5 steg till att grilla kemikaliefritt och miljövänligt

Nu är det grilltider och frågan är hur man grillar så att det varken blir någon skada för en själv eller för naturen. Jag ärgrill själv grill-lover och har klurat lite på detta och kommit fram till följande:

1. Investera i en liten grill (vi har köpt ICA’s hinkgrill som är liten och i rostfritt stål). Anledningen till att den ska vara liten är för att då har det inte gått åt mycket material i produktionen och avgas i transporten. Köp INTE engångsgrillar, aluminiumen orsakar mycket utsläpp när den tillverkas.

2. Föredra grillkol före gasol eftersom det är ett fossilt bränsle som släpper ut koldioxid som påverkar klimatet negativt.

3. Välj Änglamarks FSC-märkta grillkol. Finns att köpa på Coop för 39kr.

4. Välj miljövänlig tändvätska. Vi använder Bonums tändvätska som finns att köpa på ICA för 45kr. Man kan också använda tändpapper med stearin istället för paraffin eller braständare av trä.

5. Grilla kravmärkta och närodlade grönsaker. WWF har en bra guide till vilken mat man ska föredra till grillen och skriver att värdefulla naturområden runt om i världen omvandlas till odlingar för sojabönan som ingår i kraftfodret som ges till kor, grisar och höns samt i produkter för mänsklig konsumtion. Sverige importerar både kraftfoder, andra sojaprodukter och kött vilket också bidrar till fler transporter över världen. Så för att rädda naturområden och minska transporterna över världen så är kravmärkta, närodlade grönsaker det bästa alternativet. Om man absolut vill ha kött så välj gärna en bit svenskt naturbeteskött. Naturbetesköttet kommer från kor som går ute hela betessäsongen och lever ett naturligt liv. Kött från betande djur är rikare på E-vitamin och andra antioxidanter och det har också en bättre sammansättning av fettsyror, bland annat Omega-3 syror, än köttet från djur som fötts upp på kraftfoder. Om man hellre vill ha fisk så är det fritt fram för all vildfångad eller odlad fisk som är miljömärkt med symbolerna KRAV eller MSC (Marine Stewardship Council). Dessa symboler garanterar att fisket skett på ett uthålligt sätt som bevarar mångfalden och främjar en ekologisk produktion. Däremot bör man helt undvika torsk, rödspätta, tropiska räkor med flera arter.