Vi träffade låtskrivarna för Rysslands bidrag

 

Greig Watts och jag i en skakig taxi!

Dag 5

Solen sken in under den elektriska rullgardinen, kvavheten fyllde mig så några klunkar från det kalla vattnet direkt från lilla kylen släckte paniktörsten.

Jag iklädd röda byxor, vit topp och kavaj passade på att passa in i polska ambassaden där vi skulle tillsammans med diplomaterna sjunga Salvador Sobrals vinnarlåt, iaf sista meningen, på svenskportugisiska:

”Oomeo kårasaoo påd amar peloosh doish”

Tre timmar senare satte vi meningen. Jag kan tänka mig att det skulle tagit dagar kanske veckor att lära sig att sjunga hela låten tillsammans. Puuh!

De andra skulle på båttripp och vagnmuseum. Men jag och Rabb frestades av en lugn och harmonisk promenad med sol och glass i portugisiska staden.

Vi träffade även Fatima Lopes som är en välkänd modedesigner i Portugal från Madeira egentligen som förutom att kommentera på ”blue carpet” på söndag ska låna mig en av sina fantastiska klänningar… undra om hon kommer att kommentera hennes egna design… hehe!

Greig Watts, vår subförlag hade kommit hela vägen från England och med honom åt jag en härlig grön vegetarisk soppa!

Sedan bestämde vi oss för att träffa vår gemensamma bekant Arie & Netta, från Berlin, låtskrivarna för Rysslands bidrag.

Julia Samoylova är deras sångerska som förra året inte fick vara med och tävla i Eurovison i Ukraina, pga politiska skäl och problem mellan Ryssland och Ukraina.

Men i år är samma låtskrivare med igen med samma artist!

Härligt att få en uppdaterad chans!

Julia är en jättelugn och harmonisk ung tjej som sitter i rullstol. Hennes röst är skör men djup. Låten är helt underbar! Musik har varken händer eller fötter. Musik har inget huvud heller. Men musik har hjärta.  Och det är det enda som behövs för att sprida budskapet.

Efter att ha ätit en ganska konstig hamburgare med stekt romansallad där servitören fick mig att fälla tårar när han skrattade åt mig när jag sa åt honom att jag hade beställt isbergssallad som bröd istället för det vitaste bröd jag nånsin sett UTAN konstig fyllning, då insåg jag att jag måste gå till sängs snart.

En kort visit på Tivoli Avenida Liberdade hotellets tak där Arie & Netta bor, i en superlyxig svit låg jag snart i sängen och försökte andas.

Godnatt.


Fatima Lopes

Mahan Moin
Mahan Moin tävlade i Melodifestivalen på Malmö Arena 2014, skrev damkronornas kampsång 2015 och skrev och framförde invigningssången till MAX IV i Lund 2016.

I år har hon varit med om att skriva Polens bidrag i Eurovision Song Contest.

Nu befinner hon sig i Lissabon och tidningens läsare får följa hennes upplevelser i den här dagboken.

Kategorier