Underhållande men lättviktig Lehane

    

Dennis Lehanes nya thriller Since We Fell har varit trevligt sträckläsningssällskap på varma Kretastränder. Samtidigt känns historien om Rachel som växer upp ständigt sviken men som slutligen hittar tryggheten i sympatiske Brian som dock visar sig vara en man med minst sagt överraskande hemligheter väl lättviktig för en författare som ligger bakom de underbart stenhårda deckarna om Patrick Kenzie och Angela Gennaro (Gone, Baby, Gone och Sacred tex) och fantastiska fristående thrillers som Mystic River och Patient 67. För att inte tala om den historiska trilogin som inleddes med Ett land i gryningen.

 Senaste Lehane jag läste innan denna, The Drop, var också en besvikelse eftersom den uppenbarligen var skriven för att bli film eller till och med med ett filmmanus som förlaga. Since We Fell är till skillnad från den mycket mer av en riktigt bok men samtidigt lite svår att ta på allvar. Visst är Rachels personliga utveckling intressant och intrigen definitivt välkomponerad och överraskande men samtidigt är det mycket av gammal klassisk noirfilm a la amerikanskt 40- och 50-tal över den utan att man riktigt förstår syftet.

Stilsäkert gjord och underhållande att läsa men inte på minsta vis oförglömlig som Mystic River till exempel som jag nog läst 3-4 gånger vid det här laget.
En snygg bagatell helt enkelt.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 53 år
Bor: Lund
Läser just nu: The Quaker av Liam McIlvanney.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans brott med nya expertpanelen. True Detective, säsong 3.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Våren. Nästa resa.