Inget självklart inlägg

Fundera en stund över att du läser den här spalten just här, på en dagstidnings webbplats, just nu. Skånskan skriver mycket om barnkultur och det är faktiskt inte en självklarhet för en liten lokaltidning i dagens Sverige. När tidningar sparar satsas det på huvudmålgruppen, det är självklart, men frågan är vad som händer med en verksamhet som inte tas upp och granskas, bedöms och tipsas om. Vad händer med utbudet? Vad händer med utövarnas bild av det de gör? Det är rätt spännande frågor och för alla oss som är intresserade av barnlitteratur är det naturligtvis av största vikt att det finns forum där den diskuteras och frodas.
Med det sagt kan jag i nästa tangenttryck konstatera att barnkultur nog diskuteras mer än någonsin. För googlar du ”barnböcker” är det visserligen förlagen och försäljarna som kommer upp först, men snart hittar du också forum där det bubblar och diskuteras, där böcker för både små barn och för tonåringar sågas och hyllas om vartannat. I de här forumen, numera vällästa och etablerade barnboksbloggar, är uttrycket kanske ett annat än på dagstidningarnas kultursidor, synen på förlag och författare mindre traditionell. Det kan naturligtvis diskuteras vad som händer med en verksamhet när ALLA kan tycka och tänka om den oavsett bakgrund och kunskapsgrad, men alla är definitivt bättre än ingen. Och precis som när det gäller tidningstyckare (som jag!) så är det upp till läsaren av en blogg såväl som en kultursida att bedöma skribentens åsikter och utifrån det förtroende för henom som byggs upp ta till sig eller strunta i synpunkter och boktips.
Nu är det nytt år, och förhoppningsvis en massa roliga böcker på ingång. 2013 var faktiskt ett fantastiskt barnboksår, med pärlor som Vi går till Lördag (Caroline Bruce, Alfabeta), Se upp för krokodilen (Lisa Moroni och Eva Eriksson, Bonnier Carlsen) och Bumbum-böckerna (Ann-Christine Magnusson, Olika) för att bara nämna några som dyker upp. För den som vill hänga med i 2014 års bokflöde tänkte jag faktiskt tipsa inte om böcker utan om just barnboksbloggar:
Hos Bokunge får du tips om böcker för små barn, av fyra tjejer som kallar sig ”barnboksjunkies”. Flera av dem är från Malmö, och flera jobbar på bibliotek. Tipsen är alltid välskrivna, initierade och personliga. Tidigare skrev också barn- och ungdomsboksförfattaren Lisa Bjärbo om barnböcker här.
Även på Barnboksprat hittar du flera röster, och just mängden recensenter (elva personer i nuläget) är en styrka som gör bloggen väl uppdaterad och intressant oavsett om du har en bebis eller en tonåring. Bloggen är strukturerad, snygg och tar ofta upp aktuella ämnen.
Bokfreak riktar sig däremot uttalat till en mer begränsad målgrupp, och skriver mycket om böcker som riktar sig till unga vuxna (10 till 20 år). Skribenterna är bibliotekarier som drog igång redan 2007 eftersom de enligt egen utsago länge hade saknat ett forum där barn- och ungdomslitteratur fick komma fram. De tyckte (och tycker enligt sin presentation fortfarande) att det recenseras för få ungdomsböcker i media. Håller du med?
Denna text är tidigare publicerad i Skånska Dagbladets pappersedition.
Eva Emmelin
Eva Emmelin skriver regelbundet om barnlitteratur på tidningens kultursida. Hon jobbar som pressekreterare på IM.

Den som snabbt vill få tips på bra böcker kan hitta alla inlägg i kategorin "Lilla bokhyllan rekommenderar" här.

Här hittar du listan över barnböcker med etnisk mångfald.

Ålder: 37 år
Bor: Malmö
Familj: Make samt två barn, födda 2009 och 2011.