Upprepning

”Helena Mobacke står länge och tvekar utanför polishuset i Västberga. Ett helt år har hon varit sjukskriven från sin tjänst som kriminalkommissarie och försökt komma över sorgen efter sonens död.”
Lite suckar jag när jag läser de inledande meningarna till baksidestexten på deckardebutanten Johanna Mo:s Döden tänkte jag mig så. Ännu mer suckar jag när jag läser den avslutande meningen: ”Till slut tvivlar både hennes omgivning och hon själv på att hon faktiskt ska orka.”

Det här känns så välbekant och föga överraskande för en deckarserie – ett dött barn eller annat svårt trauma som kommissarien dras med och ett fall som river upp såren och får alla att tvivla på att hen ska klara det. Jo då det har jag stött på många gånger innan. Rent konkret vad gäller barn som dött behöver jag bara nämna till exempel Michael Hjort och Hans Rosenfeldts serie om kriminalpsykologen Sebastian Bergman vars dotter dog i tsunamin. Eller för den delen Denise Minas kommissarie Alex Morrow som också förlorat ett barn.

Men, en baksidestext är ändå bara en slags säljande sammanfattning av en bok så  jag börjar läsa och håller tummarna för att Johanna Mo kommer att överraska mig. Positivt.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 54 år
Bor: Lund
Läser just nu: Kniv av Jo Nesbö.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Tyska tv-serien Babylon Berlin, Lukas Moodyssons Gösta och andra säsongen av Big Little Lies.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Nästa semesteromgång. Att plocka blåbär och svamp.