Kehlmann inför Malmöbesöket

Daniel Kehlmann, tysk författare på besök på Bokmässan i Göteborg.
Daniel Kehlmann, tysk författare på besök på Bokmässan i Göteborg. Foto: Gunilla Wedding

På tisdag, 29/9, kommer den tyska författaren Daniel Kehlmann, aktuel med romanen F, till Internationella författarscenen i Malmö. Kehlmann, som varit heltidsförfattare sedan han debuterade som 22-åring, är här på bokmässan i Göteborg också. Jag fick en liten pratstund med honom om humor, tysk litteratur, drömprojekt och familjeromaner och fick också reda på att största skillnaden som han upptäckt mellan att vara på svenska litteraturevenemang och tyska är att han får mycket mer frågor om humor i Sverige än i Tyskland. Och humor är viktigt för Kehlmann:
– För mig saknas det något om man försöker återskapa en verklighet utan humor.
Daniel Kehlmann fick för övrigt P O Enquist-priset 2008 – på mässan i år delas det ut till Karolina Ramqvist.
Gunilla Wedding

Mässan och Malmö

STOCKHOLM 2015-05-06  Intervju med den brittiske militärhistorikern Antony Beevor som är i Sverige i samband med 70-årsdagen av Tysklands kapitulation. Foto: Anders Wiklund / TT / kod 10040

STOCKHOLM 20071024 -  Daniel Kehlmann, tysk författare som skrivit bästsäljaren "Världens mått"  Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX / Kod 30072 **OUT  DN (även arkiv), Metro, Dagens Industri och Stockholm City **

På torsdag är det dags för årets stora Bokmässa i Göteborg. På plats finns förstås gott om både svenska och internationella författare. Två av det största internationella namnen är den populära brittiska militärhistorikern Antony Beevor och den tysk-österikiske författaren Daniel Kehlmann. Till lycka för alla skåningar som inte tar sig till Göteborg finns det också chans att lyssna på dessa författare i Malmö.
Redan i morgon onsdag gästar Antony Beevor nämligen Internationella författarscenen i Malmö och på tisdag nästa vecka, 29/9, är det Kehlmanns tur.
De som vill veta mer om författarna kan dessutom läsa min intervju med Beevor på torsdagens kultursida och med Kehlman på nästa tisdags kultursida. Eller varför inte läsa någon av deras böcker.
Gunilla Wedding

På svenska av Antony Beevor finns bland annat:
Stalingrad (2000), Berlin (2002), D-dagen (2009), Andra världskriget (s0012) och Ardennerna 1944 (2015).
Av Daniel Kehlmann finns följande böcker på svenska:
Jag och Kaminski (2004), Världens mått (2007), Berömmelse (2010), F (2015)

Foto 1: Antony Beevor. Foto: TT
foto 2: Daniel Kehlmann. Foto:TT

 

 

Webbadmin
Välkommen till årets bokmässblogg!
På plats på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg finns Gunilla Wedding (kulturchef Skånska Dagbladet) och Pernilla Ekdahl (kultur- och nöjesredaktör Norra Skåne) för att ta er med in i mässvimlet.

Vi kommer att bjuda på sammanfattningar av spännande programpunkter och seminarier, författarmöten, litterära händelser, skvaller och mycket, mycket annat.