Förvirrad av Ellroys tegelsten

Den svarta dahlian, L. A. Konfidentiellt och Vit jazz gillade jag. Men sedan tog liksom mitt intresse för dem amerikanske författaren James Ellroy slut. En amerikansk myt och Sextusen kalla som är det två första delarna i hans uppmärksammade trilogin Underworld USA har jag inte ens läst.
Det borde jag kanske ha gjort inser jag när del tre, Oroligt blod, förra veckan landade på mitt skrivbord. Denna rejäla vinröda tegelsten på 749 sidor fungerade som en slags magnet på framförallt en hel del manliga kollegor. Snällt stod de bredvid mitt skrivbord, klappade lite vördnadsfullt på boken och ville låna den så fort jag läst färdigt
Alltså – bara hem och börja läsa med en uppriktig och positiv vilja att gilla och förstå. Hittills har jag kommit 120 sidor i en historia som mest gör mig förvirrad och där orden knark och knulla är de mest frekvent förekommande orden medan konspiration med stor K tycks vara vad allt handlar om.
Nåja, jag har ju faktiskt inte läst de två första delarna så förvirringen kan nog delvis förklaras av det. Så jag kämpar tappert vidare. Det återstår ju över 600 sidor så historien har ju en god chans att hinna klarna och kanske förstår jag rentav varför James Ellroy själv tycker att det är en bok om kärlek han har skrivit.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 54 år
Bor: Lund
Läser just nu: The Hunting Party avLucy Foley.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans brott. Nya avsnitt av tyska Netflix-serien Dark.
Ser fram emot:Snö och riktig vinter. Deckarsamtal på Akademinbokhandeln 5/12. Alltid en riktigt bra bok eller film. Julledigheten.