Sjukt bra

Det var ju det här med Vabruari. Här kommer några tips på böcker att plocka fram i sjukstugan – om du inte är så trött på temat att du bara vill fly vill säga! Fyll gärna på i kommentarsfältet.

Vem är sjuk? av Stina Wirsén

En fin bok om blindtarmsinflammation. Kanske kan ge lite perspektiv när problemet ”bara” är rinnande näsor. Eller avleda uppmärksamheten från den ständiga tanken på huruvida illamåendet beror på verklig sjuka eller den inbillningssjuka som kommer som ett brev på posten när någon i familjen har kräkts.

Stina Wirsén fångar dramatiken och kanske kan lugna den som är rädd för sjukhusbesök.

Emmas lillebror är sjuk av Gunilla Wolde

Visst är det influensor och calici som är på tapeten just nu, men med små barn i huset tittar man alltid extra efter prickar. Gunilla Wolde är som vanligt pricksäker i sina böcker om och för små barn.

 

Ingrid och Bassiluskan av Katerina Janouch

En lekfull bok om Ingrid (nummer tre i ordningen om jag inte har fel) som har just det småbarnsperspektiv som en bilderbok ska ha. Jag är inte superförtjust i Janouch meningsbyggnad, men barnen gillar de här böckerna.

 

När Lilla Anna var förkyld av Inger & Lasse Sandberg

Den här har jag faktiskt inte läst, men makarna Sandbergs böcker brukar ju vara lite sådär lagom absurda och oftast väldigt uppskattade bland barn.

Nu har vi förutom blindtarmen nämnt de där snuvorna och kräkisarna som ställer till det i februari, och inte de där skräckinjagande, ångestskapande sjukdomarna man helst inte vill nämna vid namn. Om dem finns det – tack och lov – också många fina barnböcker och här kan ni läsa om en.

 

 

Bokbloggstips

Jag tänkte dela ut lite bloggtips i novembermörkret. För ni som läser den här bloggen är ju säkert intresserade av andra bokbloggar också.

Första tipset är att hålla koll på Bokbloggar.nu, som samlar länkar till över 500 bloggar som bara handlar om böcker. Rätt coolt.

Är det specifikt barnböcker man är intresserad av är den här bloggen ett måste: Barnboksprat. Där samsas flera recensenter vilket ger en bra blandning av böcker och åsikter. Bokunge är också en fin blogg, som koncentrerar sig på nyheter i barnboksflödet.

Sedan finns det ju barnboksförfattare som bloggar. Till exempel Lena Arro. Och illustratörer inte minst: Kolla in en av mina favoritillustratörer Bettina Johansson!

Det här är så klart bara en bråkdel av alla bloggar på barnbokstema som finns där ute. Ovan nämnda Barnboksprat har en bra länklista, och att Googla tar dig också ganska långt.

Har du själv en blogg på barnbokstema? Eller vill tipsa om en jag inte nämnt? Lämna länken i kommentarsfältet vet jag!

De första böckerna: boktips!

Som en fortsättning på gårdagens inlägg kommer här en lista med bra böcker att läsa för de riktigt små barnen. Många av dem passar även efter att barnen fyllt ett och ett bra tag efter det. Kom gärna med kommentarer och fler tips i kommentarsfältet!

För den tuggande bäbisen som vill läsa själv finns flera tygböcker om Molly som är både färgglada och spännande för en liten läsare. Liknande böcker finns i plast och funkar som badläsning. Det är kanske inte så mycket litteratur över de här böckerna, men de ger ändå en känsla för läsning som jag tror är bra.

Nästa steg är pekböcker i kartong, och där tycker jag att jag ser en utveckling mot mer ”riktiga böcker”. Tidigare var det enkla pekböcker med en bild av en sak och inget mer på en sida som gavs ut i kartong, nu finns det en hel del med mer finess. Lotta Olssons och Charlotte Ramels har jag rätt nyligen skrivit om.

