Från och med imorgon är jag på plats på Bokmässan i Göteborg, och utlovar rapportering om barnböcker därifrån. Följ mig och kollegorna här!
Från och med imorgon är jag på plats på Bokmässan i Göteborg, och utlovar rapportering om barnböcker därifrån. Följ mig och kollegorna här!
Idag är det inte bara Nobeldagen utan också Internationella dagen för mänskliga rättigheter. Att kunna och få läsa kvalar definitivt in under artiklarna 26 och 27 men det betyder ju tyvärr inte att det är givet att alla har den möjligheten. Idag tycker jag vi ska fundera över alla de pengar vi lägger på prylar, och så kika in här och se om vi hittar något som glädjer inte bara oss utan även andra! Flera organisationer riktar in sig just på utbildning och hos Unicef kan du köpa sagoböcker som används i traumabearbetning för barn som varit med om hemska saker.
Har du barn att köpa julklappar till är risken ganska stor att någon av dem är dinotokig. Det verkar ju mer eller mindre vara en obligatorisk fas och tack och lov finns det mer än rena faktaböcker att tillgå för föräldrar som vill uppmuntra men inte tvunget sitta och torrabbla namn och tidsperioder i oändlighet. Lisa Bjärbos böcker är fina, och minst sagt inspirerande vilket jag nämnt.
För riktigt små dino-freaks finns Sarah Sheppards Hej Dino!
Varför pratar vi inte om vem som är Kåge? Kanske för att det inte är hemligt. Oavsett vilket skriver Anna Höglund alltid böcker som både vuxna och barn kan ha glädje av. Det är den bästa sorten tycker jag. Inte den enklaste sorten alltid, men den bästa.
Det kommer ganska ofta frågor från föräldrar som vill uppfylla sina barns önskan om prinsessböcker utan att för den sakens skull pracka på dem en unken patriarkal kvinnosyn.
Jag brukar ju tipsa om Per Gustavssons prinsessa så klart, och Eva Eriksson och Christina Björks prinsessor och drakar. Men nu måste jag också tipsa om den här sajten: A Mighty Girl. Den är spännande i sig, men i dag såg jag att de samlat just starka oberoende prinsessor på ett särskilt ställe: Kolla in här vetja!
Mycket är på engelska så klart, men en del finns översatt. Och hittar man något som verkar extra spännande är det ju inget som hindrar att man tipsar något svenskt barnboksförlag om det. Nog känns det ändå som att efterfrågan på den här typen av böcker ökar?
Får det lov att vara lite kanelkakor? De kan rekommenderas!
I mitten av december ska jag skriva en barnspalt om julböcker. Jag gör det varje år, och därför är jag lite nyfiken på era tips: Läser ni julböcker för barnen? Vilka? Och vilka minns ni från barndomen?
Jaha, den verkar ju trevlig.. men vänta nu?
Alltid lika lustigt att hitta sina recensioner i förlagens utskick. =)
Som ni kanske anar har det kommit en ny bok om Svea.
P.S Jag var förresten tvungen att läsa på om ordet ”blurb” som ju är vad man kallar sådana små säljande meningar (som ibland är kapade på mitten för att passa säljarna). Vissa ord använder man liksom bara utan att fundera över, men det här är ju egentligen mer än lovligt konstigt.
Fick precis tips om en mycket bra lista för den som vill läsa böcker om och för barn. Kolla här!