Ella-hyllningar i långa banor

Den 25 april var det 100 år sedan Ella Fitzgerald föddes. Det har förstås firats lite överallt i världen. Inte minst här i Sverige, där Vivian Buczek och hennes kompisar alldeles nyligen hade stort Fitzgerald-kalas på Palladium. En annan som också har farit runt med Ellas repertoar i bagaget är Meta Roos, denna underbara sångerska som av någon outgrundlig anledning aldrig tycks få tillfälle att visa upp sig söder om Hallandsåsen. Mycket märkligt! Och på Valborgsmässoafton ska minsann Hannah Svensson, i sällskap med sin gitarrspelande farsa Evan, bjuda på diverse smakprov ur The Ella Fitzgerald Songbook i Klosterkyrkan i Ystad. Att man inte – som jag påstod i min blogg härom sistens – sin vana trogen firar den Internationella Jazzdagen i vackra Ystad var alltså alldeles galet. Förlåt så mycket!

Det har i dagarna kommit ett par spritt språngande nya Ella Fitzgerald-skivor också. Den ena, ”´S Wonderful” (Dutch Jazz Archives), innehåller upptagningar som den holländska radion gjorde 1957 och 1960, då Amsterdam fick påhälsning av Jazz At The Philharmonic. På 57-inspelningarna kompas Ella av Don Abney, Herb Ellis, Ray Brown och Jo Jones och 1960 omgavs hon av Paul Smith, Jim Hall, Wilfred Middlebrook och Gus Johnson. Den andra färska Ella-plattan är en alldeles nyinspelad hyllningsdito med violinissan Regina Carter. ”Ella: Accentuate the Positive” heter albumet som är utgivet på skivmärket OKeh. Det är en lite annorlunda, mycket  festlig platta med en repertoar som kanske inte alltid för tankarna till Ella. Men den är väl värd att ta del av. Gör det! Och så har man äntligen återutgivit min favoritskiva med The First Lady of Song, ”Ella sings the Rodgers and Hart Songbook”, på vinyl. Det var på tiden!

Mellan den 5 och 7 maj är det Jazzfest i Sundsvall med konserter i långa banor och utdelande av såväl Jazzkanna som Gyllene Skiva. Bland alla dem som låter höra sig kan nämnas Nisse Landgren, Svante Thuresson, Isabella Lundgren, Jonas Kullhammar, Miriam Aïda och Sara Riedel med pappa Georg. För den som inte har tid, lust eller möjlighet att ta sig till Sundsvall sänder man hela härligheten alldeles live på nätet.

Till sist: Nu verkar man ha fått ihop hela programmet för Copenhagen Jazz Festival. I deltagarförteckningen hittar vi folk som Herbie Hancock, Jan Garbarek, Mike Stern, Palle Mikkelborg, Fredrik Lundin, David Sanborn, Norah Jones, Randy Brecker, Jamie Cullum, Dee Dee Bridgewater, Peter Erskine, Didier Lockwood, Eliane Elias, Sinne Eeg och några hundra till. Så det lär alltid finnas något som ska passa alla. Och onsdagen den 10 maj spelar Brad Mehldau Trio på Palladium i Malmö! Fast det vet ni förstås redan.Häftigt och givetvis mycket lockande.  En bättre och mer spännande pianotrio får man leta länge , och säkert också alldeles förgäves, efter!

 

Jan Olsson
Jan "Jolson" Olsson, jazz- och nöjesjournalist med ett förflutet bland annat som mångårig medarbetare på Sveriges Radio och lärare vid Musikhögskolan i Malmö.
Föreläsare och presentatör vid diverse konserter och festivaler.
Namn: Jan Olsson
Ålder: 40+
Bor: i Staffanstorp
Lyssnar på just nu: Cannonball Adderley.
Läser just nu: .
En svensk sommardeckare.

Kategorier