Om bokmässan och viktiga röster

I går tog jag tåget hem till Skåne och lämnade årets bokmässa bakom mig. För många andra pågår den för fullt även i dag och det ska bli väldigt intressant att fram åt eftermiddagen få reda på årets besökssiffror och även vilket tema nästa års mässa kommer att få.

Årets tema, yttrandefrihet, var i fokus på många olika sätt under mässan. Det breda och mycket intressanta programmet i  Yttrandefrihetsmontern väckte många tankar. Här talades om allt från Lars Vilks och yttrandefrihet, journalisters säkerhet och medias demokratiska roll och Sofi Oksanen om yttrandefrihet, feminism och litteratur till kärlek och hat i religioner, Meg Rosoff om barn och ungas rätt till läsning och fristadsregioner och fristadsförfattare.
Samtidigt tog högerextrema Nya Tider plats i en monter inte långt där i från  och på fredagen påmindes vi på många sätt om att den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea i 15 år. Många sidor av yttrandefriheten där frågor som var gränsen egentligen går och hur lätt det är med starka ord och svårare att påverka verkligheten ens för en svensk journalist bränner onekligen till här.
Kreativa protester mot Nya Tiders medverkan blev å andra sidan också en påminnelse om vad vi kan använda våra röster till. Läs mer i Evelina Stenbeck krönika:

Många röster mot Nya Tider

Malmös fristadsförfattare Jude Dibia som jag intervjuade inför hans boksläpp på mässan påminde också om vikten av att använda den röst man har:

”Om man har en röst måste man använda den”

Och vad bokmässans vimmel och kaos också visar är hur otroligt många röster det finns som vill göra sig hörda med allt från underhållning för stunden till viktiga och angelägna inlägg i samtidsdebatten.
Och så är det röster som lyckas nå fram på ett speciellt sätt i den enorma mängden. För min del är en sådan röst Gina Ionescus i skånska journalisten Erika Oldbergs bok Jag är Gina. Gina Ionescu är rom och tigger på gatorna i Malmö. I förordet till boken om hennes liv säger hon själv till Erika: ”Erika du vet inte allt som jag varit med om. Jag skulle kunna skriva en hel bok om det. Så människor får veta hur livet kan vara för någon som mig.”
Nu finns den boken och den rösten för alla att lyssna på.

 

Programpunkt med stora bokstäver

STOCKHOLM 20160730 Patti Smith spelar på Stockholm Music and Art på Skeppsholmen i Stockholm. Foto: Erik Nylander / TT / Kod 11540
Patti Smith spelar på Stockholm Music and Art på Skeppsholmen i Stockholm.    Foto: Erik Nylander / TT

 

I morgon bär det av tidigt, tidigt mot Bokmässan och en av torsdagens programpunkter har jag skrivit in med extra stor bokstäver i mitt program.
14.00-14.45 ska rockikonen och författaren Patti Smith och ärkebiskop emeritus KG Hammar prata under rubriken ”Livet, konsten och kärleken enligt Patti Smith”. Exakt vad det innebär lovar jag att blogga mer om i morgon – om jag nu får plats i seminariesalen förstås …
Andra spännande personer som medverkar i årets program är till exempel ALMA-vinnaren Meg Rosoff, nobelpristagaren Herta Müller, Norges deckardrottning Anne Holt och finska författaren Sofi Oksanen. För att bara nämna några …

Kehlmann inför Malmöbesöket

Daniel Kehlmann, tysk författare på besök på Bokmässan i Göteborg.
Daniel Kehlmann, tysk författare på besök på Bokmässan i Göteborg. Foto: Gunilla Wedding

På tisdag, 29/9, kommer den tyska författaren Daniel Kehlmann, aktuel med romanen F, till Internationella författarscenen i Malmö. Kehlmann, som varit heltidsförfattare sedan han debuterade som 22-åring, är här på bokmässan i Göteborg också. Jag fick en liten pratstund med honom om humor, tysk litteratur, drömprojekt och familjeromaner och fick också reda på att största skillnaden som han upptäckt mellan att vara på svenska litteraturevenemang och tyska är att han får mycket mer frågor om humor i Sverige än i Tyskland. Och humor är viktigt för Kehlmann:
– För mig saknas det något om man försöker återskapa en verklighet utan humor.
Daniel Kehlmann fick för övrigt P O Enquist-priset 2008 – på mässan i år delas det ut till Karolina Ramqvist.
Gunilla Wedding

Nedräkning onsdag 23.00

Nu är det sen kväll, nästan natt och jag har precis skrivit färdigt och skickat i väg min intervju med Antony Beevor. Han såg mycket fram emot sitt seminarium med Peter Englund på Bokmässan och efter dagens intervju är jag också väldigt sugen på att få in det i mitt mässprogram (torsdag 24 sep kl. 13:00 – 13:45 i K2 ska de prata om två världskrig och två olika perspektiv).
Men först är det snabbpackning som gäller och en väckarklocka på kvart över fem. Om jag lyckas hålla mig vaken på tåget är det läsning av Daniel Kehlmanns mycket fascinerande roman F som gäller inför fredagens intervju. 24 noje beevor4#2

Mässan och Malmö

STOCKHOLM 2015-05-06  Intervju med den brittiske militärhistorikern Antony Beevor som är i Sverige i samband med 70-årsdagen av Tysklands kapitulation. Foto: Anders Wiklund / TT / kod 10040

STOCKHOLM 20071024 -  Daniel Kehlmann, tysk författare som skrivit bästsäljaren "Världens mått"  Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX / Kod 30072 **OUT  DN (även arkiv), Metro, Dagens Industri och Stockholm City **

På torsdag är det dags för årets stora Bokmässa i Göteborg. På plats finns förstås gott om både svenska och internationella författare. Två av det största internationella namnen är den populära brittiska militärhistorikern Antony Beevor och den tysk-österikiske författaren Daniel Kehlmann. Till lycka för alla skåningar som inte tar sig till Göteborg finns det också chans att lyssna på dessa författare i Malmö.
Redan i morgon onsdag gästar Antony Beevor nämligen Internationella författarscenen i Malmö och på tisdag nästa vecka, 29/9, är det Kehlmanns tur.
De som vill veta mer om författarna kan dessutom läsa min intervju med Beevor på torsdagens kultursida och med Kehlman på nästa tisdags kultursida. Eller varför inte läsa någon av deras böcker.
Gunilla Wedding

På svenska av Antony Beevor finns bland annat:
Stalingrad (2000), Berlin (2002), D-dagen (2009), Andra världskriget (s0012) och Ardennerna 1944 (2015).
Av Daniel Kehlmann finns följande böcker på svenska:
Jag och Kaminski (2004), Världens mått (2007), Berömmelse (2010), F (2015)

Foto 1: Antony Beevor. Foto: TT
foto 2: Daniel Kehlmann. Foto:TT

 

 

Webbadmin
Välkommen till årets bokmässblogg!
På plats på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg finns Gunilla Wedding (kulturchef Skånska Dagbladet) och Pernilla Ekdahl (kultur- och nöjesredaktör Norra Skåne) för att ta er med in i mässvimlet.

Vi kommer att bjuda på sammanfattningar av spännande programpunkter och seminarier, författarmöten, litterära händelser, skvaller och mycket, mycket annat.