Tips på hur du bäst undviker kemikalier och plast

Debatten om plast har pågåt ett tag nu men ändå är det folk som inte känner till plastens fula baksida. Vi har så många olika plast prylar hemma,8871499366430 allt från matlådor och leksaker till mobiler och diskborstar. Under sin levnadstid släpper dessa prylarna ifrån sig kemikalier. Särskilt när de hettas upp. Naturskyddsföreningen har skrivit en jätte bra lista på hur vi kan undvika kemikalier i vardagen, den här rapporten handlar främst om hur vi skyddar våra barn från kemikalierna.

Jag har själv gjort en plast-razzia hemma hos oss nu. Jag började med köket. Där fanns mest plast och det är just där den inte ska vara. Tänk när man hettar upp plast matlådan i mikron eller när man dricker vattnet som varit i plastflaskan. Tänk även på teflon pannan som släpper ut kemikalier när den hettas upp och din mat agerar som en svamp och sugr åt sig hela den kemiska sörjan. Inte så bra.

Jag bytte ut mina matlådor till glas behållare från Ikea och Clas Ohlson. redecker_diskborste[1]

Kastade Teflonpannan och köpt en gjutjörnspanna från märket Ronneby.

Bytte ut min plastdiskborste till en ekologisk träborste från Redker.

Bytte ut diskmedlet till Grumme. Här finns en lista på andra miljövänliga alternativ.

Kastade allt aluminiumpapper, plastfolie och bakplåtspapper (som oftat innehåller Fluor och ni som läser bloggen vet redan att det är en no-no)

Bytte ut alla plastflaskor till BPA-och rost-fria stålflaskor från Clas Ohlson.

Se även den här korta men informativa filmen om kemiklierna i vår vardag och vad vi kan göra för att undvika dem. ifall du har lite tid över så rekommenderar jag varmt dokumentären Underkastelsen som handlar om kemikalierna i vår vardag.

 

1511810_327396127401674_2040660937_n[1]

Fairtrade i Ystad!

3110635_612_344Det innebär att Ystads kommun ser över och ökar sin etiska upphandling. 2016 ska alla bananer, allt kaffe och te som kommunen köper in, till exempel till skolor och äldreboenden, vara rättvisemärkta.

– Det betyder att vi hjälper till att skapa en bättre situation i världen för dem som producerar ute i utvecklingsländerna, det är främst en social märkning, men också en miljömärkning, säger hon.
En del människor klädda i rättvisemärkta gula banankostymer kommer att synas på stan i Ystad i samband med diplomeringen i eftermiddag. Och år 2016 ska just alla bananer och allt kaffe och te som kommunen köper in, till exempel till skolor och äldreboenden, vara rättvisemärkta.

Det kan bli lite dyrare – men kommunen stöttar då arbetsvillkor och miljö för de människor som producerar varorna.

Men Ystad kan inte slå sig till ro med bananer och kaffe om man vill behålla diplomet framöver, man måste hela tiden höja insatsen och få med näringslivet också, och även köpa in fler sorters rättvisemärkta varor:

– Efterhand hoppas vi ju på att lägga till till exempel choklad, fotbollar, profilmaterial och kanske i den mån vi har arbetskläder, säger Kristina Strömbäck-Kardoud.

Ystad blir sjunde Fairtrade city i Skåne – och den 61:e i landet.

(Övriga Fairtrade city-kommuner i Skåne är: Malmö, Lund, Lomma, Landskrona, Ängelholm och Helsingborg.)

 

Källa: P4 Mlamöhus

Miljösmarta matval

photo.PNG
Är ost en miljöbov?

Livsmedelsverket publicerade i dag en ny rapport om miljöpåverkan från kött, mjölk och ägg och förnyade även sin information om hur vi konsumenter kan göra miljösmarta matval. Läs rapporten här.

Ett kilo av det klimatmässigt sämsta nötkött kan till exempel leda till nästan 40 kilo växthusgas medan ett kilo av det bästa köttet bara ger dryga 20 kilo växthusgasutsläpp. För ost kan skillnaden variera mellan 10 och 15 kilo växthusgas per kilo ost, något som beror på de stora mängderna mjölk som krävs för osttillverkning.

