App-tips

Sajten Pappas appar recenserar och tipsar om bra reklamfria appar för barn. De brukar också passa på att berätta när appar är prissänkta, som den här som just nu kostar sju istället för 28 kronor.

Jag skrev om Alfonsappen när den kom, och var lite missnöjd över hur gratisversionen slutade. Det rättades till och sedan dess har Alfons blivit en av de mest använda apparna på vår iPad. Spelet bygger på filmen där Alfons önskar sig en hund, och tar både spelmoment och musik från den. Spelet bygger på att bygga en koja med brädor som Alfons vinner genom småspel och idogt letande. Av appar på barnbokstema är den här definitivt en favorit!

Behöver du hjälp att stänga av?

Jag skrev ju om en het potatis igår, och även om det var tyst här i kommentarsfältet väckte den en del diskussioner när jag länkade den på Facebook. Bland annat fick jag tips om Unicefs ”Playtimer” – en app för att hjälpa föräldrar att vara närvarande. Ingen dum idé, och tyvärr är det nog fler föräldrar än man vill tro som behöver den. Jag själv inräknad ibland. Fast jag brukar lösa det genom att lägga telefonen i ett annat rum. Precis som boken ska man väl se appen som ett debattinlägg, men på samma sätt kan den också öppna för ett samtal mellan förälder och barn om närvaro och vad vi önskar av varandra i form av uppmärksamhet och tid.

Vi pratar ju en hel del om skärmar i förhållande till hur de påverkar barn. Men pratar vi för lite om ”skärmbegränsning” för vuxna?

Utis och paddis löser stengåtan

utispaddisAv Nijole Almlöf, Johanna N Eklund och Negin Armon (illustration)

Den här boken lanserades lokalt härom dagen. Vi har läst den hemma och barnen har varit förtjusta. De gillar äventyrsdelen, med troll och hjälpsamma djur. De gillar flygande spårvagnar (gula i Malmö och blå i Karlskrona, precis som det var en gång) och magiska skateboards. Själv tycker jag idén med lokalt förankrade böcker är kul, och illustrationerna är klassiska för vår dataålder. Riktigt begeistrad kan jag dock inte känna mig. Det är något som saknas för att språket ska flyta och historien kännas varken angelägen eller särskilt lockande.

Mer om böckerna, som också finns som app (den har jag inte provat ännu och har inga åsikter om – jag kan faktiskt känna att alltihopa kan platsa bättre där så det kan vara värt ett försök), kan du hitta här.

App, app, app Alfons!

affischPappas appar tipsar om att Alfonsappen är prissänkt för tillfället och det slår mig att jag nog glömt att skriva om den sedan jag gick igång på den luriga gratisversionen – en reaktion som fick effekt!

Appen har många likheter med filmen som hade premiär förra året och nyligen kom på dvd, så gillar barnen den kommer de säkert att gilla appen. Timbuktus härliga låt, som alla föräldrar nynnar på långt efter filmens eftertexter, finns med så klart, liksom kompisarna Viktor och Milla. Målet med spelet är att samla brädor för att bygga trädkojan så hög som möjligt. Men även 2,5-åringen som struntar i det uppdraget kan ha roligt med minispelen där hon bland annat får laga mat, dammsuga och kasta boll till hunden Zingo. Spelet varar länge, båda mina barn återkommer till det gång på gång. Den enda invändningen jag har är att laddningstiderna mellan spel och allmänna ”scenbyten” är långa.

 

Svar om Alfonsappen

Jag har fått svar från Hyper Games, ett norskt företag som utvecklat Alfonsappen, och delar detta med er:

Hei Eva!

Takk for dine tilbakemeldinger – vi er veldig klar over at det er dumt at ikke begge versjoner av appen er ute, og jobber veldig hardt for å få alt ferdig. Vi har blitt noen uker forsinket, men siden filmen hadde premiere i Sverige og Norge de siste ukene ville vi veldig gjerne ha gratisversjonen ute da.
Fullversjonen av spillet sendes til Apple denne uken, og da venter vi bare på at Apple skal godkjenne den – som kan ta rundt en uke. Den kommer til å koste 45 SEK. Jeg håper din 4-åring ikke er alt for skuffet, og at han vil prøve resten når det kommer!
Are Sundnes
Creative Director

Ful marknadsföring

Jag hade tänkt skriva en rätt lyrisk recension av den nya Alfons Åberg-appen, som naturligtvis bygger på den nya filmen Hokus Pokus Alfons Åberg. Här finns ett tydligt uppdrag: att bygga trädkojan högt högt. Här finns roliga uppdrag på vägen mot mål. Lite långsamt gick det, i växlingen mellan olika moment, men resten var så bra att det gick att förlåta.

