Julbokskalender: Lucka 24

Olsson, L - Tro på tomten - 29688191

Tro på tomten av Lotta Olsson och Benjamin Chaud

På självaste julafton kommer ett tips inför nästa december. Våra barn är nämligen lite små för den här, så jag har helt sonika sparat den till julen 2014. Själv har jag tjuvkikat förstås, och det känns som att det kan bli en spännande jul.

Hela idén med att läsa ett kapitel om dagen fram till julafton är ju smått genialisk för en julbok. Dessutom förenklar det ju bokval och kvällsrutiner för en och annan familj. Man får ju nästan gissa att förlaget tänkt göra en jultradition av det, med tanke på att det kom en i samma format 2012, och inte mig emot!

Tro på tomten beskrivs som en ”julrysare” och det är klart det blir när tron på tomten börjar vackla. Hur ska det gå, hur ska det bli? Blir det någon jul? Språket är drömsk med spöklika inslag, och det är det lite abstrakta som gör att vi gav upp efter några kapitel därhemma. Det krävs nog att barnen är lite äldre än 2 & 4 för att det ska gå hem.

Illustrationerna är underbara, och vi känner igen Chaud från bland annat böckerna om Binta, Babo, Lalo och de andra.

Boken ges ut av Rabén & Sjögren.

Detta är lucka 24 i julkalendern 2013. Alla luckor hittar du här!

Julbokskalender: Lucka 23

Morris och osynlighetspåsen av Rosemary Wells

Morris fick en Nalle i julklapp. Men fick han verkligen bara det? När syskonen utforskar sina klappar börjar Morris få tråkigt och det är då han gör den fantastiska upptäckten: Ett paket har glömts under granen och där ligger något som han knappast kommit på att önska sig men gärna vill ha.

Den här boken handlar inte om presenter, utan om syskonskap och om att vara minst. Det finns något väldigt tilltalande i den rättvisa som skipas, och naturligtvis något fascinerande i tanken att kunna bli osynlig.

Vid återläsning sådär 30 år efter den första gången jag mötte den här boken reagerar jag naturligtvis på att Morris syskon får rätt könsstereotypa julklappar: Hockeykit till storebror, smink till ena syrran. Men så kommer kemilådan till andra syrran – och snart har alla syskon lika roligt med alla klappar. Utom Morris då som är för liten.

Boken gavs ut av Rabén & Sjögren. Den som tycker sig känna igen Morris kanske har sett Max och Ruby på Barnkanalen. De är födda ur samma penna.

Detta är lucka 23 i julkalendern 2013. Alla luckor hittar du här!

P.S Jag älskar Morris familjs gran. Den är inte helt olik en som jag sitter och tittar på medan jag skriver detta. =)

Julbokskalendern: Lucka 22

Måns och Mari om vintern av Kaj Beckman

Den här boken är ungefär lika gammal som mig, och jag minns hur vi brukade låna samlingvolymen Måns och Mari från vår till vinter och läsa med andakt. Jag tror det var igenkänningen, men också en fascination över att barnen levde med en förälder (som dessutom om- och tilltalades med förnamn) som lockade. Var Matti deras mamma? Var var pappa? Ja, jag var rätt påverkad av heteronormen och kärnfamiljsidealet på den tiden.

Att läsa Måns och Mari om vintern nu är som att förflyttas bakåt i tiden. De murriga tapeterna, solidaritetstanken och julfirandet med ensamma grannar minner om något som vi ser ganska lite av idag. Beckmans teckningar slår an något i mig, och nu liksom för 30 år sedan kan jag knappast titta mig mätt på barnens egentillverkade julpynt, den fårskinnsbeklädde tomten och nyårsaftonens fyrverkerier.

Boken är en del i en serie om fyra böcker (de fyra årstiderna) och ges ut av En bok för alla. Böckerna sändes i Barnradion förra året. Lyssna här!

Detta är lucka 22 i julkalendern 2013. Alla luckor hittar du här!

Julbokskalender: Lucka 21

Mollys julafton av Lucy Cousins

Julen handlar om vänskap och gåvor, det är tydligt i den här julboken för riktigt små barn. Som vanligt när det handlar om Molly är det färgglatt, enkelt och händelsefattigt – men av någon anledning ändå fängslande för de minsta.

Boken ges ut av Natur & Kultur.

Detta är lucka 21 i julkalendern 2013. Alla luckor hittar du här!

Julbokskalender: Lucka 20

Antologi: Tipp tipp tapp av flera författare

Det här är en rätt klassisk julsamling, men traditionella sångtexter (klicka på bilden för att provläsa lite), och korta sagor. Det är Lilla Anna, Alfons Åberg, Spöket Laban och många andra kändisar. För mig var dock denna bok framför allt första mötet med Ulf Starks Kanin och Kanel. Fortfarande många år senare (boken kom 2006, men jag tror jag köpte den 2009) nynnar jag melodin som Martin Hederos satt till Starks text.

Boken ges ut av Rabén & Sjögren och säljs med tillhörande cd.

Detta är lucka 20 i julkalendern 2013. Alla luckor hittar du här!

