Stephen King vinnare

mercedesNär årets stor amerikanska deckarpris, The Edgar Award, delades ut på den traditionsenliga banketten i New York på torsdagen blev det Stephen King som tog hem priset för ”Best Novel” 2015. Med sin hårdkokta thriller Mr Mercedes slog han tungviktare som Karin Slaughters Cop Town, Mo Hayders Wolf och Ian Rankins Saints of the Shadow Bible. Eftersom jag inte läst Mr Mercedes än (kommer på svenska i 5 juni) har jag svårt att avgöra om det var rätt eller inte. Själv höll jag tummarna för Karin Slaughters suveräna Cop Town  och betvivlar stark att Mr Mercedes verkligen kan vara bättre. Men, vi får se i juni…

Pris för ”Best First Novel” fick Dry Bones in the Valley av Tom Bouman som jag heller inte läst. Får blir en beställning till sommaren. Bland de nominerade här fanns annars The Life We Bury av Allan Eskens som jag tycker mycket om.

Alla Edgar-vinnarna hittar ni här..

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 54 år
Bor: Lund
Läser just nu: Kniv av Jo Nesbö.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Tyska tv-serien Babylon Berlin, Lukas Moodyssons Gösta och andra säsongen av Big Little Lies.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Nästa semesteromgång. Att plocka blåbär och svamp.