Böcker om barn på flykt

Ämnet är rykande hett, seminariet har namnet ”Med en lapp om halsen – om barn på flykt”. Deltar gör Stina Wirsén och Ulf Stark som skrivit Systern från havet och Annika Thor som skrivit Flickan från långt borta. Dessutom psykologen Marian Cabrejas som i sitt arbete möter barn på flykt och moderatorn – vars namn jag tyvärr lyckas missa – som själv jobbar i Svenska Kyrkan i Bergsjön i Göteborg, ett område där många människor fått bostad efter att ha flytt från krig. 

Båda böckerna handlar egentligen lika mycket – kanske mer – om att ta emot ett barn som att vara barn på flykt. Hur hanterar vi som vuxit upp i trygghet mötet med den som flytt. Vad väcker barnen hos oss, vilka känslor och tankar? 

Marian Cabrejas kan ge en bild av barnen själva, hur de mår och hur det går. 

”När man gör berättelser som vänder sig till barn kan man ta upp stora, tuffa ämnen, men jag tycker man har ett ansvar för att ge ett rimligt slut, ett lyckligt slut. Annars lämnar man barnet i sticket med för tunga känslor. Man får inte ge barnet en skuld” säger Stina Wirsén. 

Eva Emmelin

Nedräkning onsdag 23.00

Nu är det sen kväll, nästan natt och jag har precis skrivit färdigt och skickat i väg min intervju med Antony Beevor. Han såg mycket fram emot sitt seminarium med Peter Englund på Bokmässan och efter dagens intervju är jag också väldigt sugen på att få in det i mitt mässprogram (torsdag 24 sep kl. 13:00 – 13:45 i K2 ska de prata om två världskrig och två olika perspektiv).
Men först är det snabbpackning som gäller och en väckarklocka på kvart över fem. Om jag lyckas hålla mig vaken på tåget är det läsning av Daniel Kehlmanns mycket fascinerande roman F som gäller inför fredagens intervju. 24 noje beevor4#2

Mässan och Malmö

STOCKHOLM 2015-05-06  Intervju med den brittiske militärhistorikern Antony Beevor som är i Sverige i samband med 70-årsdagen av Tysklands kapitulation. Foto: Anders Wiklund / TT / kod 10040

STOCKHOLM 20071024 -  Daniel Kehlmann, tysk författare som skrivit bästsäljaren "Världens mått"  Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX / Kod 30072 **OUT  DN (även arkiv), Metro, Dagens Industri och Stockholm City **

På torsdag är det dags för årets stora Bokmässa i Göteborg. På plats finns förstås gott om både svenska och internationella författare. Två av det största internationella namnen är den populära brittiska militärhistorikern Antony Beevor och den tysk-österikiske författaren Daniel Kehlmann. Till lycka för alla skåningar som inte tar sig till Göteborg finns det också chans att lyssna på dessa författare i Malmö.
Redan i morgon onsdag gästar Antony Beevor nämligen Internationella författarscenen i Malmö och på tisdag nästa vecka, 29/9, är det Kehlmanns tur.
De som vill veta mer om författarna kan dessutom läsa min intervju med Beevor på torsdagens kultursida och med Kehlman på nästa tisdags kultursida. Eller varför inte läsa någon av deras böcker.
Gunilla Wedding

På svenska av Antony Beevor finns bland annat:
Stalingrad (2000), Berlin (2002), D-dagen (2009), Andra världskriget (s0012) och Ardennerna 1944 (2015).
Av Daniel Kehlmann finns följande böcker på svenska:
Jag och Kaminski (2004), Världens mått (2007), Berömmelse (2010), F (2015)

Foto 1: Antony Beevor. Foto: TT
foto 2: Daniel Kehlmann. Foto:TT

 

 

Webbadmin
Välkommen till årets bokmässblogg!
På plats på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg finns Gunilla Wedding (kulturchef Skånska Dagbladet) och Pernilla Ekdahl (kultur- och nöjesredaktör Norra Skåne) för att ta er med in i mässvimlet.

Vi kommer att bjuda på sammanfattningar av spännande programpunkter och seminarier, författarmöten, litterära händelser, skvaller och mycket, mycket annat.