Julbokskalender: Lucka 3

Svenska julvisor
Musikarrangemang av Anders Wihk & illustrationer av Jessica Kurki

Vi har sjungit och sjungit med de Svenska barnvisorna, och med Krakel spektakel. Klart vi också sjunger med Svenska julvisor då, så här i juletid.

Själv har jag noll minne för texter (och bara hjälpligt minne för melodier) så sångböcker är ett måste. Med ackompanjemanget fixat, som i de här böckerna men inbyggda musiker, blir sångstunden vid granen extra skojig. Här är det klassiska julvisor som gäller, och liksom i föregångaren med barnvisor kan jag förundras lite över urvalets förutsägbarhet. Är Blinka lilla stjärna verkligen en julsång, och behöver vi piano till den? Och måste musikerna spela så förbaskat fort? Jag får lite andnöd men är i alla fall glad att det i Max Ströms sångböcker går att trycka paus utan att behöva börja om från början som i Hellsing-sångboken. Fortfarande undrar jag om ingen kan uppfinna en spelare med siffror så vi slipper stega oss från 1 till 33, men det är ändå små invändningar jämfört med hur glad jag är att någon kom på att ge ut sångböcker med melodier. Nu väntar vi bara på den musiksatta Taubesamlingen! Eller varför inte Bellman?

Jessica Kurkis illustrationer är härligt tokiga, med lika delar stämning och julstök.

Boken ges ut av Max Ström.

Detta är lucka 3 i julkalendern 2013. Alla luckor hittar du här!

Eva Emmelin
Eva Emmelin skriver regelbundet om barnlitteratur på tidningens kultursida. Hon jobbar som pressekreterare på IM.

Den som snabbt vill få tips på bra böcker kan hitta alla inlägg i kategorin "Lilla bokhyllan rekommenderar" här.

Här hittar du listan över barnböcker med etnisk mångfald.

Ålder: 37 år
Bor: Malmö
Familj: Make samt två barn, födda 2009 och 2011.