Det våras för jazzen

Även om det just nu blåser utanför stugknuten så det går svallvågor i fågelbadet, så känns det ändå på något sätt som att våren är på ingång. Och jazzklubbarna i grannskapet har tackochlov dragit igång igen. Alla utom Höörs Jazz, som har årsmöte på tisdag, den 21 mars alltså, och förmodligen kommer att besluta om nedläggning av verksamheten. Efter 30 års idogt kämpande tänker man således ge upp, eftersom publiken sviker.

Men i Höllviken, Hässleholm, Lund och Landskrona stretar man vidare. Var och en efter sin förmåga. Hot House i Malmö kämpar också på för glatta livet. Men Jazz i Malmö, som en gång var en av landets förnämligaste jazzklubbar, har sannerligen inte mycket på sin meny som lockar. Åtminstone inte mig.

Det är lite märkligt: landets tredje stad har nästan inga internationella gästspel numera. Okay, både Pat Metheny och Brad Mehldau lär vara på ingång innan sommaren, men i övrigt är det riktigt illa ställt på den fronten. Bara den här vår-vintern gästas ju Sverige av sådana storfräsare som Ron Carter, Richard Galliano, Al Heath, Lage Lund, John Scofield, Madeleine Peyroux, Justin Kauflin, Scott Hamilton, Karin Krog, Kurt Rosenwinkel och den fina altsaxofonisten Grace Kelly (ja, hon heter faktiskt så). Men ingen av dem kommer till Malmö, såvitt jag vet. Annat var det på Bosse Johnsons tid!

Det är i alla fall tur att det kommer en massa fina plattor. Inte minst återutgivningar. Bara den här veckan har Sony Music släppt ifrån sig hela 25 nygamla album, som ursprungligen gavs ut på RCA-, Columbia-, Vogue- och Swing-etiketterna. Det är alltså gamla ”godingar” med Dizzy Gillespie, Duke Ellington, Keith Jarrett, Sonny Rollins, Stan Getz, Wayne Shorter, Lee Konitz, Sarah Vaughan, Sidney Bechet och Roy Eldridge – för att nu bara ta några namn i högen. Alldeles särskilt glad blev jag faktiskt över en skiva med tenorsaxofonisten Bobby Jaspar från 1954, där man har parat ihop två 25-cm-LP som ursprungligen var döpta till ”Bobby Jaspar´s New Jazz, volym 1 och 2”. Bobby, som ju var belgare till börden, spelade till en början dixieland och ingick ett tag i Toots Thielemans lilla band. Sedan flyttade han till USA och lierade sig med bebop-grabbarna och blev helsåld på Miles Davis tubaband. 1957 kom han till Sverige som medlem av trombonisten Jay Jay Johnsons kvintett och spelade alldeles underbart. Tyvärr fick han besvärliga missbruksproblem och avled 1963, endast 37 år gammal. Han kunde, om han hade fått vara med lite längre, ha blivit ungefär hur stor som helst. Så passa på att bekanta er med de där återutgivna inspelningarna från -54, om ni lyckas hitta dem! De är väl värda att ta del av. Det är förresten även en alldeles pinfärsk cd med trumslagaren Bengt Stark i huvudrollen. ”Trio x 2” (pb7) heter plattan. På den får man höra två olika trios, den ena med tenoristen Robert Nordmark och basisten Filip Augustsson och den andra med pianisten Torbjörn Gulz och basisten Per-Ola Landin. Plus Bengt förstås. Mycket fint och hörvärt! Och att Bengt Stark är en av vårt lands allra finaste trummisar, som spelar mer än han slår, bevisar han med eftertryck.

Deborah Brown kommer till Ystad i augusti.

Festivalsäsongen närmar sig med stormsteg. Rätt som det är, blir det dags att fara iväg till Köpenhamn, Stockamöllan och Ystad – till exempel. I Ystad ser det förresten ut att bli åtskilliga ”gamla skivbekanta” i år. Joshua Redman, Deborah Brown och Hiromi kommer på återbesök. Och en hel del svenskt har vi förstås hittat på matsedeln. Bobo Stenson, Viktoria Tolstoy, Jonas Kullhammar och Ann-Sofi Söderqvists Jazz Orchestra för att nu bara nämna några av alla blågula attraktioner. Fast personligen ser jag allra mest fram emot att få höra gitarristen Al Di Meola. Det kan bli en riktig höjdarkonsert!

 

Jan Olsson
Jan "Jolson" Olsson, jazz- och nöjesjournalist med ett förflutet bland annat som mångårig medarbetare på Sveriges Radio och lärare vid Musikhögskolan i Malmö.
Föreläsare och presentatör vid diverse konserter och festivaler.
Namn: Jan Olsson
Ålder: 40+
Bor: i Staffanstorp
Lyssnar på just nu: Cannonball Adderley.
Läser just nu: .
En svensk sommardeckare.

Kategorier

×