Crimescenen är öppen

I dag är det äntligen dags för Crime Scen att öppna. Och jag får sitta lugn och ro och lyssna på Anne Holt som konstaterar att även om Norge var tidiga med kvinnliga deckarförfattare och kvinnliga huvudpersoner så saknar hon nya, unga kvinnliga deckarförfattare i Norge i dag.

Sedan kommer samtalet naturligtvis in på nya Offline och varför Anne Holt skriver om det och hon återkommer till det där med att om vi blir rädda så ger vi överordnade myndigheter för mycket makt. Hon berättar också att efter den fruktansvärda massakern på Utöya kunde man ändå känna något positivt i samhället, en period efter med roståg och mycket kärlek men sedan har det ändå blivit ett räddare, stängdare och mer fördomsfullt samhälle. Därför ville hon skriva om en attack på en islamsk förening i sin nya bok och hur annorlunda samhället skulle reagera på det i dag.

Med glimten i ögat kommer Anne Holt också in på att det är två spår i hennes bok – attacken i nutid och så ett Cold case, en försvunnen kvinna, som Hanne Wilhelmsen utreder.

– Och det vet ni väl alla som läst mycket deckare att om det är två fall som till synes inte verkar ha något gemensamt så går de ändå ihop i slutet, säger hon med ett skratt. Och tillägger.

– Det slår mig nu, tänk om jag skulle skriva en deckare där det inte är så!

Och så kommer det i slutet:

– Nu har jag skrivit tio böcker om Hanne, nu blir det inte fler.

Webbadmin
Välkommen till årets bokmässblogg!
På plats på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg finns Gunilla Wedding (kulturchef Skånska Dagbladet) och Pernilla Ekdahl (kultur- och nöjesredaktör Norra Skåne) för att ta er med in i mässvimlet.

Vi kommer att bjuda på sammanfattningar av spännande programpunkter och seminarier, författarmöten, litterära händelser, skvaller och mycket, mycket annat.