Gör din egen deo av kokos!

homemade-deodorantDeodorant är något som är svårt att leva utan. Jag har själv länge försökt att utesluta den eftersom att det känns fel att förhindra kroppen att svettas och bli av med alla toxiner. Tänk själv, att svettas är ju kroppens eget sätt att rensa. I armhålorna sitter viktiga körtlar och modern vetenskap har länkat användning av deodorant till bröstcancer. Men ifall man nu inte klarar sig utan deo så kan man ändå göra ett så bra val som möjligt.

Tyvärr är de flesta deodoranterna som finns på marknaden inget bra alls. De innehåller kemiska ingredienser som är skadliga för vår hälsa. En vanlig ingrediens som finns i de flesta deodoranterna är aluminium, som har kopplats till både bröstcancer och Alzheimers. En annan sak som man bör akta sig för är parabener och alkohol.
Här är ett recept på en helt naturlig deodorant från Coconut Mama.
Kokosolja är en underbar produkt att använda som bas för deodoranter eftersom den dödar svamp och bakterier. Bikarbonatet hjälper till att neutralisera lukten, Arrowrot pulvret absorberar fukten och de tillsatta eteriska oljorna är (även de) anti-bakteriella.
1/4 kopp bikarbonat
1/4 kopp Arrowrot Pulver (Arrowrot kan du hitta i små påsar på ICA bland kryddorna)
4 tsk kokosolja (rumstemperatur)
1/4 tsk Tea Tree Oil (frivilligt)
Gör så här: Blanda alla ingredienserna. Förvara dem i en lufttät behållare. Du kan alternativt hälla ”smeten” i en tom deodorant behållare. Om du har känslig hud kan du minska på bikarbonatet till 2 msk och istället tillsätta 2 msk Arrowrot.

 

Lush-Coconut-Deodorant-300x300Vill du inte ”baka” din egna deo så kan man även köpa ett kokos puder på Lush och använda det som deodorant.