Missad höjdare

caseHur mycket man än läser så missar man en massa bra böcker ändå. För min del handlar det om Kate Atkinson. Eller egentligen inte om författaren själv. Jag läste med stor förtjusning hennes fantastiska debut I museets dolda vrår när den kom 1995 och även boken efter, Mänsklig krocket. Men jag har helt och hållet missat hennes fyra deckare om privatdetektiven Jackson Brodie. Efter tips från en omtänksam arbetskamrat  – tack Martina! – förgyllde dock seriens första bok, Case Histories, mina sista semesterveckor.
Av en förunderlig slump visar dessutom Svt just nu deckarserien Brottsplats Edinburgh som bygger på Atkinsons böcker. Så väl bok som tv-serie är charmiga, udda kriminalhistorier där Brodie följer flera utredningstrådar och på ett stundtals ganska slumpartat sätt hittar både oanade sammanhang och lösningar. Det är stillsamt, lågmält, torrt humoristiskt och så ibland överraskande dramatiskt. Perfekt!
Här kan ni läsa mer om Kate Atkinson och Jackson Brodie och del ett och två av Brottsplats Edinburgh ligger fortfarande på Svt play och den tredje och sista delen sänds lördag 24/8 21.00 på svt 1.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 54 år
Bor: Lund
Läser just nu:Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk och De drabbade av Karin Wahlberg .
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His Dark Materials .
Ser fram emot:Snö och riktig vinter. Dracula-serien. En tripp till Berlin. Alltid en riktigt bra bok eller film. Nyårsledigheten.