Tove 100 år: Om katastrofer och filifjonkor

”Det var för vackert väder, det var onaturligt. Nånting måste hända.” Filifjonkans ord ligger lite för nära till hands denna sommar av värmekaos och extremhetta. I kombination med femåringens dinosauriefascination kommer jag på mig själv med det ena ödesmättade scenariot efter det andra. I min favoritnovell i Det osynliga barnet skapar Filifjonkan sin egen katastrof. Hennes värsta rädslor slår in och – faktiskt – befriar henne. Jag säger inte att jag hoppas att klimatångesten ska explodera i våra ansikten, men kanske kunde vi lära oss av Filifjonkan att det finns miljoner viktigare saker än prylar och pynt. Att jakten på perfektion skapar skumma vrår och onämnbara misslyckanden. Att rädslan sätter sig i magen och äter upp oss inifrån. Och att en katastrof inte alltid är en katastrof, utan det är den förlamande skräcken som får oss att stoppa huvudet i sanden och vägra se att vi måste våga förändra något. Nu.

 

TovemedmuminDetta inlägg är en del av Bokbabbels Tove Jansson-bloggmarathon med vilket vi firar dagen Tove Jansson skulle ha fyllt 100 år. De övriga som deltar är: MonsterSteffa, Sagas bibliotek, Pantalaimone, Sockerslott, Feministbiblioteket, Oksan hyllyltä, Lilla bokhyllan, Fantastiska berättelser, Och dagarna går, En kattslavs dagbok, Breakfast Book Club, Ytterligare några ord, Havsdjupens sal, Caffeine, Bokhora, Söstra mi, Kirsin kirjanurkka, Västmanländskans bokblogg, Boktok73, Bokhyllan i pepparkakshuset, Boktjuven, Hyllytontun höpinöitä, Boktoka, Les! Lue!, Prickiga Paula, Lyran noblesser, Yökyöpeli hapankorppu lukee, Madness, Fiktiviteter och Bokbabbel

Texten har också publicerats i dagens Skånska Dagbladet, tillsammans med många andra kulturmedarbetares tankar och minnen om Tove Jansson.

Illustration: © Moomin CharactersTM

Gammalt för mig är nytt för dig!

Nytt, nytt och åter nytt. Vi försöker tänka gammalt istället när det gäller det mesta hemma och då är det inte fel att ibland kunna byta till sig något nygammalt. Mina barn är väldigt glada för det de bytt till sig under Malmöfestivalen, så jag tänkte tipsa även här om att Retoy finns på Malmöfestivalen hela veckan. Jag gissar att det går bra att byta böcker, men har faktiskt inte kollat upp det.

Sofis upptäcktsfärd

Av Stefan Casta & Bo Mossberg

Om det hänger med ett storasyskon på exkursionen som vi beslutade om igår så kan den här boken också få hänga med i väskan. Det är den femte om myran Sofi, men mitt första möte med henne. Det här är mer av en klassisk naturbok, med fantastiska illustrationer och små enkla texter om naturens förändring över året och de djur och växter vi hittar i skogen.

Myran Sofi är en kryssare, som sätter en liten markör när hon ser något för första gången. Längst bak i boken får läsaren själv notera sina fynd av daggmaskar, blåklockor och nässelfjärilar. Ett roligt sätt att göra barn uppmärksamma på vad som finns omkring oss och göra skogspromenaden mer spännande.

Boken är ett recensionsexemplar från förlaget. Provläs den här.

Nu är det skräck

Den här artikeln gör mig livrädd. Det är ju inga nyheter egentligen men varje påminnelse ger lite mer ångest. Försöker att mota bort ångesten och istället ta chansen och göra aktiva val när jag handlar (det första bör för övrigt vara: behöver jag verkligen handla detta).

Den här boken tänker jag låna på biblioteket:

Nu när det är på väg att bli sommar (säger jag det tillräckligt högt kanske det blir sant) finns här lite nyttiga råd och tankar kring solskydd.

Eva Emmelin
Eva Emmelin skriver regelbundet om barnlitteratur på tidningens kultursida. Hon jobbar som pressekreterare på IM.

Den som snabbt vill få tips på bra böcker kan hitta alla inlägg i kategorin "Lilla bokhyllan rekommenderar" här.

Här hittar du listan över barnböcker med etnisk mångfald.

Ålder: 37 år
Bor: Malmö
Familj: Make samt två barn, födda 2009 och 2011.