Valen i matbutiken får enligt rapporten konsekvenser för olika miljöområden som exempelvis övergödning och biologisk mångfald. Med hjälp av Livsmedelsverkets information kan konsumenter nu se hur man bör handla om man prioriterar en särskild miljöfråga.

Exempelvis kan den som vill minska algblomningen köpa kött, mjölk och ägg från gårdar som arbetar för att minska växtnäringsförluster. Och den som vill bevara hotade arter och ett öppet odlingslandskap ska välja svenskt naturbeteskött, enligt Lisvmedelsverket.

Källa: svt.se

10 smarta hållbara tips i köket

1. Låt barnen hjälpa till
Barn är nyfikna av naturen. De älskar att hjälpa till och lär sig snabbt. L’gg några timmar på att lära dem laga mat, såmlägger du grunden till hälsosamma matvanor i framtiden.

basilika212. Ät upp alla rester
Kasata inte bort mat om det inte är väldigt lite kvar efter middagen. Hacka små bitar av överblivet kött, frukt och grönsaker till topping i soppor eller sallader. Större mängder av vätska och grönsaker kan mixas, ch bli en grund till en gryta, puré eller pastasås.

3. Använd en kastrull
Skaffa en ånginstans till dina kastruller och använd den för att koka eller ånga grönsaker, kött eller fisk medan du samtidigt kokar något annat. Detta sparar både tid och el.8377324000

4. Undvik bakterier
Kyl resterna snabbt innan du ställer undan dem, och hetta bara upp igen en gång. Det minskar risken för att bakterier ska bildas och bevarar kvaliteten.

5. Stäng av kranen
När du är törstig, slösa inte vatten genom att låta det rinna tills det blir kallt. Fyll några kannor och kyl dem i kylskåpet. Smaksätt med citrusskal, färska örter eller lakrisrot.

6. Förvara smart
Tomater, bananer och mango kan förstöras av kyla, så förvara dem i rumstemperatur, inte i kylen. Förvara ditt bröd på en torr och varm plats i en påse av bomull, linne eller papper. På så sätt behåller brödet sin saftighet och det möglar inte.

7. Återvinn spillet
Om du komposterar hemma minskar din mängd skräp med 30% per dag. Ha en behållare i köket som tillfällig förvaring. Ha också gärna en skål i diskhon där du samlar vatten du använt för att skölja händerna, mat och använd det till att vattna blommorna.

8. Köp jordiga grönsaker
Otvättade grönsaker behåller smaken och ah längre liv i grönsakskylen. När grönsakerna tvättas blir ytan skrapad, vilket gör dem mindre motståndskraftiga mot bakterier. Förvara dem i en papperspåse eller en burk med hål vilket motverkar mögel, och förvarar dem separerade från andra råvaror för att undvika att dessa smittas av bakterier från jorden.images

9. Välj grön rengöring
Undvik rengöringsprodukter som innehåller färg, doft, klorin eller fosfater, eftersom att de är skadliga för miljön. Ha ätliga, dekorativa växter i köket för att rensa luften och ta bort oönskad luft.

10. Spara stjälkarna
Hacka överblivna stjälkar från färska kryddörter och lägg dem i soppor, grytor och teer för extra smak.

5:2 Dieten för miljön?

image
Kan man rena planeten genom att äta?

 

Ni har säkert redan hört om det som kallas  för ”Low Carbon Diet”. En diet (eller mer en livsstil) som tar hänsyn till miljön. Det ska vara närproducerat, säsongsodlat och helst vegetariskt.

Däremot kan även köttälskare köra den här dieten men då ska man helst välja kyckling istället för lamm eller ko (som fiser ut så mycket CO2 att det är galet). I en tid då 5:2 dieten är hetare än själva solen, kan det förstås kännas tråkigt att göra en annan diet. Visst, Low Carbon Diet förebygger inte Alzheimer MEN den hjälper till att hålla jorden ren. Bra va!?

Jag gillar den här sidan där man kan få bra tips på vad man kan äta och även testa sina kunskaper om vilka rätter som är ”taskigast” mot miljön.

Kolla du med!