Magiska djungeln

Av Hanna Olausson

Hur var det nu? Har zebror prickar eller ränder och kan apor egentligen flyga?

Böcker som låter barnen veta bäst gör något som jag tycker just barnböcker – och alla böcker egentligen – ska göra: öppnar för samtal. För om djuren i djungeln plötsligt inte beter sig som de brukar (och barn blir från tidig ålder matade just med hur djur låter och beter sig) så måste vi prata om dem. Hur brukar det vara? Kan det vara lite hur som helst? Måste det egentligen vara på ett särskilt sätt?

Hanna Olausson berättar i pärmen att hon fick inspirationen till sin debutbarnbok när hon var på resa i Australien. Medan jag läser ser jag hennes resa framför mig, får känslan av mötet med en natur helt annorlunda än den vi är vana vid. Ser mötet med nya människor och nya seder.

I boken är det en zebras resa vi följer med på. Zebran möter vänner av olika slag, texten är enkelt och upprepande uppbyggd och låter oss fundera innan vi vänder och får rätt svar (i förvånansvärt många barnböcker kommer rätta svaret på nästa sida på ett uppslag och hindrar hela den egna tankeverksamheten att komma igång). Bilderna är precis som bokens titel magiska. Jag är väldigt svag för den här typen av bjärta och avskalade illustrationer. magiskbok

Budskapet är klassiskt, om vänskap och att få vara sig själv, men flörten med formatet och det personliga tilltalet till läsaren gör det mindre gulligt och mer inbjudande. När vi slutat läsa pratar vi om vilka fler djur som skulle kunna bo i den magiska djungeln. Kanske får vi svaret i nästa bok, som enligt uppgift är på väg!

Förresten: Med sina härliga färger och sitt glada tema tycker jag den här boken är given i barnens påskägg. Brukar ni ge böcker till påsk?

Boken ges ut av Ordalaget.

Eva Emmelin
Eva Emmelin skriver regelbundet om barnlitteratur på tidningens kultursida. Hon jobbar som pressekreterare på IM.

Den som snabbt vill få tips på bra böcker kan hitta alla inlägg i kategorin "Lilla bokhyllan rekommenderar" här.

Här hittar du listan över barnböcker med etnisk mångfald.

Ålder: 37 år
Bor: Malmö
Familj: Make samt två barn, födda 2009 och 2011.