Tips för vattensparande!

Vatten-ar-viktigt
”Stäng av kranen när du tvättar håret och spara upp till 570 liter/månad”

Den senaste tiden har jag försökt att ändra mina vardagliga vattenvanor och leva mer sparsamt än vad jag gjort/gör. I Sverige har vi turen att kunna leva ett stressfritt liv då det gäller vatten som vi ser som något oändligt. Själv är jag ett stort fan av badkar och fyller upp det så fort jag får ett tillfälle. Jag tvättar kanske mer än vad jag skulle ha behövt och sen har jag vuxit upp i en kultur där vattenkrig är ett rituellt sommarbeteende. Typ som Kalle på julafton.

Men så är det inte för alla.

situation_3_2464819876
”Här regnar det så sällan att inget förutom den närliggande öknen växer”

När jag bodde i Vietnam var saker och ting mycket annorlunda. Byn Mui Ne, som jag bodde i ligger i provinsen Bin Thuan som är känd som ”Guds glömda land”. Här regnar det så sällan att inget förutom den närliggande öknen växer. Ett liknande problem stötte jag på i Brasilien då det inte hade regnat på nästan 3 månader i Itacaré där jag bodde. ”Åh så skönt” tänker jag nu automatiskt då jag sitter i Sverige och ber för en längre sommar än 3 dagar, men så kände jag inte där. Panik, det var den härjande känslan då jag på julafton duschade i en skål med 5 dl vatten i. Toaletter fungerar inte, allt (och alla) börjar lukta illa, skörden förfaller, disken växer i vasken och personlig hygien är inte längre ett val. Men det värsta av allt är törsten. En törst som endast går att släckas med köpta vattenfyllda PET flaskor då kranen står tom. Och gissa om folk blev skrämda när skvallret att leverantörerna hade slut på vatten började härja i byn?

Jag brukar fundera tillbaka på detta när jag nu sitter i den Svenska vatten-lyxen och noja över småsaker. Jag minns hur jag var beredd att ge bort allt jag ägde för att få en enda liten skvätt av vatten. Men om det är en grej som gör att man glömmer hur viktigt det är att spara på vattnet vi har så är det: att ha tillgång till det! Och jag tycker inte att man ska vänta tills det tar slut för att börja tänka på åtgärder. Så har vi redan gjort med mycket här i världen och se hur det slutade.

Men att förändra vardagen tar sin tid och man måste tillåta sig själv att gå med babysteps. Därför får ni idag 5 små saker som ni själva kan göra hemma för att spara på vår dyrbara resurs. Lycka till!

1. Stäng av kranen när du borstar tänderna och spara 95 liter/månad.
2. Ha en kanna med vatten i kylskåpet, på så sätt behöver du inte spola tills du får kallt vatten från kranen.
3. Stäng av kranen när du tvättar håret och spara upp till 570 liter/månad.
4. Ha locket på kastrullen när du lagar mat och spara både vatten och energi.
5. Ställ en hink bredvid dig när du dushar. Detta vattnet kan du sedan återanvända till disken, golvet eller blommorna.