mörk sirap
(ev 2 msk malda brödkryddor)
6 dl vetemjöl
4 dl rågmjöl eller graham eller dinkel
2-3 dl havregryn, vetekli eller andra gryn

Gör så här:Smula sönder jästen i en stor degbunke. Värm vattnet eller sojamjölken till fingerljummen och häll den över jästen. Rör om tills jästen löst sig och tillsätt sedan olja, salt och sirap samt brödkryddor om du vill. Rör om och häll i mjölet lite i sänder. Börja med vetemjölet och ta det grova mjölet sist. Avsluta med grynen. Arbeta degen blank och smidig och låt jäsa övertäckt i bunken ca 1 timme.

När degen jäst färdigt välter du över den i en smord eller pappersklädd långpanna (ca 30×40 cm). Platta ut och tryck till vid kanterna och låt jäsa under duk ca 3o minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader.

Pensla brödet med lite vatten och skåra i lagom stora bitar. Strö gärna lite havregryn eller grovt mjöl över. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter. Brödet går utmärkt att frysa.

Festlig varm sardinsmörgås smakar jättegott till kvällsteet!

Även om januari nu är en fattig månad, så vill man ändå gärna kunna unna sig något gott på lördagskvällen. Då passar de här varma mackorna alldeles ypperligt.

Varm sardinsmörgås

Så här enkelt slängde min mormor ihop en varm smörgås när det var dags att dricka kvällste. Och den är verkligen jättegod! Till 8 smörgåsar behöver du:

8 skivor av formfranska eller annat ljust bröd
smör att breda med
2 burkar sardin i tomatsås
en knippa gräslök
1 citron.

Gör så här: Bred smör på brödet. Fördela innehållet i sardinburkarna på smörgåsarna och klipp över generöst med gräslök. Sätt in hela härligheten i ugnen på ca 200 graders värme och låt smörgåsarna bli varma och få lite färg – tar kanske 5-6 minuter. Servera med citronklyftor till en kopp rykande hett te!

Årets fattigaste månad…

Årets fattigaste månad. Ja så brukar januari kallas – de där veckorna mellan jul och januarilön och efter alla storhelger. Då gäller det att vända på slantarna. Men det behöver inte vara så svårt som man kan tro, och det behöver inte heller innebära att middagen smakar sämre. Det går att laga god och till och med festlig mat med relativt små medel.

En räddningsplanka som jag ofta återvänder till är tonfisk på burk. Perfekt i pastasås, gratänger och i en god röra i en baguette, till exempel. Här hittar du recepten!

Bönor är också bra att ta till när plånboken är tunn. Varför inte baka bönor som man gör i New England? Det är så otroligt gott och rustikt tycker jag! Recept finns det lika många som det finns ”matmammor” och just det här receptet har jag fått från min väninna Karen, som bor i Connecticut. Det tar förstås ganska mycket tid i anspråk men maten sköter sig själv, först på spisen och sen i ugnen, så du får massor med tid över till annat!

Boston Baked Beans

Lägg 500 g bönor (ett paket) i blöt över natten. Jag brukar oftast ta vita bönor men det går bra med vilka bönor som helst, t ex bruna eller ”svartögda”.

Koka de blötlagda bönorna med lagerblad, en gul lök och några hela kryddnejlikorSalta och peppra och lägg gärna i några kvistar färsk oregano eller timjan om du har (annars går det bra med torkade örter också). Koka bönorna i 1½-2 timmar och låt dem rinna av.

Jag brukar sedan frysa in hälften av de kokta bönorna och baka resten.

Till baked beans på halva satsen kokta bönor behövs en burk krossade tomater, en liten bit rimmat fläsk (200 g) i bitar, 1-2 msk sirap2-3 tsk worcestersås och eventuellt lite extra salt och peppar och örtkryddor.

