Internationella jazzdagen den 30 april!

Söndagen den 30 april är lika med Internationella Jazzdagen! En högtidsdag alltså för oss som är intresserade av just jazzmusik. Om jag minns rätt, så instiftades dagen av UNESCO 2011 och till ständig ambassadör utsågs Herbie Hancock. I år är Havana på Kuba navet kring vilket det hela kommer att kretsa och firandet kommer att äga rum i 190 länder runt om på jorden. Under ett par år har man högtidlighållit Jazzdagen på Ystads Teater. Men i år har jag dessvärre inte funnit att man tänker hitta på något alls. Och vad värre är: ingenstans i vårt  land tycks man ha koll på Jazzdagen. Ynkligt! Varje liten jazzklubb med minsta självaktning borde förstås ställa upp!

Och på lördag, den 22, är det Record Store Day för tionde året på raken. Det innebär att skivbutikerna – i den mån det finns några sådana kvar – kommer att ha en del attraktiva specialerbjudanden. Jag har i alla fall tänkt bege mig till Folk och Rock i Malmö och kolla läget. Vad jag alldeles speciellt ska leta efter är den ”nya” och mycket omskrivna Louis Armstrong plattan ”The Standard Oil Sessions”, där även Louis gamla polare Jack Teagarden och Earl Hines medverkar. Det verkar spännande. Ett annat album som jag är sugen på är en nygammal historia från 1959 med dels Sonny Rollins trio och dels Horace Silvers kvintett, inspelade i Schweiz.

 

 

 

Dessvärre missade jag filmen om Lee Morgan, ”I Called Him Morgan”, när den gick på en biograf i Lund i förra veckan. Jag hade ingen möjlighet att fara dit. Förresten gillar jag sällan filmer på bio. Jag blir nästan alltid irriterad på bänkkamrater som ska prata, göra sig lustiga och äta popcorn. Och när filmen är slut brukar de flesta resa sig upp innan eftertexterna har rullat färdigt. Sådant borde förbjudas! Just i eftertexterna finns ju massor av intressant information. Nej, jag väntar på dvd:n som kan avnjutas hemma i lugn och ro och utan störande inslag. Förresten har det nyligen kommit ytterligare en dokumentärfilm som snarast bör beskådas, ”Chasing Trane”, som naturligtvis handlar om John Coltrane. Den är jag minst sagt nyfiken på.

På tisdag, den 25 således, skulle – som de flesta vet – Ella Fitzgerald ha fyllt 100 år. Det firas i Malmö, på Palladium, av Vivian Buczek och hennes kamrater. Dit ska jag bege mig och delta i hyllningarna. Det kan bli hur bra som helst. Kul också att det händer något i Malmö, Sveriges sämsta jazzstad, åtminstone med tanke på folkmängden.

 

Jan Olsson
Jan "Jolson" Olsson, jazz- och nöjesjournalist med ett förflutet bland annat som mångårig medarbetare på Sveriges Radio och lärare vid Musikhögskolan i Malmö.
Föreläsare och presentatör vid diverse konserter och festivaler.
Namn: Jan Olsson
Ålder: 40+
Bor: i Staffanstorp
Lyssnar på just nu: Cannonball Adderley.
Läser just nu: .
En svensk sommardeckare.

Kategorier

×