Var tog vattnet vägen?

Hej läsare!

Det har varit många intressanta kommentarer på senaste och en som jag speciellt tänkte på handlade om vattenbrist – eller snarare om att det inte finns vattenbrist. Det var blogginlägget om att vi måste spara på vårt dyrbara vatten och olika tips om hur man kan göra det. När en läsare kommenterade undertill att vi i Sverige faktiskt har ett överflöd av vatten och att vi inte behöver spara och greja så höll jag till viss del med.

Ända tills jag fick en smäll i fejset igen.

Det var när jag åkte ner till mitt sommarhus i norra Grekland för ett par veckor sen som chocken kom. Den här lilla byn mitt i skogen som jag spenderat varje sommar i sedan jag var liten var känd för sina vackra bergsfloder och skogssjöar. Jag minns själv hur jag brukade bada i det som var ett överflöd av ett oändligt rinnande vatten.

Faktum att jag alltid tänkte på min lilla skogs-oas som jag gör på kranvattnet i Sverige då jag fyller badkaret, gjorde mig riktigt upprörd då jag besökte min favoritsjö i år. Det var borta. Allt. Inte ens en vattenpöl att skoja om. På de två åren som jag inte varit i Grekland på har alltså en enorm flod helt och hållet torkat ut.

Därför kände jag ett varningstecken igen nu när jag kom hem till trygga Sverige. Vattenbristen är inte bara ett avlägset problem i Afrika utan det är precis här framför ögonen på oss. Senast igår var det ett problem i Båstad på grund av tennisevenemanget som pågår där just nu. Och utan att låta som en tråkig profet så tänkte jag bara att det var ett bra tillfälle att påminna om några enkla saker som man själv kan göra för att spara på vatten.

1. Återanvänd en plastflaska som ersätter en del av vattnets volym och få en snålspolande toalett. Det är väldigt enkelt! Här ser du hur man gör: www.wikihow.com/Convert-Any-Toilet-to-a-Low-Flush-Toilet.

2. Använd allt vatten! När du duschar kan du placera en hink bredvid dig och återanvända vattnet i den till att vattna blommorna, diska eller att tvätta golvet.

3. Vattna trädgården före 9 på morgonen och efter 16 på eftermiddagen så sparar du cirka 2 800 liter vatten per månad.

0012741