Julbokskalender: Lucka 17

pingvinVictor och Josefine tappar en pingvin av Gabrielle Vincent

Läste om en ny film och var tvungen att rota fram en gammal bok – som ju visade sig vara en julbok! Stackars Josefine är på promenad med vännen (fadersfiguren?) Victor och förlorar ett älskat gosedjur. Hur skulle pingvinen kunna ersättas av andra djur? Victor kämpar och sliter och hittar till slut en lösning – till både Josefine och andra musbarns glädje.

Den här boken älskade jag som barn, och inte förrän jag nu läser om filmen (bland annat här) inser jag att den är en del i en serie. Det förklarar en del av de frågor som uppstod när jag efter att ha rotat fram den läste den för barnen. Vilka är Josefine och Victor och vilken relation har de till varandra? Vi gissar, och jag planerar ett biobesök och en räd på barnboksantikvarier.

Att böckerna blivit film är egentligen inte förvånande. Faktum är att Victor och Josefine tappar en pingvin känns som en film. Berättandet är fragmentariskt och bildstyrt, en stor del av handlingen pågår bortom orden. Texten är skriven i utrop och påståenden, saknar berättare utan att berättelsen saknar det. Budskapen om oersättlig vänskap och om att värdesätta det man har och ge bort av sitt överflöd lindar in lite av julhetsen i bomull. Ta det lugnt, som en av mina bloggkollegor skulle säga. Det blir jul ändå.

Detta är lucka 17 i julkalendern 2013. Alla luckor hittar du här!

Eva Emmelin
Eva Emmelin skriver regelbundet om barnlitteratur på tidningens kultursida. Hon jobbar som pressekreterare på IM.

Den som snabbt vill få tips på bra böcker kan hitta alla inlägg i kategorin "Lilla bokhyllan rekommenderar" här.

Här hittar du listan över barnböcker med etnisk mångfald.

Ålder: 37 år
Bor: Malmö
Familj: Make samt två barn, födda 2009 och 2011.