Julbokskalender: Lucka 23

Morris och osynlighetspåsen av Rosemary Wells

Morris fick en Nalle i julklapp. Men fick han verkligen bara det? När syskonen utforskar sina klappar börjar Morris få tråkigt och det är då han gör den fantastiska upptäckten: Ett paket har glömts under granen och där ligger något som han knappast kommit på att önska sig men gärna vill ha.

Den här boken handlar inte om presenter, utan om syskonskap och om att vara minst. Det finns något väldigt tilltalande i den rättvisa som skipas, och naturligtvis något fascinerande i tanken att kunna bli osynlig.

Vid återläsning sådär 30 år efter den första gången jag mötte den här boken reagerar jag naturligtvis på att Morris syskon får rätt könsstereotypa julklappar: Hockeykit till storebror, smink till ena syrran. Men så kommer kemilådan till andra syrran – och snart har alla syskon lika roligt med alla klappar. Utom Morris då som är för liten.

Boken gavs ut av Rabén & Sjögren. Den som tycker sig känna igen Morris kanske har sett Max och Ruby på Barnkanalen. De är födda ur samma penna.

Detta är lucka 23 i julkalendern 2013. Alla luckor hittar du här!

P.S Jag älskar Morris familjs gran. Den är inte helt olik en som jag sitter och tittar på medan jag skriver detta. =)

Eva Emmelin
Eva Emmelin skriver regelbundet om barnlitteratur på tidningens kultursida. Hon jobbar som pressekreterare på IM.

Den som snabbt vill få tips på bra böcker kan hitta alla inlägg i kategorin "Lilla bokhyllan rekommenderar" här.

Här hittar du listan över barnböcker med etnisk mångfald.

Ålder: 37 år
Bor: Malmö
Familj: Make samt två barn, födda 2009 och 2011.