Inne med sympatiska, medelålders kvinnliga poliser?

SVT-SAKNADALDRIGGLOMD-2015-E00-1af6

(Nicola Walker som Cassie Stuart och Sanjeev Bhaskar som Sunny Khan i Saknad, aldrig glömd.
Foto: Mainstreet Pictures )

Först Ett fall för Vera, sedan Happy Valley och nu Saknad, aldrig glömd. Medelålders (eller äldre), kvinnlig poliser med karaktär, empati och intelligens verkar vara en stark trend i brittiska tv-deckare just nu.
Först kom alltså Happy Valley med fantastiska Sarah Lancashire (51 år) i huvudrollen som den kärva men fullständigt oemotståndliga polisinspektör Catherine Cawood som löser vardagsbrott (och komplicerade kidnappningar) på landsbygden i Yorkshire. Och så har vi förstås sedan länge numera 70-åriga Brenda Blethyn som kriminalkommissarie Vera Stanhope i tv-filmatiseringarna av Ann Cleeves deckarserie.
Och nu har jag de senaste tre fredagarna suttit som klistrad framför den brittiska tv-deckaren Saknad, aldrig glömd (Unforgotten) som visats på SVT. En fantastiskt välgjord serie där ett skelett som hittas under ett golv leder till att sedan länge undanstuvad hemligheter i fem olika brittiska familjer plötsligt riskerar att dras fram i ljuset. Huvudrollen som den supersympatiska kriminalkommissarien Cassie Stuart spelas otroligt bra av Nicola Walker (46 år). Walker har en närvaro som skär rakt igenom tv-rutan och ett leende att döda för.  Hon spelar för övrigt kommissarie, om än en död sådan, i ytterligare en lysande brittiska tv-deckare, River, där för övrigt svenska Stellan Skarsgård gör sin bästa roll på många, många år som kommissarie River.
Många positiva adjektiv är det i det här blogginlägget men det är de definitivt värda Vera, Catherine och Cassie. Och kanske kan man lägga ytterligare en kommissarie till gruppen? Svenska Hans Rosenfeldts brittiska kommissarie Marcella i tv-serien med samma namn. Hon spelas av 40-åriga Anna Friel och har definitivt karaktär och intelligens även om det är lite mer komplicerat vad gäller det sympatiska …

Var kan man se allt detta bra då?
River, Happy Valley säsong 1 och Marcella kan man hitta på Netflix. Happy Valley säsong två börjar på SVT nu på söndag 4/9. Vad gäller Saknad, aldrig glömd ligger tyvärr bara de två sista avsnitten kvar på SVT Play och det samma gäller för senaste säsongen av Ett fall för Vera.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 54 år
Bor: Lund
Läser just nu: The darkest Place av Jo Spain
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. My brilliant friend, säsong 2. Homeland.
Ser fram emot: Snö och riktig vinter. En tripp till Berlin. Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tre av Deckardårarna.