Ny uppfinning ska rensa havet från all plast!

cleanoceansinfographic
Hur mycket plast kan våra hav klara av?

Att vi har mycket plast i havet är ingen nyhet. Inte heller att plasten i sin tur dödar havsdjuren. Eller att det tar upp till 100 år för en plastpåse att försvinna. Men kanske vet vi inte ännu vad vi kan göra åt detta?

Just nu finns ca det 7,250,000,000 kg plast i våra hav som är uppdelat i något som kallas för ”Gyre”. En Gyre är en punkt där plast har blivit fört till av havens olika strömmar och just nu finns det 5 sådana runt omkring i världen. En av dem ligger i Stilla havet och där har det samlats så mycket plast att den är lika stor som självaste Texas till ytan.

Nu kan man ju undra varför det är så himla big deal att det ligger och flyter en massa plast på ytan men förutom att djuren påverkas av detta så finns det en hake till. En kemisk en. Phtaltes, Petroleum och Bisphenol är bara några av de chemikalier som utlöses allt eftersom att plasten bryts ner.

Och nu kommer något fantastiskt!

En smart kille som har ett så klassigt namn som Boyan, har kommit på en ide. En automatiskt cirkulerande plastplockare, a.k.a, ”The Ocean Cleanup Array”. Den här enorma maskinen ska alltså patrullera världens hav med hjälp av strömmarna och tanken är att man rensar en hel Gyre på 5 år. Men Boyan stannade inte där, för han visste att världen ledare inte drivs av goda hjärtan utan något helt annat. Pesetas. Därför kommer all denna plast att behållas för att sedan återvinnas och då kommer både en och annan tia in i spargrisen.

Så men få ord: genius plan!

Kolla Boyans TEDx föreläsning för mer info.

8 3