Programpunkt med stora bokstäver

STOCKHOLM 20160730 Patti Smith spelar på Stockholm Music and Art på Skeppsholmen i Stockholm. Foto: Erik Nylander / TT / Kod 11540
Patti Smith spelar på Stockholm Music and Art på Skeppsholmen i Stockholm.    Foto: Erik Nylander / TT

 

I morgon bär det av tidigt, tidigt mot Bokmässan och en av torsdagens programpunkter har jag skrivit in med extra stor bokstäver i mitt program.
14.00-14.45 ska rockikonen och författaren Patti Smith och ärkebiskop emeritus KG Hammar prata under rubriken ”Livet, konsten och kärleken enligt Patti Smith”. Exakt vad det innebär lovar jag att blogga mer om i morgon – om jag nu får plats i seminariesalen förstås …
Andra spännande personer som medverkar i årets program är till exempel ALMA-vinnaren Meg Rosoff, nobelpristagaren Herta Müller, Norges deckardrottning Anne Holt och finska författaren Sofi Oksanen. För att bara nämna några …

Stereotypt byte

OlikbyteJag bloggade inför mässan om förlaget Olika som erbjöd sina böcker i utbyte mot böcker med könsstereotyper som gör dem oläsliga. Var naturligtvis tvungen att kika förbi i förlagets monter och se vad de hade fått in. Lite förvånad var jag över att de inte alls nått upp till de hundra böcker som de aviserat att de hade att erbjuda i utbyte, men bland de böcker som kommit in fanns en hel del intressant. Är Mulle Meck det värsta som finns i stereotypväg, funderade jag? Vad tycker du?

Christine Nöstlinger som skrivit en enorm mängd ungdomsböcker hörde till en av mina favoritförfattare när jag växte upp (bland annat miljökampsboken Måla fan på väggen som jag läste om och om igen). Men även jag har när jag läst till exempel böckerna om Frans för mina barn reagerat på hennes trista stereotyper. Att i princip alla barn i hennes böcker har hemmafruar till mödrar kanske kan avskrivas som tidsbundet (och tyskt?) men vid rena generaliseringar om pojkar och flickor går min gräns.

Jag ser fram emot att följa vad Olika förlag gör med böckerna de fått in. En sammanställning är utlovad, och förhoppningsvis en givande analys.

Själv köpte jag en efterlängtad uppföljare i deras monter. Jag recenserade tidigare böcker här.

Nu är jag på väg hem från mässan, och avslutar därför mitt bloggande. Det har varit intensivt och roligt – som vanligt!

Eva Emmelin

Böcker om barn på flykt

Ämnet är rykande hett, seminariet har namnet ”Med en lapp om halsen – om barn på flykt”. Deltar gör Stina Wirsén och Ulf Stark som skrivit Systern från havet och Annika Thor som skrivit Flickan från långt borta. Dessutom psykologen Marian Cabrejas som i sitt arbete möter barn på flykt och moderatorn – vars namn jag tyvärr lyckas missa – som själv jobbar i Svenska Kyrkan i Bergsjön i Göteborg, ett område där många människor fått bostad efter att ha flytt från krig. 

Båda böckerna handlar egentligen lika mycket – kanske mer – om att ta emot ett barn som att vara barn på flykt. Hur hanterar vi som vuxit upp i trygghet mötet med den som flytt. Vad väcker barnen hos oss, vilka känslor och tankar? 

Marian Cabrejas kan ge en bild av barnen själva, hur de mår och hur det går. 

”När man gör berättelser som vänder sig till barn kan man ta upp stora, tuffa ämnen, men jag tycker man har ett ansvar för att ge ett rimligt slut, ett lyckligt slut. Annars lämnar man barnet i sticket med för tunga känslor. Man får inte ge barnet en skuld” säger Stina Wirsén. 

Eva Emmelin

Små böcker – stor skillnad

Hur blir barn läsare? Samtalet mellan Mathias Rosenlund, författare, Anna Libietis, verksamhetsledare för Svenska med baby, Astrid Frylmark, logoped, och Gertrud Widerberg, projektledare för Bokstart, kretsar kring att vara förebild och att introducera böcker både för barn och föräldrar.
Fokus hamnar snabbt på språkutveckling i stort, inte minst för den som kommer som vuxen till Sverige och behöver lära sig språket tillsammans med sina barn. ”När sex månader gamla barn kan kommunicera blir det uppenbart att vi vuxna också måste kunna göra det”, säger Anna Libietis och berättar om familjer där pekböckernas ord blir gemensamma och ”imse vimse spindel” blir det första svenska orden.
Kanske är det när man just blivit förälder som människor är beredda att förändras, funderar moderator Nina Frid och får sin tes bekräftad:
”Plötsligt kan man gå på museum och bibliotek, man kan sjunga även om man gör det falskt, för att man gör det med barnen” säger Gertrud Widerberg som arbetar med att genom hembesök skapa möten mellan böcker och människor i utsatta delar av Göteborg.
Kanske är projektet med hembesökande bibliotekarier lösningen på problemet med minskade lån på biblioteken runtom i landet. ”Blir projektet nationellt kommer det totalt att förändra framtiden för folkbiblioteken” säger Gertrud Widerberg.
Det är viktigt att böcker blir ett sätt att umgås, att prata, istället för ett dåligt samvete för stressade föräldrar. ”För språkutvecklingen kan det vara lika viktigt att stå bredvid på en stol och prata med en förälder medan man diskar som att läsa böcker”, säger logopeden Astrid Frylmark.

Läs mer om seminariet här.

Eva Emmelin

Webbadmin
Välkommen till årets bokmässblogg!
På plats på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg finns Gunilla Wedding (kulturchef Skånska Dagbladet) och Pernilla Ekdahl (kultur- och nöjesredaktör Norra Skåne) för att ta er med in i mässvimlet.

Vi kommer att bjuda på sammanfattningar av spännande programpunkter och seminarier, författarmöten, litterära händelser, skvaller och mycket, mycket annat.