Sååå trött på svenska deckarserier

Vad är det som händer när svenska deckarserie filmatiseras för tv? Varför blir det så nedrans tråkigt?
Tv-filmatiseringen av Hans Rosenfeldts och Michael Hjorts deckare Det fördolda visades i Svt första gången på juldagen med titeln Den fördömde. I går såg jag den på Svt play och hade inte kul en sekund. Inte ens Rolf Lassgård som Sebastian Bergman kunde lyfta upplevelsen. Tafflig dialog, oengagerade skådespelare, hoprafsad intrig och segt tempo kan ta död på det mesta hur bra ursprungsmaterialet än är.
Konstigt nog är regissören bakom första avsnittet av Den fördömde Daniel Espinos som också regisserade Snabba Cash – den enda lyckade filmatiseringen av en svensk deckare/thriller på mycket länge. Här gick han dock bet och jag kommer definitivt inte att se avsnitt två. Jag läser hellre en bra deckare!

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 54 år
Bor: Lund
Läser just nu: The Hunting Party avLucy Foley.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans brott. Nya avsnitt av tyska Netflix-serien Dark.
Ser fram emot:Snö och riktig vinter. Deckarsamtal på Akademinbokhandeln 5/12. Alltid en riktigt bra bok eller film. Julledigheten.