Kvällsfika?

mjolkkakorJag skrev om Belle & Boo igår, och koncentrerade mig på nostalgin. En text till papperstidningen måste vara en viss längd och ha en viss spänst men i en blogg kan jag ju fläka ut mig lite hur som helst och hit och dit. Därför vill jag också prata lite om vad Belle & Boo äter innan de ska sova.

Att Mandy Sutcliffe vuxit upp i England och sedan utbildat sig i Frankrike kommer knappast som en överraskning för den som läser böckerna. De associationer jag nämnde var ju också just brittiska, och när det kommer till kvällsrutinens ”mjölk och kakor” så kan jag inte låta bli att undra om engelska barn fortfarande äter ett så onyttigt kvällsfika. Någon som vet?

Svea äter

Av Linda Palm & Jessica Lindholm

Vi lärde känna Svea när hon tvättade, och jag var väl försiktigt skeptisk. Så fortsätter jag nog att vara när Svea nu äter, för det känns för mycket som att jag sett det förr. Pluspoäng för att det är Sveas pappa som är på plats för att torka upp och desperat fantisera ihop en maträtt till Sveas gillande. I övrigt kan jag faktiskt komma på roligare böcker om små barn vid matbordet. Den här till exempel.

Boken är ett recensionsexemplar från förlaget.

Saga till middag?

Jag funderar på läsning vid matbordet. Låter ni era barn göra det?

Teve har många strikta regler kring, så även vi. Däremot orkar jag ibland inte stå emot kravet på underhållning i form av en bok. När maten bara föses omkring på tallriken, eller helt ignoreras, kan det kännas som en liten uppoffring att läsa lite medan skedarna går in.

Det är väl inte så farligt, mer än att min egen mat kallnar medan jag försöker smyga åt mig en tugga mellan sidorna, men ibland tänker jag på vanorna som skapas. Själv älskar jag att läsa när jag äter, och sitter ofta i något hörn på nån lunchrestaurang och utnyttjar lunchtimmen till det yttersta. Inte så socialt kanske, men med den minimala lästid jag har får man passa på. Inte minns jag om mina föräldrar läste för mig som riktigt liten, men högarna med seriealbum vid frukostbordet var höga. Medan mamma och pappa läste dagstidningarna var det Asterix och den omtalade Tintin som underhöll mig och brorsan.

Läser du vid matbordet?

Hus är gott, sa Oskar

av Larserik Eriksson

Den kom med posten igår. Jisses vilken nostalgi.

Maken, som inte alls var en sådan bokslukare som jag i barndomen, läste den för första gången – högt för mig och Ebbot. Jag njöt så klart. Maken tyckte om den, även om han nog (som vanligt) tyckte att jag är lite konstig. Ebbot tittade nöjt på bilderna, och njöt nog mest av att mamma och pappa låg på varsin sida om honom och myste!

För er oinvigda kan jag tala om att boken handlar om Oskar som inte vill äta. Han tycker inte om någonting. Men en dag när han följer med mamma till affären upptäcker han vad han gillar: Hus!

Jag vet inte vad bokens författare har för syfte med den, förutom att den är rolig och välskriven, men för min del tycker jag det är bra att diskutera mat med barnen. Och vad man kan och inte kan stoppa i munnen. Börjar redan märka på min sexmånaders bäbis att det kommer att bli ett ständigt diskussionsämne…

Tack rabén&sjögren för att ni ger ut denna pärla på nytt. Hur ni kunde missa att ta med den på Bokmässan är för mig en gåta, men det är ju er förlust… =)

Mosböckerna

Bild från Barnens bokklubb
Bild från Barnens bokklubb

Ebbot har börjat äta. Inte bara suga och snutta. Han gillar inte potatis. Palsternacka är heller inte populärt. Men Gröt! Och Morötter.

Johanna Westmans böcker om barnets allra första smakportioner är härliga. En pekbok för Ebbot (Första mosboken) och recept för mamma (Andra Mosboken). Principen: mosa och blanda med lite fett och mjölk är ju inte så komplicerad, men inspiration är bra, för barnmatsburkarna ståtar i hyllorna och vill gärna få en att tro att barnpure är kärnfysik. Det är det inte.

Eva Emmelin
Eva Emmelin skriver regelbundet om barnlitteratur på tidningens kultursida. Hon jobbar som pressekreterare på IM.

Den som snabbt vill få tips på bra böcker kan hitta alla inlägg i kategorin "Lilla bokhyllan rekommenderar" här.

Här hittar du listan över barnböcker med etnisk mångfald.

Ålder: 37 år
Bor: Malmö
Familj: Make samt två barn, födda 2009 och 2011.