Ivar träffar en stegosaurus

Bjärbo, L - Ivar träffar en Stegosaurus - 29690071Av Lisa Bjärbo och Emma Göthner

Ha kartong, färger och diverse pysselmaterial redo när ni läser den här boken. Inspirationsfaktorn är enorm, och det skulle inte förvåna mig om min femåring ligger och drömmer om att få hoppa in i sitt egenhändigt ihoppysslade dinoland medan jag skriver detta.

Lisa Bjärbo och jag har barn i samma ålder (vet jag för att jag följt den här bloggen sedan vi båda var gravida första gången) och hon lyckas återigen fånga intressen och tankegångar som jag känner väl igen. Fascinationen för fossiler och stora uråldriga djur verkar mer eller mindre vara en obligatorisk fas, men även den som hoppat över den till förmån för pirater eller prinsessor kan gilla en bok om att ta leken med in i nattens mörker. För vem vill lägga sig när det är som mest spännande, och vad gör egentligen leksakerna när jag sover – eller förväntas sova.

Just på grund av det spridda och mer eller mindre allmängiltiga dinosaurieintresset kan det kännas lite … väntat kanske är ordet, at ge sig in på den banan, men jag tycker att Bjärbo och Göthner lyckas fylla ett hål när de blandar fakta med fantasi och låter ett nutida barn göra en ”Jurassic Park” på egen hand och med lagom mycket spänning. I Sarah Shepards många dinoböcker är det fakta på fakta, och hon gör det fantastiskt bra. Jag tvivlar inte på att Ivars myckna kunskap delvis stammar från dessa, men intresset behöver ju inte bara bygga på kunskap om krångliga namn och fakta om matvanor och ryggplattor utan får ju gärna bjuda på äventyr och fantasi. Särskilt gillar jag Ivars pinnben och hur han angriper djungelns ”klätterställning”.

Lite nyfiken är jag på om Ivar kommer att göra fler nattliga äventyr i sitt dinoland, och vilka utmaningar det i så fall bjuder på. Att vi får se mer av Eddie verkar i alla fall klarlagt.

Eva Emmelin
Eva Emmelin skriver regelbundet om barnlitteratur på tidningens kultursida. Hon jobbar som pressekreterare på IM.

Den som snabbt vill få tips på bra böcker kan hitta alla inlägg i kategorin "Lilla bokhyllan rekommenderar" här.

Här hittar du listan över barnböcker med etnisk mångfald.

Ålder: 37 år
Bor: Malmö
Familj: Make samt två barn, födda 2009 och 2011.