Om bokmässan och viktiga röster

I går tog jag tåget hem till Skåne och lämnade årets bokmässa bakom mig. För många andra pågår den för fullt även i dag och det ska bli väldigt intressant att fram åt eftermiddagen få reda på årets besökssiffror och även vilket tema nästa års mässa kommer att få.

Årets tema, yttrandefrihet, var i fokus på många olika sätt under mässan. Det breda och mycket intressanta programmet i  Yttrandefrihetsmontern väckte många tankar. Här talades om allt från Lars Vilks och yttrandefrihet, journalisters säkerhet och medias demokratiska roll och Sofi Oksanen om yttrandefrihet, feminism och litteratur till kärlek och hat i religioner, Meg Rosoff om barn och ungas rätt till läsning och fristadsregioner och fristadsförfattare.
Samtidigt tog högerextrema Nya Tider plats i en monter inte långt där i från  och på fredagen påmindes vi på många sätt om att den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea i 15 år. Många sidor av yttrandefriheten där frågor som var gränsen egentligen går och hur lätt det är med starka ord och svårare att påverka verkligheten ens för en svensk journalist bränner onekligen till här.
Kreativa protester mot Nya Tiders medverkan blev å andra sidan också en påminnelse om vad vi kan använda våra röster till. Läs mer i Evelina Stenbeck krönika:

Många röster mot Nya Tider

Malmös fristadsförfattare Jude Dibia som jag intervjuade inför hans boksläpp på mässan påminde också om vikten av att använda den röst man har:

”Om man har en röst måste man använda den”

Och vad bokmässans vimmel och kaos också visar är hur otroligt många röster det finns som vill göra sig hörda med allt från underhållning för stunden till viktiga och angelägna inlägg i samtidsdebatten.
Och så är det röster som lyckas nå fram på ett speciellt sätt i den enorma mängden. För min del är en sådan röst Gina Ionescus i skånska journalisten Erika Oldbergs bok Jag är Gina. Gina Ionescu är rom och tigger på gatorna i Malmö. I förordet till boken om hennes liv säger hon själv till Erika: ”Erika du vet inte allt som jag varit med om. Jag skulle kunna skriva en hel bok om det. Så människor får veta hur livet kan vara för någon som mig.”
Nu finns den boken och den rösten för alla att lyssna på.

 

Webbadmin
Välkommen till årets bokmässblogg!
På plats på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg finns Gunilla Wedding (kulturchef Skånska Dagbladet) och Pernilla Ekdahl (kultur- och nöjesredaktör Norra Skåne) för att ta er med in i mässvimlet.

Vi kommer att bjuda på sammanfattningar av spännande programpunkter och seminarier, författarmöten, litterära händelser, skvaller och mycket, mycket annat.