Jag visste att det var en gratisversion, men jag visste inte att den så abrupt skulle mynna i ett rungande ”Nu måste du betala för att komma vidare”. Många gratisversioner tillåter ju spelaren att göra en liten del av det fullskaliga betalspelet, men så tydligt ”hit men inte längre” upplever jag inte att det brukar vara.

Nu är det här ett tillräckligt bra spel för att jag ska vara beredd att betala för det, jag vänder mig mest mot sättet att sälja.Och för övrigt GICK DET INTE att köpa spelet, eftersom det inte är färdigt än. Fail. Big fail när man sitter med en fyraåring som kämpat som katten för att få tag på en nyckel och som sedan inte kan använda den till något. Jag vete katten om han kommer att vilja köpa spelet när det väl kommer.

Vabruari

Pappas appar har uppmärksammat att vi är många som är hemma med sjuka barn den här månaden. Därför tipsar sajten om lugna appar att hålla sjuka barn sysselsatta med: Kolla här!

Den som vill sitta med och läsa hittar tips på bokappar här.

Själv tänkte jag utlova en lista på fysiska böcker som handlar om att vara sjuk, så kika in här snart igen!

Apptips: Tröjan Tula blir något nytt

TulaEn gång i tiden låg interaktiva böcker på samma lista som flygande bilar, semesterresor i rymden och sladdlösa telefoner. När mobilerna, som snart blev handdatorer, kom trodde jag nog att fler förläggare skulle ge sig på böcker med alternativ handling men de flesta gav ut helt vanliga böcker – med något litet animerat inslag – i digital form.

Med boken om tröjan Tula tar företaget Gro play steget mot en valbaserad handling. Gro Book – Tröjan Tula blir något nytt handlar om en tröja som gärna vill bli köpt. Men vem köper henne, och vad händer då? Det är upp till läsaren. Det finns 24 olika sätt att läsa den här sagan som i enlighet med utgivarföretagets fokus handlar om återvinning. Tröjan Tula får nitar, blir färgad grön, trollas bort och blir lappar till en trasig fåtölj.

Sagan är i sig spännande, och ämnet som sådant brännande i den konsumtionskarusell som många barn lever i. Boken kan läsas själv eller få högläst av skådespelaren Eva Röse. Illustrationerna är färgsprakande, några få är interaktiva. Tekniskt hade jag småproblem ibland , med fördröjningar och otydligheter just i de klickbara inslagen, men generellt får den här bokappen ett mycket bra betyg. Inte minst för att det är bra som bok, och utnyttjar formens möjligheter. Förhoppningsvis kommer den så småningom även för andra plattor än Apples.

Detta är en del av en text som publicerats i Skånska Dagbladet 2013-02-09. Läs mer om appen hos Pappas appar.

Ett apptips

Att läsa är ju rätt förknippat med att skriva, så jag tänkte tipsa om en app som varit väldigt populär hemma hos oss. En app som jag dessutom känner stärker finmotoriken och borde förenkla skrivprocessen.

Den heter LetterSchool och går ut på att du genom att följa ett givet mönster skriver/ritar en bokstav. I första läget är det lätt, sedan blir det svårare och i sista läget måste i princip skriva bokstaven själv.

Det är inte så enkelt för den som inte kan det, och självklart kräver det också en viss skärmteknik, men 3,5-åringen klarar det bra. Det kan bli en del gnäll om bulliga bokstäver som B och liknande, men å andra sidan har han två sådana bulliga bokstäver i sitt namn, och jag vete katten om han hade kunnat skriva dem så bra om det inte var för denna app.

Pappas Appar, som ju är den enskilt bästa recensenten av barnappar, påpekar hur tråkigt det är att den inte är anpassad för svenska förhållanden. Det är så klart synd, och hade utvecklaren fixat det hade betyget gått i taket och igenom. För ändå får den högsta betyg – även av mig – och den utnämndes av samma sajt till en av 2012 års bästa. Appen kostar 22 kronor och finns tyvärr bara för plattor och telefoner som börjar på ”i”.

Eva Emmelin
Eva Emmelin skriver regelbundet om barnlitteratur på tidningens kultursida. Hon jobbar som pressekreterare på IM.

Den som snabbt vill få tips på bra böcker kan hitta alla inlägg i kategorin "Lilla bokhyllan rekommenderar" här.

Här hittar du listan över barnböcker med etnisk mångfald.

Ålder: 37 år
Bor: Malmö
Familj: Make samt två barn, födda 2009 och 2011.