Julbokskalender: Lucka 19

julpalandetJul på Landet av Barbara Collyer, John R. Foley, Retta Scott Worceste

Den här har jag redan sänkt en gång, så jag behöver kanske egentligen inte orda så mycket om den. Bilderna är fina på sitt sätt, ja, tanken på en jul på landet tilltalar säkert många, ja. Men den som väljer den här boken får unkna könsroller på köpet. Dessutom saknar den i princip helt story. Men det finns det ju en mängd bra barnböcker som också gör, så det kan jag väl förlåta.

Varför tar jag upp den i kalendern då? Tja, en varning är också ett boktips. På sitt sätt.

Boken ges ut av Bonnier Carlsen och är en del i serien En liten gyllene bok.

Detta är lucka 19 i julkalendern 2013. Alla luckor hittar du här!

Julbokskalender: Lucka 18

Lindgren, A - Tomten är vaken - 29680935Tomten är vaken av Astrid Lindgren och Kitty Crowther

Har under första halvan av december febrilt letat efter den här boken. Jag förstår inte vart den tagit vägen, men gissningen är att den glömdes vid något av förra årets julfiranden. Till slut gick jag faktiskt och köpte ett nytt ex, för jag kan inte tänka mig en jul utan den.

Barnen tog emot den som ett kärt återseende och vi läste den genast två gånger på raken. Det finns i Lindgrens omskrivna Viktor Rydbergs-text en rytm och känsla som även små barn förstår och gillar. Det finns en allmängiltighet och tyngd som fungerar trots att gårdsmiljön och närheten till djuren är långt ifrån det liv många av oss lever idag.

Jag skrev om boken här, förra året. Här kan du läsa lite om bakgrunden till boken.

Boken ges ut av Rabén & Sjögren.

Detta är lucka 18 i julkalendern 2013. Alla luckor hittar du här!

 

Julbokskalender: Lucka 17

pingvinVictor och Josefine tappar en pingvin av Gabrielle Vincent

Läste om en ny film och var tvungen att rota fram en gammal bok – som ju visade sig vara en julbok! Stackars Josefine är på promenad med vännen (fadersfiguren?) Victor och förlorar ett älskat gosedjur. Hur skulle pingvinen kunna ersättas av andra djur? Victor kämpar och sliter och hittar till slut en lösning – till både Josefine och andra musbarns glädje.

Den här boken älskade jag som barn, och inte förrän jag nu läser om filmen (bland annat här) inser jag att den är en del i en serie. Det förklarar en del av de frågor som uppstod när jag efter att ha rotat fram den läste den för barnen. Vilka är Josefine och Victor och vilken relation har de till varandra? Vi gissar, och jag planerar ett biobesök och en räd på barnboksantikvarier.

Att böckerna blivit film är egentligen inte förvånande. Faktum är att Victor och Josefine tappar en pingvin känns som en film. Berättandet är fragmentariskt och bildstyrt, en stor del av handlingen pågår bortom orden. Texten är skriven i utrop och påståenden, saknar berättare utan att berättelsen saknar det. Budskapen om oersättlig vänskap och om att värdesätta det man har och ge bort av sitt överflöd lindar in lite av julhetsen i bomull. Ta det lugnt, som en av mina bloggkollegor skulle säga. Det blir jul ändå.

Detta är lucka 17 i julkalendern 2013. Alla luckor hittar du här!

Julbokskalender: Lucka 16

bild-2Tomten och tomtens bror av Pernilla Stalfelt

Den röda känner ni till så klart, men att vara bror till tomten kan inte vara enkelt. Inte konstigt då att gröna tomten föredrar spindlar framför knäck, och kommer upp ur avloppet och skräms snarare än ner genom skorstenen med klappar. En viss varning får väl utfärdas, det här är ingen bok för lättskrämda barn. Men den som gillar det absurda och makabra skrattar ordentligt och kanske gottar sig lite i avbrottet från julmys och snällhetskrav.

Boken ges ut av Bonnier Carlsen och finns i pixiboksamlingen Jul.

Detta är lucka 16 i julkalendern 2013. Alla luckor hittar du här!

Julbokskalender: Lucka 14

Ville & Vilda Tokig i julen, av Lennart och Ylva-li Gustavsson

De vilda djuren i skogen har aldrig firat jul, men Ville som sedan tidigare lämnat gården och flyttat in hos Vilda, han ska minsann lära dem. Till att börja med blir det lite konstigt, men snart är Vilda och de andra som titeln antyder galna i jul och julklappar.

Jag har läst två-tre böcker om Ville och Vilda, och sett en film. Jag gillar de här kaninerna, vars dynamik skiftar och relation utvecklas. Det är kulturkrockar, fördomar och spirande vänskap på en väldigt basal nivå, utan att det blir fånigt eller tillrättalagt. Historierna är korta och enkla men engagerar och berör.

Boken ge ut av Bonnier Carlsen och säljs i pixiboksamlingen Jul.

Detta är lucka 14 i julkalendern 2013. Alla luckor hittar du här!

Eva Emmelin
Eva Emmelin skriver regelbundet om barnlitteratur på tidningens kultursida. Hon jobbar som pressekreterare på IM.

Den som snabbt vill få tips på bra böcker kan hitta alla inlägg i kategorin "Lilla bokhyllan rekommenderar" här.

Här hittar du listan över barnböcker med etnisk mångfald.

Ålder: 37 år
Bor: Malmö
Familj: Make samt två barn, födda 2009 och 2011.