Tvätta håret med bikarbonat

photo[2]

Så här ser mitt hår ut efter 2 veckor av bikarbonat-tvätt.

Vi fortsätter med hållbar skönhet. I det förra inlägget pratade vi om att tvätta ansiktet med olja istället för en kemisk ansiktsrengöring. I detta inlägg ska vi prata om hur man kan tvätta håret med produkter man har i skafferiet. Ni kanske minns att jag började med Balsammetoden för ett par månader sedan? Detta just för att vänja av håret från schampo som torkar ut hårbotten och innehåller massa skadliga kemikalier som SLS, Siliconer, parfym och konserveringsmedel.

Sanningen att Balsammetoden inte funkade jätte bra för mig, mitt hår blev fett och livlöst redan två dagar efter tvätten. Så jag bytte metod. Nu är jag inne på min andra vecka att tvätta med Bikarbonat, honung och äppelcidervinäger.

Wow! Det funkade från dag ett. Jag har alltid varit tvungen att tvätta håret varje dag (ibland tom två ggr per dag) för att det inte ska vara fett. Men nu tvättar jag håret var 8:de dag och mellan dessa dagarna använder jag Carobpulver två gånger. Carobpulver är en annan diamant. Det är en kusin till kakao och funkar 100ggr bättre än ett torrschampo (jag har testat jätte många olika torrschampon innan).  Detta funkar nog bara för brunetter eftersom att man blir brun i hårbotten men jag har hört att majsmjöl och baby-powder ska vara bra för blondier.

Trots att det endast gått två veckor har mitt hår förändrats drastiskt. Det har blivit glansigt, volymigt, mjukt, dubbelt så tjockt (känns det som iaf) och lite vågigt. Jag får komplimanger för mitt hår och folk frågar vilket schampo jag använder. Inget, säger jag.

Så här gör du:

Steg1:

Ta en tom flaska eller glasburk och häll i 2 msk bikarbonat (på City Gross kan man köpa 1kg bikarbonat för 40kr), 1 msk honung och blanda detta med 3 dl varmt vatten. ”Shakea” flaskan så att allt blandas väl.

Steg 2:

Blöt ner håret och häll lite i taget av ditt nya ”schampo” i hårbotten samtidigt som du masserar in det. Det jag gör är att jag håller en skvätt och sen ställer jag ifrån mig flaskan/burken och masserar just det stället jag hällt på. Sedan fortsätter jag på detta sätt tills allt ”schampo” är uthällt och hela håret är täckt. Skölj sedan noga med vatten. Bikarbonatet rengör håret ordentligt så det får användas max en gång per vecka.

Steg 3:

Ta samma flaska/burk och häll i 3 msk äppelcidervinäger och 5 dl kallt vatten. Vinägern neutralieserar hårbottens pH värde och gör håret glansigt. Böj dig med huvudet ner och häll ditt ”balsam” över hela håret. Se till att det täckt varje hårstrå. Skölj INTE med vatten efter detta utan låt håret lufttorka. Det luktar rätt illa när håret fortfarande är blött men så fort det blir torrt känner man ingenting. Lovar!