Snart slut på Bäckström. Eller?

  
tal om mycket publik … Värmen och trängseln är påtaglig framför Crime Scen när det är dags för polisprofessor Leif GW Persson. Jag känner mig smart som insåg detta och var här en halvtimme i förväg och faktiskt fick en sittplats. Kan man dö två gånger heter den nya boken (recension i Deckarspalten snart) och har den förskräcklige och populäre kriminalkommissarien Bäckström som huvudperson.

Persson börjar med att be om ursäkt för att han sitter ner och klappar på sin mage och säger att här ser ni orsaken:

– Det är som att bära på en 40-kilos ryggsäck.

Apropå nya boken säger han att det nog inte är hans bästa men att han bara ger ut böcker som han själv står ut med att läsa och att det hänt tre gånger att han inte velat ge ut det han skrivit. Han berättar också att han gör en väldig noggrann disposition först på kanske 20 sidor. Sedan kommer det som tar tid – att verbalisera, göra det till text. När boken är färdigskriven brukar han låta det ligga en vecka och sedan läsa för att se om det är något att ha. 

Sedan kommer en rejäl stund av beröm för dottern Malin Persson Giolitos nya bok Störst av allt. Den ska man hellre köpa än hans egen menar han.

Totalt tjugo minuter med många skratt men egentligen inte så mycket innehåll. Kanske kunde den stora publiken varit värda lite mer…

Dock ett litet avslöjande mot slutet – Persson ska skriva en till bok om Bäckström och då ta kål på honom. Och han ska göra det själv. Allvar eller inte är frågan? Att det ska bli en fortsättning på självbiografiska Gustavs grabb utlovas också.

Östergren versus Stenmark

Mängder av människor vid GP:s monter gör mig naturligtvis nyfiken. Vem väntar de på? Ingmar Stenmar visar det sig. Vi vandrar vidare oc passerar Expressens monter där det också är hur mång människor som helst. På scen sitter Klas Östergren. Tror dock att Stenmark vann publiktävlingen.

Crimescenen är öppen

I dag är det äntligen dags för Crime Scen att öppna. Och jag får sitta lugn och ro och lyssna på Anne Holt som konstaterar att även om Norge var tidiga med kvinnliga deckarförfattare och kvinnliga huvudpersoner så saknar hon nya, unga kvinnliga deckarförfattare i Norge i dag.

Sedan kommer samtalet naturligtvis in på nya Offline och varför Anne Holt skriver om det och hon återkommer till det där med att om vi blir rädda så ger vi överordnade myndigheter för mycket makt. Hon berättar också att efter den fruktansvärda massakern på Utöya kunde man ändå känna något positivt i samhället, en period efter med roståg och mycket kärlek men sedan har det ändå blivit ett räddare, stängdare och mer fördomsfullt samhälle. Därför ville hon skriva om en attack på en islamsk förening i sin nya bok och hur annorlunda samhället skulle reagera på det i dag.

Med glimten i ögat kommer Anne Holt också in på att det är två spår i hennes bok – attacken i nutid och så ett Cold case, en försvunnen kvinna, som Hanne Wilhelmsen utreder.

– Och det vet ni väl alla som läst mycket deckare att om det är två fall som till synes inte verkar ha något gemensamt så går de ändå ihop i slutet, säger hon med ett skratt. Och tillägger.

– Det slår mig nu, tänk om jag skulle skriva en deckare där det inte är så!

Och så kommer det i slutet:

– Nu har jag skrivit tio böcker om Hanne, nu blir det inte fler.

Rollbyte

  

I morgon byter jag roll på mässan. Från press till medverkande. Årets deckare på svenska heter seminariet jag ska vara med i och min roll är en genomgång av alla årets översatta deckare – på åtta minuter… Känns aningen nervöst så alla som vill komma dit och ge mig ett uppmuntrande leende är välkomna. 16. 30 är det dags så en och annan blogg ska jag nog hinna med innan dess.

Med Niklas Orrenius som guide

Niklas Orrenius pratar med Expos Daniel Poohl om sin bok Skotten i Köpenhamn i Yttrandefrihetsmontern.

– Att skriva om Lars Vilks var inte mitt huvudmål, sade Niklas Orrenius bland annat. Jag ville beskriva det som kommer i dagen i svallvågorna efter honom.

Daniel Poohl beskrev Orrenius bok på följande sätt: – I det politiskt komplexa och polariserade samhälle vi lever i är din bok en stillsam vandring, en bra guide i vår tid.

 

Jag är Gina – en viktig bok

  

Bokmässan är självklart vansinniga mängder böcker, många av dem angelägna och viktiga och säger något om vårt nu. 

En som sticker ut i detta sammanhang är definitivt boken som skånska journalisten Erika Oldberg skrivit tillsammans med Gina Ionescu – Jag är Gina. 

Gina är rom från Rumänien som tigger på Malmös gator med hopp om en bättre framtid för sig och sina tre söner. Hon bodde i Sorgenfrilägret, blev något av en talesperson för dem sim bodde där och var med under vräkningen. Numera sover hon i en park i Malmö. Erika Oldberg och Gina Ionescu intervjuades i ETC:s monter om boken där Gina berättar historien om sitt liv. När Gina Ionescu sedan fick frågan om vad hon önskar av framtiden blev svaret:

– Att inte behöva frysa i vinter och att någon gång kunna bo i ett normalt hus med mina barn.

Martina Haag på kockscenen

  

Just nu berättar författaren och skådespelaren Martina Haag om sin och väninnan Clara Block Hane kokbok ”Du är min bästa vän och jag tycker så mycket om att komma på middag hos dig”. Läs Pernillas intervju med Martina Haag på webben senare i dag och i papperstidningen i morgonen.

Favorit på scenen

  
väg till annat jobb måste jag bara passera Piratförlagetsscen där min stora favorit i deckargenren just tar plats. Anne Holt så klart som ska prata om nya Offline och samtalet börjar direkt med terrorism och extremism. Vår tid största utmaning säger Anne Holt.

– Var och en av oss har blivit så oroliga och rädda att vi lämnar vår frihet ifrån oss, säger hon om pratar om DNA-register, övervakning och informationsinsamling.

Bästa bilderboken

  

Småkrypsboll av Tove Pierrou (text) och Joanna Hellgren (bild) fick Snöbollen 2016 – pris för bästa svenska bilderbok. I juryns motivering står bland annat ”tänkvärd antihjältehistoria”, ”oväntade bildlösningar”. Småkrypsboll handlar om en kille som är väldigt motvillig när det gäller fotboll och väl på plan upptäcker han en snigel och blir rädd att den ska skadas och så inleds småkrypsjakten.

Babel tränar

  

Klockan 13 idag det inspelning av söndagens Babel (SVT, 20.00) och just nu pågår repetitioner för fullt. Denna vecka blir det en special från Bokmässan med bland andra Sofi Oksanen, Karen Armstrong och Meg Wolitzer som gäster.

Webbadmin
Välkommen till årets bokmässblogg!
På plats på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg finns Gunilla Wedding (kulturchef Skånska Dagbladet) och Pernilla Ekdahl (kultur- och nöjesredaktör Norra Skåne) för att ta er med in i mässvimlet.

Vi kommer att bjuda på sammanfattningar av spännande programpunkter och seminarier, författarmöten, litterära händelser, skvaller och mycket, mycket annat.