Lägg bönorna i en stor ugnsfast gryta (gärna av järn). Lägg i det rimmade fläsket och rör om. Tillsätt krossade tomater, sirap, worcestersås och kryddor. Vill du kan du också blanda i en hackad gul lök, det ger ännu mustigare smak.

Ställ grytan ganska långt ner i ugnen på svag värme – 150 grader. Låt bönorna bakas i minst en timme, gärna två, och avnjut dem sedan med en god sallad eller på rostat formbröd. Passar också förträffligt till äggröra och blir då en hel måltid, både god och mättande och verkligt billig.

Tips! Vill du göra dina bönor helt vegetariska/veganska? Inga problem! Uteslut bara fläsket. Vill du ha lite röksmak på härligheten så kan du då tillsätta 1-2 tsk liquid smoke, rökarom på flaska.

Nudlar är också billigt. Prova den här superenkla, supersnabba och billiga nudelwoken!

Charlies budgetnudlar

Koka asiatiska nudlar (ett ”nystan” per person eller två om matgästerna är rejält hungriga) mjuka. Strimla ett halvt huvud isbergssallad i en skål och tillsätt ett par-tre krossade vitlöksklyftor. Blanda salladsstrimlorna med hoisinsås (en halv flaska blir bra till fyra nudelnystan), och kinesisk soja efter smak. Stänk till sist i lite sesamolja och/eller sesamfrön – kan uteslutas om du inte har något av det hemma.

Hetta upp en wokpanna och stek de kokta nudlarna på hög värme. Häll i salladsblandningen, rör om ordentligt så att allt blandas, och stek en stund till. Servera i djupa tallrikar, gärna med ätpinnar. Supergott!

Trettonhelgen väl värd att fira

Trettonhelgen är en trevlig helg, tycker jag, väl värd att fira. Den känns mindre pretentiös än jul och nyår, helt enkelt, och därför tycker jag ofta att det är både roligare och mer inspirerande att arrangera trettondagsmiddag.

I år blir det porterstek och till dessert tapiokapudding

Porterstek

1 – 1½ kg nötstek (t ex fransyska, rostbiff men även billigare kött såsom högrev går mycket bra)

Koka köttet med:

1 flaska  porter (33 cl)
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl kinesisk soja
10 torkade enbär
8 pepparkorn (jag föredrar vitpeppar men svartpeppar fungerar givetvis lika bra!
2 lökar, delade i klyftor
1 morot, skuren i bitar

Sås:
8 dl spad från steken
2 dl mellangrädde
5 msk vetemjöl

Gör så här: Koka upp porter, saft, soja, kryddor samt lök och morot i en gryta som är stor nog att rymma köttet. Torka av köttstycket och lägg det i grytan. Se till att kokspadet når halvvägs upp runt köttbiten. Koka sedan i en halvtimme under lock. Vänd sen köttet och stick ner en köttermometer mitt i köttbiten – när den visar på 72 grader är steken färdig. Men låt den gärna ligga kvar i kokspadet en kvart eller så innan du tar upp den!

Sila av kokspadet och mät upp hur mycket det är. Späd med vatten eller buljong till 8 dl. Vispa sedan ut mjölet i ungefär hälften av grädden – se till att smeten blir slät och fin! Häll spadet, redningen och resten av grädden i en kastrull och koka upp under omrörning (man kan behöva vispa lite också, så att mjölet inte klumpar sig) och låt den sen puttra i ett par minuter.

Servera sedan med valfri potatis och tillbehör såsom gelé, syltlök, ärter, eller gröna bönor.

Tapiokapudding

Tapiocagryn kommer från kassavabusken och är en viktig stapelvara i många delar av  världen. Den stärkelserika och glutenfria tapiokan används som redning i olika maträtter. Receptet är lagom för 4 personer men är lätt att dubbla.

