Om ”avväpnande humor”

Jag har fått svar på gårdagens arga brev:

 

Städdags är den femte boken av Camilla Kuhn som vi ger ut. Hennes absurda humor, dråpliga bilder och lätt skruvade vardagsdramatik uppskattas av både små och stora läsare.
Den senaste boken, Städdags, tar mycket riktigt avstamp i de traditionella könsrollerna – men i det överraskande slutet blir rollerna ombytta.
Vi hoppas och tror att bokens avväpnande humor kommer att leda vidare till diskussion och ifrågasättande av stereotypa könsroller!
Lena Andersson, förläggare på Berghs förlag

 

Det känns inte riktigt rättvist att jag fortsätter att raljera här, för jag tycker att jag redan igår gjorde klart vad jag anser om ”ombytta roller” (de befäster att det finns roller och är därför lika skadliga som ursprungsrollerna), och jag kan tillägga att detta är den första bok av Camilla Kuhn som jag läser.
Faktum är att jag uppskattar nästan allt i den här boken utom storyn (en detalj som dock är svår att förbise). Illustrationerna är barnsligt uttrycksfulla och det finns en vardaglig dramatik som jag hade gillat om handlingen inte varit så urbota dum.
Eva Emmelin
Eva Emmelin skriver regelbundet om barnlitteratur på tidningens kultursida. Hon jobbar som pressekreterare på IM.

Den som snabbt vill få tips på bra böcker kan hitta alla inlägg i kategorin "Lilla bokhyllan rekommenderar" här.

Här hittar du listan över barnböcker med etnisk mångfald.

Ålder: 37 år
Bor: Malmö
Familj: Make samt två barn, födda 2009 och 2011.