Knott och McGilloway

  Karin Slaughters Pretty Girls blev en stor besvikelse. En melodramatisk, overklig och helt osannolik historia som även den, som så många andra thrillers, tycks lida av Gone Girl- komplex. Slaughter brukar kunna balansera sina våldsamma inslag med en stark angelägenhet men den här historien om två systrars jakt på sanningen om storasysterns försvinnande funkade bara inte – åtminstone inte för mig. Faktiskt första gången någonsin som jag blivit besviken på Slaughter. Lite trist med tanke på hur fantastiskt bra hennes förra bok, Cop Town, var. Men, även en mästare får väl lov att misslyckas någon gång.

Nu tröstar jag mig med nordirländska Brian McGilloways andra bok om den unga polisen Lucy Black – Hurt. Mycket bättre. Sommarkvällen är ljummen och härlig och som gjord för utomhusläsning på vårt gamla sommartorps gräsmatta. Om det inte hade varit för knotten…

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 54 år
Bor: Lund
Läser just nu: The Hunting Party avLucy Foley.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans brott. Nya avsnitt av tyska Netflix-serien Dark.
Ser fram emot:Snö och riktig vinter. Deckarsamtal på Akademinbokhandeln 5/12. Alltid en riktigt bra bok eller film. Julledigheten.