Nu är det bara du och jag

Nu är det bara du och jag - eller en bok om icke närvarande föräldrarAv Frida Mikkelsén (text) och Emma Ganslandt (illustration)

I informationsmaterialet om den här boken står det att den handlar om ”världens dummaste mobiltelefon”. Den mysiga omslagsbilden står alltså i bjärt kontrast mot vad vi möter när vi öppnar pärmarna. För Sigges mamma kan inte slita sig från sin så kallade smarta telefon, och det gör så klart Sigge väldigt ledsen. När till och med mormor, som brukar se Sigge, skaffar en mobil känner sig Sigge verkligen övergiven. Ni kan ju tänka er hur glad mamma blir när Sigge råkar (ja han råkar faktiskt) tappa mobilen och den måste på reparation i tre veckor. Och någonstans där blir det sådär mysigt som det är på omslaget.

Den här boken måste nästan recenseras ur två aspekter. Som barnbok betraktad är den stabil. Texten flyter bra och bilderna är fina. Bra där, liksom. Värt att nämna är att Emma Ganslandt gjort Sigge utan färg så länge mobiltelefonerna finns med i bilden. Han orkar liksom inte konkurrera med deras bjärta underhållningsvärde. Fyndigt, så klart, och en bra utgångspunkt för ett samtal med barnen om att känna sig sedd och älskad, men greppet är lite väl övertydligt för min smak.

Sigges färglöshet hade kanske varit spännande om inte boken i övrigt var så övertydlig. Och det är väl här del två av recensionen börjar:

Är det har en bok eller ett debattinlägg? Jag skulle rösta på det senare. Och det är väl inget fel i det, men jag undrar lite över detta att jag som förälder ska bli uppläxad under högläsningsstunden. Det finns liksom ingen gräns för hur uppslukad Sigges mamma är av sin telefon, och jag undrar lite om författaren verkligen tror att en förälder med så liten aning om det olämpliga i sitt beteende är mottaglig för den läxa hon får. För verkligheten är ju som oftast rätt mycket mer nyanserad. Tror att de flesta föräldrar ägnar lite för mycket tid med sin mobil, men jag tror att oförmåga att se sina barn sitter djupare än i en iphoneskärm. Hur kan Sigges mamma, mormor och morfar inte se att han mår dåligt? Och hur kan Sigge vara så teknikfrånvänd? De flesta barn jag känner i hans ålder är bättre bekanta med surfplattors funktioner än sina föräldrar. Jag säger inte att jag skulle vilja sätta Sigge framför en skärm, men jag tror att det snarare är det konflikten handlar om hemma hos många. När jag läst denna bok frågade jag mina barn om vi borde göra oss av med min mobil. De fick viss panik i blicken. ”Ok mamma, bara vi behåller paddan” blev svaret. Att de sedan vill att jag leker med dem ännu mer än jag gör idag är självklart. Vilket barn vill inte det?

Vill ni ha en slutsats? Jag skulle säga att det absolut finns föräldrar som behöver läsa den här boken. Den kanske kan skaka om och väcka tankar, förhoppningsvis leda till diskussioner med barnen. Har du någon i din närhet du vill pika så visst, köp Nu är det bara du och jag. Men akta dig lite. Föräldrar har rätt dåligt samvete – över det mesta – redan. Dessutom tycker jag det finns en tendens för den som ogillar samhällets teknikutveckling att se vad de vill se. Du kanske tycker en förälder pysslar mycket med telefonen, men vet du hur mycket hen leker med barnen hemma? Hur mysiga lässtunder de har på kvällarna och huruvida de lägger bort alla skärmar på helgerna? Helst skulle jag nästan se den här boken som cirkelbok i en föräldragrupp. Där skulle den definitivt kunna väcka diskussion och komma till sin rätt!

Tillägg: Jag brukar ju aldrig missa att lägga genusperspektiv på min läsning och när det gäller den här boken kan nämnas att det inte finns någon pappa med i bilden. Huruvida morfadern har någon mobil framgår inte men han är lika uppslukad av mormoderns nya som mamman och mormodern själv.

Eva Emmelin
Eva Emmelin skriver regelbundet om barnlitteratur på tidningens kultursida. Hon jobbar som pressekreterare på IM.

Den som snabbt vill få tips på bra böcker kan hitta alla inlägg i kategorin "Lilla bokhyllan rekommenderar" här.

Här hittar du listan över barnböcker med etnisk mångfald.

Ålder: 37 år
Bor: Malmö
Familj: Make samt två barn, födda 2009 och 2011.