Tvätta håret med kemikaliefri tvål

unnamed-2

Som ni redan vet så har jag i över ett år tvättat håret med bikarbonat. Men när jag är bortrest så känns det enklare att ha ett enklare alternativ och då kör jag med min älskade soapnut schampoo bar. Det är gjort utav samma nötter som jag tvättar mina kläder med – Indiska såpnötter. Jag tycker att håret blir jätte fint efter att man tvättat med tvålen som löddrar massa och är lätt att applicera.

Jag har köpt min tvål på Jordklok och där skriver dom så här i sin beskrivning av produkten:

Ayurvedic Soapnut Shampoo Bar ger näring, renar och lugnar ditt stressade hår/hårbotten. Tillsatsen med exotisk kokosnöt och jojobasmör ger glans. Dessutom ingår fem närande och väldoftande eteriska oljor: lavendel, neem, tea tree, rosmarin och pepparmynta och tre härligt stärkande och rengörande ayurvediska örter – tvättnötter, shikakai och amla. Perfekt för kliande hårbotten och torrt hår/hårbotten. Kan även användas på hundar eller hästar (ej katter) för att få bort loppor och fästingar.

10 smarta hållbara tips i köket

1. Låt barnen hjälpa till
Barn är nyfikna av naturen. De älskar att hjälpa till och lär sig snabbt. L’gg några timmar på att lära dem laga mat, såmlägger du grunden till hälsosamma matvanor i framtiden.

basilika212. Ät upp alla rester
Kasata inte bort mat om det inte är väldigt lite kvar efter middagen. Hacka små bitar av överblivet kött, frukt och grönsaker till topping i soppor eller sallader. Större mängder av vätska och grönsaker kan mixas, ch bli en grund till en gryta, puré eller pastasås.

3. Använd en kastrull
Skaffa en ånginstans till dina kastruller och använd den för att koka eller ånga grönsaker, kött eller fisk medan du samtidigt kokar något annat. Detta sparar både tid och el.8377324000

4. Undvik bakterier
Kyl resterna snabbt innan du ställer undan dem, och hetta bara upp igen en gång. Det minskar risken för att bakterier ska bildas och bevarar kvaliteten.

5. Stäng av kranen
När du är törstig, slösa inte vatten genom att låta det rinna tills det blir kallt. Fyll några kannor och kyl dem i kylskåpet. Smaksätt med citrusskal, färska örter eller lakrisrot.

6. Förvara smart
Tomater, bananer och mango kan förstöras av kyla, så förvara dem i rumstemperatur, inte i kylen. Förvara ditt bröd på en torr och varm plats i en påse av bomull, linne eller papper. På så sätt behåller brödet sin saftighet och det möglar inte.

7. Återvinn spillet
Om du komposterar hemma minskar din mängd skräp med 30% per dag. Ha en behållare i köket som tillfällig förvaring. Ha också gärna en skål i diskhon där du samlar vatten du använt för att skölja händerna, mat och använd det till att vattna blommorna.

8. Köp jordiga grönsaker
Otvättade grönsaker behåller smaken och ah längre liv i grönsakskylen. När grönsakerna tvättas blir ytan skrapad, vilket gör dem mindre motståndskraftiga mot bakterier. Förvara dem i en papperspåse eller en burk med hål vilket motverkar mögel, och förvarar dem separerade från andra råvaror för att undvika att dessa smittas av bakterier från jorden.images

9. Välj grön rengöring
Undvik rengöringsprodukter som innehåller färg, doft, klorin eller fosfater, eftersom att de är skadliga för miljön. Ha ätliga, dekorativa växter i köket för att rensa luften och ta bort oönskad luft.

10. Spara stjälkarna
Hacka överblivna stjälkar från färska kryddörter och lägg dem i soppor, grytor och teer för extra smak.

Sköljmedel eller inte – det är frågan.

Ska man eller ska man inte använda sköljmedel, det är frågan.

I tvättstugor runt om i landet diskuteras detta ämne. Inte minst i min. Personligen så använder jag inte sköljmedel eftersom att det är så skadligt för miljön. Det blir för tungt för samvetet att veta att fiskarna dör bara för att min morgonrock ska dofta lavendel och vara extra mjuk. Men ändå tittar jag avundsjukt på min granne som häller i Softalns Apple Blossom i sin tvätt.

Men varför är det egentligen så dåligt? Jo, det innehåller nämligen kemikalier som inte ens reningsverket kan tackla så de

2012-03-skoljmedel

fortsätter ut i vårt vatten. Ftalaterna, som de heter, används som mjukgörare och kan störa fortplantningen hos organismer. Och nu visar nya studier att Ftalaterna även sätter ner immunförsvaret vid regelbunden användning.

 

Hoppa därför sköljmedlet eller byt mot ättika så blir alla glada:)

Rädda världen – sätt en pet i dasset

pet
Gör din egna snålspolande wc!


Vår jord är lika uttorkad som en bakfull student men det betyder inte att det inte finns något som vi kan göra åt det. Med en petflaska kan du enkelt spara upp till 4000 liter vatten per år.

Toaletter drar otroligt mycket vatten och vid varje spolning går det åt runt 6 liter. Men genom att själv enkelt bygga din egna spolsnåla toalett kan du spara 12 liter per dag, vilket innebär 360 liter per månad. Gör så här:1. Ta en 1,5 liters plastflaska och fyll den till hälften med sand och resten med vatten. 2. Placera flaskan i toans tank (där det finns lite plats) 3. Voilá! Nu har du en snålspolande toalett och bidrar till att rädda jorden.

