Zero Waste lifestyle – så enkelt är det!

09-mason-jar.nocrop.w529.h682.2x
Så här mycket skräp har Lauren Singer producerat under de senaste 2 åren. Hur mycket producerar du per år?

 

Har ni hört talas om ”The Zero Waste lifestyle”? Det är – precis som det låter – en livsstil där man inte producerar något avfall. Visst låter det galet svårt och omöjligt? Lauren Singer – som levt på detta viset ett par år – bevisar i sin TEDx video (se nedan) att det inte alls är särskilt svårt. Här kommer 3 grundläggande saker som du kan göra för att dra ner din avfallsproduktion med 80-90%:

1. Undvik att köpa paketerad mat.

Köp ägg, bär, frukt, grönsaker, ost och nötter i lösvikt. Hitta en bonde nära dig som du kan köpa mjölk av i flaska (som du tar med dig hemifrån såklart). Lika så med andra produkter, man får hitta någon grossist som man kan gå till med sin egna glasburk och köpa produkter i lösvikt. Kan man inte fixa detta så får man istället köpa allt i stor mängd så att man förbrukar en stor plastförpackning istället för en massa små.

2. ”DIY” får bli ditt nya mantra.

Tänk så mycket onödig plast som går åt när du köper 2 schampoo flaskor varje månad, 2 balsam flaskor, hårinpackning, tandkräm, ansiktskräm, deo, dushkräm, lotion, ja, listan kan bli oändlig! Att göra sina egna produkter är inget hokus pokus och man kommer in i det ganska snabbt. Dessutom skippar du alla skadliga kemikalier då du gör dina egna skönhetsprodukter. Jag har tidigare skrivit mycket om DIY och här på bloggen kan ni hitta de recepten jag själv använder och tycker funkar finfint. Hårvård, deo, skrubb, ansiktstvätt, ansiktsmask och här kommer ett recept på hur man gör sin egna tandkräm från Mjukhud.

3. Kompostera mera!

Här finns goda råd hur du kommer igång med komposten.

Mer tips om Zero Waste lifestyle:

Zero waste home

Trash is for tossers

Ecowatch

 

Ansiktsmask av Chlorellapulver

IMG_5146

Tack Mette för detta receptet på Chlorella-ansiktsmasken! Som Mitte skriver på sin blogg Beauty comes clean så är masken bra för att:

 

Masken är en ren blandning av Chlorella, Matcha-grönt te-pulver och honung. Klorofyll som finns i gröna växter och alger sägs som sagt vara både renande och läkande och en riktig energikick för våra celler. Grönt te innehåller en massa nyttiga antioxidanter som visat sig kunna ha en skyddande effekt för huden och Chlorella sägs kunna fungera som detox genom att binda och transportera bort tungmetaller och giftiga ämnen. Honung är säväl fuktbindande, milt peelande (genom sitt innehåll av sockersyror och enzymer) som lätt antiseptiskt. 

 

Chlorellapulver köper jag här.

Blek tänderna med en jordgubbe och bikarbonat (DIY)

gubbe

Detta måste ni testa! Jag har hört talas om att bikarbonat och jordgubbar bleker tänderna men har aldrig testat själv. Syran i jordgubben kombinerat med bikarbonatet har en polerande och blekande effekt. Visst är det fint med vita tänder men man vill ju inte ha massa starka och frätande kemikalier i munnen. ”Vill man vara fin får man lida pin”. Visst. Men inte ”vill man vara fin får man förgifta sin kropp”.

Jag gjorde så här. Ta en mellanstor ekologisk jordgubbe och mosa i ett glas med en tsk bakpulver. Ta en mjuk tanborste och borsta försiktigt. Låt gojan sitta kvar på tänderna i 3-5 min och skölj sedan ordentligt. Gör inte detta oftare än 2 ggr per månad.

Voiala! Genast blir tänderna super vita och glansiga. Inget pin, inget gift.

OBS! jordgubbar suger åt sig mycket av bekämpningsmedlet så att smeta på en o-eko gubbe på tänderna är lika giftigt som att ha en kemisk produkt.