Kemikaliefri och hållbar förvaring

Hej alla!

Förvaring är en knepig grej tycker jag när det kommer till hållbarhet. Det räcker med att vi öppnar vårt skafferi eller kylskåp så finns där säkert mer än 100 förpackningar – de flesta av plast. För mig och min familj har nog just detta varit den största utmaningen (och ännu mer nu med bebis i hemmet!) och vi har fått vara kreativa för att plast-banta vårt kök och finna substitut som funkar bra i längden. Men idag tänkte jag dela med mig ett par tips hur man kan komma en bit på traven.

1. Glasburkar

Öppnar man skafferiet hemma hos oss får man nog en liten chock över hur många glasburkar där finns! Glasburkarna används till förvaring, matrester, som lunchlåda, som take-away kaffekopp, som smootieflaska (vi har gjort hål i locket på glasburken och så kan man sätta i ett sugrör och ha med sig smootien ut i solen) och som snack-förvaring i ryggsäcken. Du behöver inte köpa nya glasburkar utan återanvänd dom som du köper hem mat i (vi har massa olika burkar allt från mindre pesto-burkar till stora kokosolje-burkar)

IMG_8342

2. Beeswraps

Detta har jag skrivit om tidigare på bloggen. Istället för att använda bakplåtspapper som innehåller skadligt fluor eller att använda plast som är fullt av kemikalier som läcker ut och in i maten så finns nu detta smarta alternativet. Bee’s wraps är gjorda av bivax och kan återanvändas upp till ett helt år! Man kan forma dem hur man vill med hjälp av sina varma händer och som körsbäret på tårtan så har vaxet även en antibakteriell verkan så att maten skyddas.

IMG_8326

3. Köp i lösvikt

Detta är inte alltid lätt, men lägg tid på att hitta de varor du handlar mest av i lösvikt. Ex, vi äter mycket ärtor och innan köpte vi frysta ärtor på Ica i plastförpackning. Vi förbrukade säkert 10 sådana förpackningar per vecka, vilket blir mycket i längden. Istället hittade vi en återförsäljare som sålde kilovis direkt från sin plantering. Vi köpte massa kilo vid varje tillfälle och fryste sedan in i glasburkar hemma.

IMG_8341

4. Tyg

Många saker behöver inte lindas in i plast utan mår bra i en tygpåse. Sy en egen tygpåse eller rulla ihop en köksduk och förvara tex bröd eller frukt (när du ska ha med den i ryggsäcken).

5. Barnmat

När vi är out and about har jag oftast med mig mat till Julian antingen i en glasburk eller i en mattermos rostfritt stål. Hans dricka har jag med i en nappflaska av rostfritt stål från Klean Kanteen.

IMG_8340