LYSSNA på min top-5 lista om vatten-bovar i Sveriges Radio P4 Extra.

Var tog vattnet vägen?

Hej läsare!

Det har varit många intressanta kommentarer på senaste och en som jag speciellt tänkte på handlade om vattenbrist – eller snarare om att det inte finns vattenbrist. Det var blogginlägget om att vi måste spara på vårt dyrbara vatten och olika tips om hur man kan göra det. När en läsare kommenterade undertill att vi i Sverige faktiskt har ett överflöd av vatten och att vi inte behöver spara och greja så höll jag till viss del med.

Ända tills jag fick en smäll i fejset igen.

Det var när jag åkte ner till mitt sommarhus i norra Grekland för ett par veckor sen som chocken kom. Den här lilla byn mitt i skogen som jag spenderat varje sommar i sedan jag var liten var känd för sina vackra bergsfloder och skogssjöar. Jag minns själv hur jag brukade bada i det som var ett överflöd av ett oändligt rinnande vatten.

Faktum att jag alltid tänkte på min lilla skogs-oas som jag gör på kranvattnet i Sverige då jag fyller badkaret, gjorde mig riktigt upprörd då jag besökte min favoritsjö i år. Det var borta. Allt. Inte ens en vattenpöl att skoja om. På de två åren som jag inte varit i Grekland på har alltså en enorm flod helt och hållet torkat ut.

Därför kände jag ett varningstecken igen nu när jag kom hem till trygga Sverige. Vattenbristen är inte bara ett avlägset problem i Afrika utan det är precis här framför ögonen på oss. Senast igår var det ett problem i Båstad på grund av tennisevenemanget som pågår där just nu. Och utan att låta som en tråkig profet så tänkte jag bara att det var ett bra tillfälle att påminna om några enkla saker som man själv kan göra för att spara på vatten.

1. Återanvänd en plastflaska som ersätter en del av vattnets volym och få en snålspolande toalett. Det är väldigt enkelt! Här ser du hur man gör: www.wikihow.com/Convert-Any-Toilet-to-a-Low-Flush-Toilet.

2. Använd allt vatten! När du duschar kan du placera en hink bredvid dig och återanvända vattnet i den till att vattna blommorna, diska eller att tvätta golvet.

3. Vattna trädgården före 9 på morgonen och efter 16 på eftermiddagen så sparar du cirka 2 800 liter vatten per månad.

0012741

Tips för vattensparande!

Vatten-ar-viktigt
”Stäng av kranen när du tvättar håret och spara upp till 570 liter/månad”

Den senaste tiden har jag försökt att ändra mina vardagliga vattenvanor och leva mer sparsamt än vad jag gjort/gör. I Sverige har vi turen att kunna leva ett stressfritt liv då det gäller vatten som vi ser som något oändligt. Själv är jag ett stort fan av badkar och fyller upp det så fort jag får ett tillfälle. Jag tvättar kanske mer än vad jag skulle ha behövt och sen har jag vuxit upp i en kultur där vattenkrig är ett rituellt sommarbeteende. Typ som Kalle på julafton.

Men så är det inte för alla.

situation_3_2464819876
”Här regnar det så sällan att inget förutom den närliggande öknen växer”

När jag bodde i Vietnam var saker och ting mycket annorlunda. Byn Mui Ne, som jag bodde i ligger i provinsen Bin Thuan som är känd som ”Guds glömda land”. Här regnar det så sällan att inget förutom den närliggande öknen växer. Ett liknande problem stötte jag på i Brasilien då det inte hade regnat på nästan 3 månader i Itacaré där jag bodde. ”Åh så skönt” tänker jag nu automatiskt då jag sitter i Sverige och ber för en längre sommar än 3 dagar, men så kände jag inte där. Panik, det var den härjande känslan då jag på julafton duschade i en skål med 5 dl vatten i. Toaletter fungerar inte, allt (och alla) börjar lukta illa, skörden förfaller, disken växer i vasken och personlig hygien är inte längre ett val. Men det värsta av allt är törsten. En törst som endast går att släckas med köpta vattenfyllda PET flaskor då kranen står tom. Och gissa om folk blev skrämda när skvallret att leverantörerna hade slut på vatten började härja i byn?

Jag brukar fundera tillbaka på detta när jag nu sitter i den Svenska vatten-lyxen och noja över småsaker. Jag minns hur jag var beredd att ge bort allt jag ägde för att få en enda liten skvätt av vatten. Men om det är en grej som gör att man glömmer hur viktigt det är att spara på vattnet vi har så är det: att ha tillgång till det! Och jag tycker inte att man ska vänta tills det tar slut för att börja tänka på åtgärder. Så har vi redan gjort med mycket här i världen och se hur det slutade.

Men att förändra vardagen tar sin tid och man måste tillåta sig själv att gå med babysteps. Därför får ni idag 5 små saker som ni själva kan göra hemma för att spara på vår dyrbara resurs. Lycka till!

1. Stäng av kranen när du borstar tänderna och spara 95 liter/månad.
2. Ha en kanna med vatten i kylskåpet, på så sätt behöver du inte spola tills du får kallt vatten från kranen.
3. Stäng av kranen när du tvättar håret och spara upp till 570 liter/månad.
4. Ha locket på kastrullen när du lagar mat och spara både vatten och energi.
5. Ställ en hink bredvid dig när du dushar. Detta vattnet kan du sedan återanvända till disken, golvet eller blommorna.