1 dl tapiokapärlor
6 dl mjölk, eller mjölk och grädde
1 ägg
1 dl socker
vaniljextrakt (eller vaniljsocker)

Gör så här: Lägg tapiokapärlorna i blöt i 4 dl mjölk, i en kastrull och låt stå minst en timme. Blanda i övriga ingredienser utom vanilj. Värm på medelvärme under omrörning tills blandningen börjat koka, dra så ner värmen till låg och låt puttra  under omrörning i 15-20 minuter. När puddingen tjocknat tillsätt vanilj efter smak och servera varm eller kall.

Trevlig trettonhelg!

Snabba nyårsmenyn för dig som är ute i sista minuten

”I år, då ska vi förbereda oss ordentligt inför nyårsafton så att vi slipper stressa i sista minuten!”

Känns tanken igen? Tänkte väl det. Så där är det för mig i stort sett vartenda år, men ändå sitter jag här på nyårsaftons morgon och vet fortfarande inte hur jag ska få till en trevlig och god nyårsmeny som inte tar alltför lång tid. Livet är ju så mycket mer än festförberedelser, liksom.

Men en nyårsmeny behöver inte vara krånglig eller ta tid, huvudsaken är att maten blir god och nyårsfesten trevlig. Så här är en snabb nyårsmeny till dig som är ute i sista minuten. Alla recepten är avsedda för fyra men går bra att dubbla, om ni blir fler.

Snabba nyårsmenyn

Förrätt

Minikrustader med valfri röra

Enklare blir det inte! Krustader finns att köpa färdigt i butikens brödhylla och för den som har bråttom är kyldisken med olika röror en räddare i nöden. Skagenröra är en klassiker, och jättegott som krustadfyllning, men man kan också tänka sig andra alternativ, som exempelvis västkustsallad.

Beräkna 2-3 minikrustader per person och ca 1-2 tsk röra per krustad. Vill du hellre servera krustader av ”vanlig” storlek, beräkna då 1 per person och 2 msk röra per krustad. Garnera gärna med en dillkvist för lyxigare utseende!

Varmrätt

Citronlax med sparris

Det här är en klassiker i mitt kök, och jag har tidigare bloggat om den. Bara fem ingredienser, snabblagad och festligt god! Välj tillbehör efter smak, t ex ris eller potatisklyftor och en festlig sallad. 

4 tinade laxfiléer
4 citroner, gärna ekologiska
en knippa grön sparris
citronpeppar
2 msk honung

(salt, olivolja)

Gör så här: Salta och peppra laxen med generöst med citronpeppar. Häll över hälften av honungen (har du inte flytande honung så går det utmärkt att värma vanlig hpnung) och stek laxen i ugnsform mitt i ugnen på 150°, i ca 15-20 minuter.

Skölj och skiva citronen. Ansa sparrisen. Stek sparrisen så den blir mjuk. Stek sedan citronen – droppa över resten av honungen på citronskivorna.

Fördela lax och sparris på tallriken, och lägg ett par citronskivor på varje. Servera med valfritt tillbehör.

Dessert

Chokladkaka

Den här chokladkakan blir krämig och god och och bakas snabbt på endast tre ingredienser. Du behöver:

75 g smör
250 mörk choklad med hög kakaohalt, eller en annan valfri sort som du gillar
6 ägg, helst ekologiska

Gör så här: Sätt ugnen på 200°. Vispa äggen porösa. Smält choklad och smör tillsammans i en kastrull och rör om. Häll den lätt avsvalnade chokladblandningen i äggsmeten och rör försiktigt.

Häll smeten i en smord och bröad form ca 20 cm i diameter med löstagbar botten – eller en pajform av samma storlek. Täck kakan med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter eller tills kakan har stelnat.

Låt kakan svalna en stund i formen och ta sedan ur den och ställ den kallt fram till servering. Servera med lite extra chokladsås som du ringlar över, vispad grädde eller halvsmält glass, och kanske frukt eller bär. Läckert och delikat!

Tips: Börja med desserten. Under tiden hinner laxen tina.

Gott slut och gott nytt år!

Minska julstressen och få en godare jul

Känner du stress så här dagarna inför jul? Då finns det vissa knep att ta till.

