Äntligen avslöjat!

Så är det äntligen avslöjat vilka som är nominerade till Svenska Deckarakademins priser i år. Och som vi har läst i läsgrupperna – upp mot 80 böcker för oss som läste översatta deckarna och säkert över hundra för de som läst de svenska. Ett hästjobb som samtidigt är otroligt kul och bildande.

I år sträcker sig de nominerade till bästa svenska kriminalroman från debutanten Stina Jacksons fantastiska Silvervägen till veteranen Håkan Nessers De vänsterhäntas förening. Och så finns här Anders Roslund som skrivit sin Tre timmar utan Börge Hellström, Anders de la Motte som är nominerad för fjärde året i rad – i år för nyutkomna Vintereld och slutligen Carin Gerhardsen som är nominerad för sin fristående Det som göms i snö. Ett minst sagt brett och bra urval tycker jag – som ju inte är helt opartisk.
Samtidigt saknar jag definitivt Maria Adolfssons imponerande Felsteg i den här gruppen.

Bland de utländska är hela fem olika länder representerade bland de fem nominerade – finska Kati Heikkapeltos De hänsynslösa, brittiska Sharon Boltons Hantverkaren, franska Leila Slimanis Vaggvisa, norska Jo Nesbös Macbeth och amerikanska Thomas Mullens Darktown.
Här saknar jag egentligen bara en annan brittiska – Susie Steiner och hennes charmiga Saknad, förmodad död.

Läs mer om nomineringarna här:

Årets tio bästa kriminalromaner

 

Deckarkväll som gav guldkant på dagen

 

Att få prata deckare i en hel timme med fyra trevligt, väldigt olika och dessutom Skåneanknutna deckarförfattaren ger definitivt guldkant på arbetsdagen.
I går kväll höll jag i ett deckarsamtal med Stefan Ahnhem (aktuell med Motiv X), Petra Holst, (aktuell med Jag släpper dig aldrig), Mattias Edvardsson( aktuell med En helt vanlig familj) och Joakim Zander (aktuell med Vännen) på Akademibokhandeln i Lund. Det blev (om jag får säga det själv) spännande prat om till exempel vad som kommer först berättelse eller genre och också om hur olika böcker som skrivs inom denna breda genre. Samtalet kom även in på miljö, att skriva deckare som utspelas i Skåne nära sin egen hemmiljö eller förlägga dem långt ut i världen.
Dessutom avslöjade alla fyra vad läsarna kan förvänta sig av dem härnäst. Stefan Ahnhem skriver på en ny Fabian Risk-deckare med titeln X sätt att dö. Petra Holst är inne i en funderaperiod vad gäller nästa bok. Mattias Edvardsson är engagerad i den amerikanska översättningen av En helt vanlig familj och skriver också på en ny spänningsroman om ”om helt annan familj” som han uttryckte det. Joakim Zander, som avslutade sin serie om Klara Waldéen och de andra med Vännen, har påbörjat en ny thriller som han utlovade kommer att utspelas en helt del i Lund. Mycket att se fram emot med andra ord!

Spännande deckarprat i Lund

I morgon, 18/10, gästar fyra skånska deckar/thrillerförfattare Akademibokhandeln i Lund. Det är Stefan Ahnhem, Mattias Edvardsson, Petra Holst och Joakim Zander som är på plats och jag som ska få chansen att prata med dem. Förutom allas senaste böcker blir de fokus på deckargenrens bredd, Skåne som miljö – eller inte och mycket annat.

För den som är sugen finns det säkert biljetter kvar.

Allt knyts ihop på Shetland

Och så är den här. Vild eld som är den åttonde och sista delen i Ann Cleeves populära deckarserie om Shetlandsöarna och kriminalkommissarie Jimmy Perez som också gett upphov till den nog ännu mer populära tv-serien Shetland. I Vild eld ska trådar knytas ihop och allt avslutas på ett sätt som gör hela serien rättvisa. Ingen lätt uppgift men definitivt en läsning jag ser fram emot. Jag har precis slagit upp kapitel 1 och läst första meningen: ”Emma satt på klapperstensvallen och såg hur ungdomarna nedanför byggde upp en brasa.” Återkommer när jag kommit lite längre.

