Fyra lockande – och ganska olika – festivaler

Nu närmar sig jazzfestivalsäsongen med stormsteg. Själv har jag sneglat lite smått på åtminstone fyra stycken: Köpenhamn 7-16  juli, Falkenberg 18-20 juli, Ystad 1-6 augusti och Stockholm 6-15 oktober. Alla fyra är olika men lockande, var och en på sitt sätt. Den enda av dem som jag hittills har bestämt mig för att fara till är faktiskt den i Falkenberg. Anledningen till det är inte att man har det mest stjärnspäckade programmet, för det har man inte. Nej, skälet är att det brukar var så förbaskat trevligt där uppe i den halländska sommarmetropolen. Man kommer musikerna inpå livet på något sätt, och man träffar på en rad gamla och nya vänner. Och den musikaliska kvalitén är alltid hög. På sitt sätt påminner Falkenbergs Jazzdagar lite grand om den gamla ”hederliga” Åhus-festivalen.

Minst lockande är, tycker jag faktiskt, Copenhagen Jazz Festival, som för varje år som går blir alltmer förutsägbar, fantasilös och opersonlig. Man spelar och sjunger förvisso runt om i stan, men allting är så utspritt att man aldrig får någon riktig festivalkänsla. Och köpenhamnarna märker knappt – trots att det enligt mastodontprogrammet bjuds på drygt 1000 konserter – att det är något på gång i deras hemstad. Då är det väsentligt roligare, men tyvärr också dyrare, i Ystad. I den danska huvudstaden finns det åtminstone något hundratal arrangemang, som är alldeles gratis att ta del av. De största namnen i Köpenhamn i år är Herbie Hancock, Jan Garbarek, Mike Stern, Palle Mikkelborg, Curtis Stigers, David Sanborn, Norah Jones, Randy Brecker, Dee Dee Bridgewater, Peter Erskine och Eliane Elias. Så det blir väl, trots allt, nödvändigt att ta en tur över sundet vad det lider. Om än lite motsträvigt…

 Dianne Reeves kommer till Stockholm i höst.

I Ystad lockar Jan Lundgren & Co med storheter som Hiromi, Al DiMeola, Deborah Brown, Jerry Bergonzi, Al Foster och Joshua Redman, för att nu ta några av de största namnen i den långa raden. Dessutom visar förstås en del av den svenska jazzeliten också upp sig. Hiromi och Al DiMeola kommer förresten till Stockholm också i höst. Andra namn, som kanske kan intressera under Stockholm Jazz Festival  i oktober, är Dianne Reeves, Kamasi Washington och Maria Schneider, som skall konsertera med Bohuslän Big Band.

Fast Maria Schneider och BBB behöver givetvis inte vi som bor i Skåne åka ända upp till Stockholm för att höra. De kommer nämligen till Palladium i Malmö också. Missa inte det för allt i världen! En annan storhet som kommer att gästa Malmö är gitarristen Pat Metheny. Han kommer redan söndagen den 21 maj till Slagthuset tillsammans med den 36-årige, engelske pianisten Gwilyn Simcock, som har presenterat sig på inte mindre än tre uppmärksammade ACT-album på sistone. Basist i gruppen är fantastiska Linda Oh och bakom trummorna sitter ett annat fenomen: Antonio Sanchez. Den konserten missar jag tyvärr, eftersom jag har annat för mig just då. Men jag kan ju trösta mig med att jag har hört Pat tidigare några gånger. Första gången redan 1974. I Åhus. Då var han 19 år gammal ingick i Gary Burtons kvintett.

Det finns säkert anledning att återkomma med både information och rapporter vad gäller sommarens festivaler i när och fjärran.

 

Jan Olsson
Jan "Jolson" Olsson, jazz- och nöjesjournalist med ett förflutet bland annat som mångårig medarbetare på Sveriges Radio och lärare vid Musikhögskolan i Malmö.
Föreläsare och presentatör vid diverse konserter och festivaler.
Namn: Jan Olsson
Ålder: 40+
Bor: i Staffanstorp
Lyssnar på just nu: Cannonball Adderley.
Läser just nu: .
En svensk sommardeckare.

Kategorier

×