Först och främst: Låt julen få ta sin tid! Julen börjar på julafton och fortsätter därefter med juldagen och annandagen. Det ger knappast någon julstämning om man på juldagens morgon beger sig till Elgiganten. Idag verkar många fira jul hela december och sen sluta så fort julklapparna är öppnade, och det förstör ju hela tanken och känslan med julhelgen. Så fira jul i dagarna tre, slappna av och luta dig tillbaka. Julen behöver inte vara perfekt – men den kan gott få vara lång!

En annan sak: Stäng av mobilen! Vill du uppdatera dina sociala medier, så gör det på julaftons morgon – önska dina vänner och följare en god jul och låt dem sen vara! Julen blir inte juligare för att du tillbringar halva helgen på Facebook! På samma sätt är det riktigt bra för julstämningen att ta en och annan promenad (eller kanske ett träningspass) under julhelgen. Det gör dessutom att man inte lägger på sig en massa överflödig vikt.

Och du, om du inte hinner med den där storstädningen som du hade planerat så fuska! Visst vill vi väl ha det lite fint omkring oss, men storstädningen kan gärna vänta till efter jul, när granen åkt ut och ett nytt år tar sin början. Om du inte hinner skura alla golv, så strunta i det! Det är ingen som ser att det är lite ostädat i hörnen. Och om du dessutom gnuggar in lite såpa på elementen doftar hemmet ändå alldeles rent…

Vill du ta del av mina julrecept så hittar du dem här.

En riktigt god jul önskar jag – vi ses i mellandagarna!

Julens ”bullar” – med eller utan kött

Köttbullarna är ett måste för många på julbordet. Men alla äter ju inte kött, så har man många gäster kan det vara en god idé att ha ett vegetariskt alternativ. Här får du båda delar!

Vegobullar

400 g sojafärs eller annan vegetarisk färs
1 gul lök
1 ägg (eller 2 äggulor)
2 msk crème fraiche
1 krm kryddpeppar
1 msk skånsk senap
salt och peppar
rapsolja till stekning

Gör så här: Tina färsen och riv löken fint. Blanda färsen med ägg, crème fraiche, löken samt kryddor och senap. Forma färsen till ”köttbullar” och stek dem i rapsolja tills de får vacker färg och blir genomstekta – ca 4-5 minuter.

Köttbullar

De här köttbullarna gör jag på enbart nötfärs. De får en härlig konsistens och eftersom de inte innehåller något ströbröd får de en särskilt fin köttsmak. Givetvis kan du använda även annan färs, t ex lamm.

400 g nötfärs
1/2 – 1 dl vispgrädde
1 ägg
salt och vitpeppar
Smör till stekning

Gör så här: Blanda färsen med grädden och ägget. Smaka av med salt och peppar. Stek dem i smör på medelvärme i 4-5 minuter tills de blir genomstekta.

Glad Lucia!

Få högtider är så älskade som Lucia. Lucia betyder ljus och det är just som ljusbärare hon är känd i Sverige och Norden. Hon förebådar julens glada budskap och välkomnar med nybryggt kaffe och lussekatter på sin bricka. Men helgonet S:ta Lucia mötte ett mörkt öde för sin kristna tros skull.

Lucia föddes på 280-talet i Syrakusa, Sicilien. Hon levde under kejsar Diocletianus tid, en tid av svåra förföljelser för kristna, något som till sist kom att göra henne till en av historiens mest uppmärksammade och älskade martyrer.

Lucia firas den 13 december och det är inte bara i Sverige som hennes fest firas som en ljusfest. Före den gregorianska kalenderns införande var Lucianatten årets längsta natt och Lucia förknippas med ljuset både i övriga Skandinavien, delar av Östeuropa och i Italien. Den svenska Luciatraditionen härstammar från sent 1700-tal, det vill säga protestantisk tid, vilket gör Lucia unik bland katolska helgon i vårt land.

Glad Lucia!