Sarah Lancashire i ny fantastisk roll

För alla oss som längtar efter en ny säsong av underbara, brittiska polisserien Happy Valley finns det nu fullgod tröst på SVT. Just nu visas nämligen den brittiska miniserien En kvinnas fall (originaltitel Kiri) och i huvudrollen som den hårt ansatta socialarbetaren Miriam Grayson finns fantastiska Sarah Lancashire som också har huvudrollen som den lika hårt ansatta polisinspektören Cathrine Cawood i just Happy Valley.
Tre avsnitt av En kvinnas fall finns än så länge på SVT Play.

 

Dags för favorit på skånska

Efter Arne Dahls Mittvatten är det dags för ännu en favoritförfattare. Denna gång från Skåne. Ända sedan deckaren med den finaste titel jag vet, Mike Larssons rymliga hjärta, har Olle Lönnaeus i all stillsamhet tillhört mina favoriter. Inte bara för att det är igenkänning för att han skriver om landskapet jag bor i, om staden jag jobbar i utan framförallt för att han skriver med kärlek till sitt tilltufsade men engagerade persongalleri. I nya Tiggarens hand är den före detta spelmissbrukaren och polisen Jonny Lilja tillbaka för tredje gången (Jonny Liljas skuld och Marias tårar tidigare). Det brinner bilar i Kroksbäck, Rosengård och Lindängen och unga män skjuts ihjäl i hamnen och Jonny och hans kollega Eva anar något mer och kanske större bakom allt.
Väldigt lovande än så länge och med lite tur blir det recension av så väl Mittvatten som Tiggarens hand till helgen. Eller kanske efter helgen.

Mitt i Mittvattnet

En ny bok av Arne Dahl är alltid efterlängtad. Just nu är jag mitt i nya Mittvattnet, den tredje boken i Dahls serie om Sam Berger och Molly Blom. de övriga två är Utmarker och Inlandet.
Redan från första sidan i Mittvattnet är det upplagt för halsbrytande spänning. Sam är på flykt oskyldigt misstänkt för ett mord och Molly ligger i koma på sjukhus efter ett mordförsök. Och det blir bara mer spännande för varje sida. Och invecklat. Arne Dahl är mästerlig på snåriga intriger som ändå hänger ihop på ett imponerande sätt. Och så skriver han så bra!
Som sagt halvvägs och ivrigt läsande varje stund jag har över. En recension kommer snart.

En paus från det nya

Ibland bara måste man ta en paus från alla nya kriminalromaner och thrillers och bara njutningsläsa om en gammal favorit. Dessa sista, skälvande dagar av semestern har det därför blivit P D James A certain justice (Ett slags rättvisa) som plockats fram ur min bokhylla. Här utreder Adam Dalgliesh, Kate Miskin och nytillskottet Piers Tarrant mordet på brottsmålsadvokaten Venetia Aldridge som hittas död vid sitt skrivbord med en blodindränkt domarperuk på huvudet. Det här är klassiskt, välskrivet och helt enkelt bara så bra. Trots att jag minns vem mördaren är …

Glasnyckeln till Sverige – igen

Camilla Grebes Husdjuret utsågs av Svenska Deckarakademin till årets bästa svenska deckare förra året. Nu belönas den också med en Glasnyckel, Skandinaviska kriminalsällskapets pris till bästa nordiska deckare. Det är andra året i rad som Glasnyckeln går till Sverige. Förra året var det Malin Persson Giolitos Störst av allt som var bäst i Norden.

Övriga nominerade tillsammans med Camilla Grebe var: Elsebeth Egholms Jeg finder dig altid (Danmark), Arnaldur Indridasons Petsamo/Farlig flyktväg (Island), Aslak Nores Ulvefellen (Norge) och Mikko Porvali Veri ei vaikene/Blod döljer inget (Finland).

Och till den som inte läst Husdjuret än säger jag bara – gör det!

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 53 år
Bor: Lund
Läser just nu: Babylon Berlin av Volker Kutscher.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Höstrusk. Nästa resa.
×