Men innan det krävs så pass mycket finess kan nog alla barn uppskatta den här, som är gjord just med tanke på spädbarns sätt att se kontraster. På djurtemat, och med fina rim, finns också Fia Eliassons böcker. Bland annat Min första bok om vilda djur.

Fotoböcker brukar också små barn gilla – särskilt sådana där de kan känna igen sig. Vi har läst böckerna om Liten av Nina Frid, och testat ansiktsuttryck och pratat om ägodelar. Så småningom, och inte minst för den som ska få ett syskon, finns de fina fotoböckerna om Arne. Astrids favorit som mycket liten var för övrigt också en fotobok: Lilla bildordboken om djur. Där finns det massor att upptäcka, och tugga på!

 Ann Forslinds böcker om Bäbis tycker jag är oslagbara. Hon beskriver stora känslor så enkelt att minsta bäbis – ja framför allt dessa – kan känna igen sig. Bäbis arg, Bäbis dansar, Bäbis jobbar, Bäbis, lessen, Bäbis rädd.. ja listan är lång.

Men ska man välja bara en bok till ett litet barn så tror jag föräldrajuryn är enig om att det blir Anna-Clara Tidholms Knacka på. Här behövs ingen skärm och ingen app, interaktiviteten kommer av sig själv och det är bara att hänga med – och vara beredd på att läsa igen. Och igen. Och igen.

Och igen.

Jag köpte rätt snabbt hem övriga böcker i serien, bland annat Ut och gå, för att åtminstone få lite variation, men ingen av dem slog Knacka på.

Tidholms nyare serie för små barn är inte heller dum förresten. Okej! och Grattis! har varit favoriter här hemma både hos treåring och ettåring. Nyligen kom även Kolla!

Böckerna om Dojo håller också länge. Det är enkla historier i glada färger, men lagom mycket upprepningar och överraskningar för ett litet barn.

När barnet är fingerfärdigt nog att manövrera flikböcker är det ju ett spännande kapitel. Det finns en uppsjö, en som Ebbot älskade var Muminboken Var är Lilla My? Jag har ju uppmanat till bojkott av de nyare muminböckerna, men den här är helt ok – även om den nog är mer att klassa som leksak än bok. Lika roliga är Eva Sussos och Benjamin Chauds böcker om Babo, Binta och Lalo. De manar till pekande och ljudande utan flikar eller knappar (jag går inte in på alla ljudsatta böcker som finns – de kan vara jätteroliga men får vara upp till varje förälders toleransnivå) och har en rytmik och en känsla för små barns språk som brukar uppskattas av de riktigt små. Ljudhärmning på hög nivå kan högläsaren också syssla med till boken Vad säger fågeln av Joar Tiberg. Den tyckte sonen mycket om när han var dryga året.

Ett barn som orkar/vill/har tålamod att lyssna längre stunder uppskattar ofta rim. Då är Barbro Lindgrens Den vilda bebin en rekommendation, med rim som ligger fint i munnen och lagom nostalgi för högläsaren. Barbro Lindgren har ju skrivit en himla massa fina böcker, och det har faktiskt nyligen kommit en samlingsbok med några av hennes bästa. Kolla in den här – finns det större syskon i familjen blir kanske Lorangaserien en hit!

På tal om Barbro Lindgren har jag ju inte ens nämnt klassiker som Max, Emma, Totte och Alfons, men dem räknar jag liksom med att ni har koll på ändå. Här kommer dessutom en lista över böcker som kompisar och bekanta tipsat om på Facebook när jag lade ut en efterlysning där igår. Jag har själv inte läst alla, men tipsar gärna så att ni själva kan kika och göra er en egen uppfattning.

Vem-böckerna
Böckerna om Kråke

Böckerna om Wille (från Goboken, som jag skrivit mina tankar om här)
Böckerna om Hunden Rund
Böckerna om Viggo

Någon tipsade också om Barnens Bokklubb, som ju har åldersanpassade månadspaket med böcker. Själv vill jag också slå ett slag för förlaget Olikas böcker för små barn.

