Hoppas på dansk dominans

20110921-092833.jpg

Tv-premiären för dansk-svenska kriminalserien Bron/Broen närmar sig (SVT1 21/9 kl 21.00). Ett tudelat mordoffer hittas mitt på Öresundsbron och underkroppen visar sig så småningom tillhöra en dansk prostituerad och överkroppen en svensk politiker. Mordutredningen blir ett samarbete mellan polisen i Malmö och i Köpenhamn.
Det här låter som ett väldigt demokratiskt upplägg för ett samarbete mellan Svt och Dr men med tanke på hur överlägset skickliga danskarna har varit inom genren tidigare – tänk bara Mordkommissionen, Brottet, Örnen och Livvakterna – så håller jag bägge tummarna för att det är det danska som dominerar i Bron. Då kan det här verkligen bli något att se fram emot.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 54 år
Bor: Lund
Läser just nu: The Hunting Party avLucy Foley.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans brott. Nya avsnitt av tyska Netflix-serien Dark.
Ser fram emot:Snö och riktig vinter. Deckarsamtal på Akademinbokhandeln 5/12. Alltid en riktigt bra bok eller film. Julledigheten.