Tips om deckartipsarnas bästa

Påsken är snart här och i dag är det påskekrim för hela slanten på våra kultursidor – intervju med norska deckarförfattaren Jörn Lier Horst och så deckartips från sex suveräna svenska deckarförfattare. Imponerande nog har de sex – Arne Dahl, Kristina Ohlsson, Anders de la Motte, Tove Alsterdahl, Anna Lihammer och Anders Roslund dessutom lyckats med  konststycket att inte dubblera sina tips. Läs tipsen här och intervjun här.
Som extra påskekrimbonus tänkta jag dessutom passa på att tipsa om mina egna favoriter bland dessa sex författares många bra böcker. Mycket bra påskläsning det också:

Arne Dahl, författare (writer)Arne Dahl: Här finns så mycket att välja på att det är nästintill omöjligt men min favorit bland alla de suveräna böckerna om A-gruppen och Opcop är ändå fortfarande En midsommarnattsdröm med sin maffiga och olycksbådande festinledning och sin fantastiska intrig snyggt kopplad till Shakespeares drama. Sedan bara måste den egensinniga A-gruppspendangen Elva läsas. Unik bland svenska deckare. Dessutom kan man med fördel passa på att se andra säsongen av tv-serien baserad på A-gruppsböckerna – finns på Svt Play.

KKRISTINA OHLSSONristina Ohlsson: Kristinas serie om juristen Fredrika Bergman och kriminalaren Alex Recht inleddes så suveränt med den otäcka och spännande Askungar där en liten flicka försvinner från ett x-2000-tåg att den boken kvarstår som favorit. Sedan har serien utvecklats och fått nya spännande huvudpersoner – inte minst Säpochefen Eden Lundell – och i den senaste boken Davidsstjärnor är så omtumlande, tragisk, bra och otäckt nära verkligheten att den också får vara en favorit.

## noje deckalsterTove Alsterdal: Alla Alsterdals tre böcker är otroligt bra men nummer två I tystnaden begravd har ändå en alldeles speciell plats i mitt hjärta med sin fantastiska kylslagna miljö från Tornedalen och den dramatiska inledningen där Lars-Erkki Svanberg, en gång Sveriges snabbaste skidåkare, slås ihjäl med  en yxa på sin egen gård. Hur Alsterdal sedan knyter ihop det här med en skildring av dem som utvandrade från dessa trakter till Sovjetunionen med drömmar om ett bättre liv är mästerligt och överraskande.

ANDERS ROSLUNDAnders Roslund: Av böckerna som Anders Roslund skrivit tillsammans med parhästen Börge Hellström är Tre sekunder oslagbar med sin explosiva spänning och sin inifrånskildring av ett fängelse. Samtidigt är Edward Finnigans upprättelse också väldigt speciell med sin snyggt skruvade intrig och sin starka skildring av dödsstraff. Sedan vill jag gärna slå ett slag för Björndansen som kom förra året och som Anders Roslund skrev tillsammans med Stefan Thunberg som är en sträckläsarfiktion om den verkliga Militärligan.

SKÅNSKANAnders De La Motte: I den suveräna trilogin om Henrik HP Pettersson är det ändå den första boken, De La Mottes debut, Geim som är min absoluta favorit. Spännande med en intrig som aldrig är förutsägbar och ett språk som ger historien extra puls plus obehagliga konspirationsteorier är den omöjlig att motstå. Förra året inleddes dock en ny serie med MemoRandum där lögner och minnen, eller snarare brist på minnen, står i centrum som lovar väldigt, väldigt gott. Läs även den!

ANNA LIHAMMERAnna Lihammer: Här är det inga problem med att välja favorit eftersom Anna Lihammer hittills bara har skrivit två böcker varav den ena kom ut häromdagen. Debuten Medan mörkret faller är en omskakande bra historisk deckare från 30-talets Stockholm och Uppsala med skrämmande paralleller till vår nutid. Bok två, Än skyddar natten, är en fortsättning som (så långt jag kommit hittills) är minst lika bra och skrämmande och dessutom bara gör mig ännu mer förtjust i polissystern Maria Gustavsson.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 54 år
Bor: Lund
Läser just nu:Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk och De drabbade av Karin Wahlberg .
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His Dark Materials .
Ser fram emot:Snö och riktig vinter. Dracula-serien. En tripp till Berlin. Alltid en riktigt bra bok eller film. Nyårsledigheten.