Och så precis så här på sluttampen inser jag att jag sviker dottern helt om jag utelämnar hennes favoritgenre: sångböckerna. I början tyckte jag det kändes rätt knäppt att sjunga välkända barnvisor i slowmotion för att hinna bläddra, men hon bara älskar samtliga böcker i serien om Ellen och Olle som sjunger. Pippisången med bilder från Pippiböckerna är också en bok hon ofta uppfordrande kommer traskande med.

Listan är värd bättre

Vet ni. Jag tror det kallas pudel, det jag ska göra nu:

Jag tar bort Stina Wirsén från min lista. Jag tycker nämligen att listan är värd bättre än det öde den nu fått. Jag tycker att det är skitviktigt att barn med alla hudfärger får känna igen sig i barnböcker och jag vill skapa en lista med tips på sådana böcker. Under dagen har jag insett att figuren Lilla hjärtat är så laddad att den tar över hela min lista, och det vill inte jag vara med om.

Jag hör till dem som vet på tok för lite om bildhistoria och jag har tidigare i den här bloggen låtit läsarna följa mina försök att förstå debatten kring Lilla hjärtat, och jag tycker att jag kommit närmare en förståelse och är tacksam för att debatten fört det goda med sig. Jag tror att jag varit tydlig med att det faktum att böckerna fanns på listan inte innebar ett ställningstagande för dem, och jag tycker fortfarande det är problematisk att ”gå i god för” en lista full av tips. Jag har inte möjlighet att kontrollera alla böcker. Men jag har läst böckerna om Lilla hjärtat, vet att de kränkt många, och jag har förstått att det uppfattats som att jag tar ställning för dem, och därför tar jag nu bort dem.

Rättvis lista?

Idag tipsar Rättviseförmedlingen om min lista på Facebook. Trafiken strömmar till och listan växer. Skitkul!

Jag får också kritik för att Stina Wirsén finns med på listan, och det hade jag väntat mig. Men saken är den att listans titel säger just vad den är. En lista över böcker där det finns barn med annan hudfärg än vit. Med tanke på hur många barnböcker det kommer ut varje år och hur många barn som läser dem som inte har vit hud är den skrämmande kort, men man kan hoppas att den bara växer.

Men saken är den att om jag skapat en lista över BRA böcker med barn med annan hudfärg än vit hade det inte blivit någon lista. För vem ska avgöra om de är bra? Det är klart man kan hävda att Stina Wirséns Lilla Hjärta är så omdiskuterad att den hade kunnat utelämnas, men det tycker inte jag känns rätt. Bättre då att diskussionen om den fortsätter att föras och att var och en får avgöra om de vill läsa den eller inte. Kanske finns det fler böcker på listan som kan diskuteras? Det vore väl toppen? Med tanke på hur många urusla barnböcker det finns där barnen är vita vore det konstigt om det inte fanns fler även på denna lista.

Och innan du säger något: Urusla är väl en sak och rasistiska en annan? Absolut. Men stereotyper är stereotyper och de är alltid lika hämmande.

Jag tänkte påbörja en lista…

… och jag vill gärna att du som läser den här fyller på. Jag kommer även själv att fylla på när jag kommer på nya, så se inte heller min del i den som avslutad. Lägg till förslag i kommentarsfältet så fyller jag på listan!

Observera att jag inte gör någon kvalitetsbedömning av de här böckerna, de är tips som var och en sedan måste värdera och inte recensioner av enskilda verk. Listan fylls på uppifrån (nyast först), i takt med att nya tips kommer in.

Bilderböcker med barn med annan hudfärg än vit:

Eva Emmelin
Eva Emmelin skriver regelbundet om barnlitteratur på tidningens kultursida. Hon jobbar som pressekreterare på IM.

Den som snabbt vill få tips på bra böcker kan hitta alla inlägg i kategorin "Lilla bokhyllan rekommenderar" här.

Här hittar du listan över barnböcker med etnisk mångfald.

Ålder: 37 år
Bor: Malmö
Familj: Make samt två barn, födda 2009 och 2011.